Avertismentul protestarilor de la Roşia Montană în privinţa instigatorilor la violenţă

Avertismentul protestarilor de la Roşia Montană în privinţa instigatorilor la violenţă

4
DISTRIBUIȚI

 

IMG_1432 - Copy_resize

Cei care cer în stradă salvarea Roşiei Montane s-au întâlnit, astăzi în Piaţa Operei din Timişoara, mult mai zgomotoşi ca în săptămânile trecute. În cea de-a opta săptămâna de protest, aceştia au transmis mesaje „Educaţie, nu cianură”, „Nu dezinformării, incompetenţei politice, trădării de ţară”, „Pro dezvoltare durabilă”.Avertismentul cel mai dur a fost agăţat de o bicicletă – „atenţie cine îndeamnă la violenţă e securist. Ei sunt printre noi”.  Protestatarii au organizat un moment artistic prin care au comemorat accidetul de la Certej, din 1971, când 84 de persoane au murit în urma ruperii digului şi alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării miniere. Demonstranţii au plecat în marş spre complexul studenţesc.

Plimbarea care a inclus strada Victor Babeş, Compelxul Studenţesc, Podul Traian, Bulevardul Take Ionescu a decurs fără incidente. Deşi protestarii au blocat o bandă de drum şoferii au fost răbdători şi au înţeles că aşteptarea lor se leagă de un scop nobil. Bicicletele, lumânările, butoaiele de plastic, sticlele cu pietricele au făcut şi astăzi parte din arsenalul tinerilor veniţi la protest.


„Uniţi salvăm Roşia Montană”, „Ponta, nu uita, noi îţi vrem demisia”, „Vrem natură, nu cianură”, „Solidaritate”, „Ieşiţi din casă dacă vă pasă” au fost sloganurile care au animat protestele. De departe însă, din mulţimea de circa 200 de tineri s-a remarcat protestatarul care s-a recomadat Moartea. Pe toată durata marşului acesta a fost îmbrăcat cu o pelerină neagră şi ochelari de soare şi a purtat cu el o tavă cu două păhărele, în care conform spuselor sale, avea nişte coniac cu 0,005% cianură livrată la domiciliul său de RMGC. Ambil, Moartea a servit toţi trecătorii pe care i-a întâlnit în calea sa, însă oamenii au fost reticenţi şi nu au dorit să ia un shot de cianură.

Şi totuşi, seara nu a fost una complet liniştită, asta pentru că ajunşi la sensul giratoriu de la Mărăşti protestatarii s-au luat la harţă cu jandarmii care au vrut să îi direcţioneze astfel încât să nu încurce traficul din intersecţie. După un scurt moment în care liderii demonstranţilor au vorbit cu oamenii legii, protestarii şi-au văzut dorinţa împlinită şi au purces prin intersecţie. Pentru că jandarmii le-au interzis să stea pe şosea, tinerii au mersextrem de încet, special pentru a pune la încercate nervii şoferilor. Ajunşi în Piaţa Unirii, protestatarii au organizat un moment de reculegere pentru tragedia de la Certej din 1971 acolo unde au murit nu mai puţin de 84 de oameni ca urmare a ruperii unui baraj de steril. După ce au stat în tăcere în jurul mesajului „Certej 71” scris cu lumânări, protestarii au putut asculta detalii despre tragedia din 71 chiar de la o femeie din Certej, care a avertizat că este posibil ca şi exploatarea de acolo să fie deschisă în paralel cu cea de la Roşia Montană. Femeia susţine că a fost ameninţată pentru că a îndrăznit să lupte împotriva exploatării de acolo şi că în zonă un hectar de pământ se vinde la preţuri exorbitante, plătite de cei care au interese financiare. Odată încheiat discursul femeii, tinerii au aprins lampioane şi au scandat în cor sloganul acţiunii „Uniţi Salvăm Roşia Montană”.

 

4 COMENTARII

  1. Bravo, Timisoara! Trebuie sa lupti pentru drepturile tale, prevazute in Constitutie! Sictir Romania, abia astept sa scap de tine, pt. ca m-am saturat sa astept in zadar, ceea ce mi se cuvine, prin Constitutie, de la tine! Sa mori in chinuri cumplite, cacata Romanie, moarteaaaaaaa, adio!

  2. Nu confundați lucrurile! Podul de la Băile Neptun este Podul DECEBAL, nu TRAIAN! Podul DECEBAL a fost inclus, din nou, în traseul protestului, ieri. Autorul postării 1 are probleme de sănătate mintală, dincolo de ura din suflet (de fapt, exact din pricina acesteia), că despre vulgaritatea sa mi-e și greață să vorbesc. Parcă Freud spunea că în spatele unui nebun se află UN OM RĂU. Persoana confundă planurile logice și insultă țara în care Dumnezeu i-a dat privilegiul de a deschide ochjii pe lumea aceasta, așa plină de contradicții, de inegalități și mechinării, dar și de oameni creativi și splendori incomparabile. Se pare că – din lipsă de energie sufletească și de voință – preferă să emigreze. Să o facă! Numai că acolo nu va mai putea împroșca cu noroi, nu i se va permite să arunce invective aiurea-n tramvai. În plus, se va usca de dor, iar marginalizarea îi va adânci disconfortul de toate felurile. Noi, cei cu mintea limpede, știm că în Occident au durat decenii protestele, (nu s-au încheiat complet nici acum, de fapt) spre a-i obliga pe politicieni să acționeze corect, în interesul propriului popor, nu în cel personal. Că există astfel de ființe fără putere de a persevera, de a înțelege resorturile adânci ale vieții sociale este oarecum de înțeles: în pădure sunt arbori puternici și buruieni nevolnice, din care unele chiar dăunătoare. Ceea ce nu se poate explica și ierta este inerția nătărăilor ce stau în apartamentul din oraș ori la casele de vacanță, lăsându-i pe alții – dăruiți de Pronie cu minte mai ascuțită, sensibilitate multă, intuiție a primejdiei reprezentate de trădarea de țară – să se zbată, să ceară adevăr, dreptate și viață omenească pentru toți, în timp ce ei stau pitiți ori se plimbă ca năucii, că tot e toamnă lungă și frumoasă. O plimbare implicată în folosl proipriu și al urmașilor întrece puterea lor de a judeca… Să fie toți aduși de vânt, nu timișoreni adevărați? Merită elogii jandarmii, polițiștii care înțeleg bonitatea cauzei și se comportă normal, chiar și în momente de legitimă exasperare cum sunt acestea.

  3. ~dumnezeu i-a dat privilegiu sa deschida ochii~ oooOOOO ALERT/ERROR pai pe tine cine sa te asculte…e satul omu de atata minciuna,necinste,delasare…de care cea mai mare parte din neamu asta batjocorit in ultimii 70 de ani da dovada in fiecare zi!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.