Băsescu: Ceva mai rău decât criza bancară ar fi o criză în...

Băsescu: Ceva mai rău decât criza bancară ar fi o criză în sistemul de transport maritim global. Lumea nu se poate imagina fără marinari, fără politicieni poate

2
DISTRIBUIȚI

congres pdl 1  basescu 7marinari

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, într-o alocuţiune susţinută la adunarea generală a Asociaţiei Universităţilor Maritime, că „lumea nu se poate imagina fără marinari”, fără politicieni „poate” şi că este „servită” cu devotament şi pricepere de flota globală.

Declaraţiile preşedintelui:

Ceva mai rău decât criza bancară ar fi o criză în sistemul de transport maritim global. Această criză nu este evitată, pentru că poate fi generată dacă sistemul de educaţie pentru marină n-ar ţine pasul cu evoluţiile tehnologice şi cu nevoile economiei globale. Munca marinarilor mi se pare esenţială.

„În faţa dumneavostră nu este doar un preşedinte, este un şi un căpitan de vas şi sunt extrem de mândru de brevetul pe care tocmai l-am reînnoit. Sunt în politică din anii ’90, dar niciodată nu mi-am pierdut brevetul”, le-a spus Băsescu, în engleză, participanţilor la reuniune.

 Preşedintele a vorbit despre calităţile pe care trebuie să le întrunească ofiţerii de marină şi despre felul în care şi-a dobândit deprinderile practice la facultatea de Marină, pe care a absolvit-o în anii ’70.

„Nimeni nu îşi poate începe meseria de ofiţer de marină cu gândul că se califică la locul de muncă.


Specificul educaţiei de marină este acela că atunci când obţii diploma de ofiţer trebuie să fii nu numai un excelent cunoscător al bazelor teoretice ale navelor, dar şi un bun practician. (…) Îmi aduc aminte cu câtă plăcere, în timpul celor patru ani de facultate, în anii ’70, făceam practică”, a rememorat preşedintele Băsescu, menţionând că aceasta a fost graduală, de la bărci cu rame,cu vele, trecând pe bricul Mircea şi terminând la bordul navelor comerciale.

Preşedintele Băsescu a spus că a terminat facultatea de Marină cu sentimentul că poate face cu „siguranţă” serviciul la bordul navei.

El a spus că viitorii ofiţeri de marină trebuie să aibă „tăria omului care înfruntă natura şi câştigă”, pentru că nu se poate imagina pe puntea de comandă a unui petrolier „un om slab”, care „să nu fie capabil să îşi sacrifice timpul de odihnă când e timp de furtună”

Preşedintele a vorbit despre legătură care trebuie să existe între om şi navă, spunând că „trebuie oameni puternici, rezistenţi, care să preţuiască mai mult fierul decât pe ei înşişi” şi pentru care „acel oţel al navei” să le fie mai „scump” decât propria persoană.

„Sunt gândurile mele, pe care nu a trebuit să mi le scrie nimeni. Acesta este modul în care gândeşte un produs al dumneavoastră, un fost cadet, un fost ofiţer, un fost comandant de navă”, a conchis preşedintele Băsescu.

Întrebat de ziarişti dacă doreşte să fie profesor într-o universitate maritimă, preşedintele Băsescu, fost comandant de cursă lungă, a răspuns râzând: „Nu aş fi calificat. Cine îmi dă mie un doctorat?”.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.