Autoritățile caută un mod cât mai ”corect” de a prezenta cehilor moartea...

Autoritățile caută un mod cât mai ”corect” de a prezenta cehilor moartea zebrei Keimoes. Vezi ce spun donatorii despre responsabilitățile timișorenilor

1
DISTRIBUIȚI

Zebra-640x5231

Reprezentanţii Primăriei Timișoara au asistat la moartea zebrei de la Zoo, dar până acum nu i-au anunțat , oficial, pe donatorii animalului de tragedie.  Vă reamintim că în urmă cu șase zile, la Grădina Zoologică Timișoara a ajuns zebra Keimoes, o donație din partea Grădinii Zoologice din Liberec (Cehia).

Cehii, care au aflat din presă că animalul născut în urmă cu un an la ei, crescut și îngrijit în bune condiții acolo, a murit la câteva zile după ce a fost înstrăinat, sunt mască. ”Zebra a fost donată gratuit și în conformitate cu informațiile zoologului nostru, transportul  ei spre România a fost realizat acum 7 zile. Pe noi nimeni din Timișoara nu ne-a informat oficial de moartea zebrei. Am descoperit acest lucru întâmplător, pe Facebook”, ne-a declarat Ivan Langr, purtătorul de cuvânt și managerul de marketing al Grădinii Zoologice din Liberec.

Vă reamintim că zebra Keimoes a fost ”prezentată” vineri presei de către primarul Nicolae Robu, la o zi după ce a sosit la Timișoara, deși animalul se afla în perioada celor 30 de zile de carantină și necesita timp să se adapteze unui mediu strain și nepotrivit. Încă din acel moment a dat semne de violență, din cauza stresului.

 Vier Pfoten cere DSV Timiș să stabilească  vinovatul de moartea zebrei

 Potrivit șefuluI Direcției de Mediu al Primăriei Timișoara ”Cadavrul zebrei a fost necropsiat, stabilindu-se înecul drept cauză a decesului. Deși atât caii cât și zebrele înoată, înecul se poate produce dacă animalul trage apă pe nas, ceea ce s-a întâmplat și în cazul de față”, a explicat Adrian Bere. Tot el ne-a spus că până acum oficialii Grădinii Zoologice din Liberec nu au fost informați că animalul pe care l-au donat Timișoarei perfect sănătos a decedat.


”Am așteptat să avem necropsia  și urmează să îi anunțăm. (…) Cadavrul se află acum în camera frigorifică în caz că mai au unii curiozități”, afirmă Bere. Curiozități vor avea autoritățile sanitar-veterinare cărora, oficial, Fundația Vier Pfoten, le-a cerut să investigheze cazul și să stabilească cine se face vinovat de moartea animalului. Potrivit Vier Pfoten ”cazul prezintă  o încălcare flagrantă a instrucțiunilor de aplicare a legii 191 / 2002 care stabilește norme clare legate de securitatea manipulării animalelor sălbatice și a condițiilor de bunăstare a acestora în grădinile zoologice precum și a prevederilor legii 9 / 2008 care stabilește foarte clar obligațiile deținătorilor de animale”.

 Greşeala, descoperită de un specialist în animale sălbatice

Ovidiu Roșu, singurul veterinar din România specializat în animale sălbatice, a declarat că vina exclusivă pentru moartea animalului aparține timișorenilor. Ei aveau datoria să se documenteze înainte de a aduce la Grădina Zoologică din Timișoara un astfel de animal exotic, care necesită anumite condiții pentru a putea trăi. ”Zebrele sunt animale care trăiesc în grupuri, de obicei formate din câte 10 indivizi. Să extragi un animal din grupul său, să îl duci într-un loc nou și să îl ții singur, reprezintă o greșeală majoră. Eroarea e cu atât mai mare cu cât era vorba de un individ tânăr, la vârsta de un an nu vorbim de un animal adult, ci  de un mânz care a fost luat de lângă familie. Cu atât mai mult animalul avea nevoie de timp pentru acomodare. Indicat era să aducă două zebre”, a declarat veterinarul Ovidiu Roșu.

 Cehii: ”Asigurarea unui climat de pace pentru animal e responsabilitatea deținătorului”

 Cât privește ”agresivitatea şi comportamentul imprevizibil” al zebrei, la care a făcut referire primarul Nicolae Robu când a explicat moartea animalului, cehii îl contrazic. ”În general, zebra este un animal foarte timid, care poate deveni nervos în anumite condiții, iar transportul dintr-o locație în alta a oricărui animal este stresant. Este firesc ca animalul să devină nervos, dar acest comportament  este unul obișnuit, nu extraordinar sau ciudat. Orice animal transportat în altă locație are nevoie de liniște și pace, pentru acomodare, iar asigurarea acestui climat este responsabilitatea deținătorului lui sau zoologului ori veterinarului care îl preia”, a mai adăugat Ivan Langr.

 

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. Bere, ,,curiozitatea ” mea este cum de un individ ca tine poate vorbi atat de arogant cu cei care ii platesc leafa !?
    Prietene Bere, curiozitatea noastra este sa vedem cand vor demara cercetarile pentru a se stabili in mod concret cine se face vinovat de moartea zebrei ? Sunt convins ca si dumneata ,,micul CIUPA” asa cum te alinta pretenii ar trebui sa dai cu subsemnatul pentru ce s-a intamplat. Oricum, in caz ca ,,mai au unii curiozitati ”, domnul Bere l-a inlocuit pe maestrul Ciupa la Directia de Mediu a primariei facand ceea ce aceasta directie stie cel mai bine , adica ……NIMIC concret.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.