Campania PRESSALERT.ro OTRAVA DIN MÂNCARE Răcoritoarele carbogazoase care-ţi „prăjesc” neuronii

Campania PRESSALERT.ro OTRAVA DIN MÂNCARE Răcoritoarele carbogazoase care-ţi „prăjesc” neuronii

0
DISTRIBUIȚI

SUCURI DE FRUCRE FARA FRUCTE04

Risc de diabet, obezitate. Sunt doar două din pericolele la care te expui cu fiecare pahar de băutură răcoritoare carbogazoasă. Unele sucuri ascund în rețetă chimicale ce afectează grav sistemul nervos. Și culmea, acestea chiar sunt notate cu litere infime pe etichetă. Avertismentul nu sperie pe nimeni, pentru că nimeni nu citește până acolo.

O adevărată bombă chimică, o băutură răcoritoare cu canguri desenați pe etichetă ce costă, 2,5 lei sticla de 3 litri este chipurile ”suc cu aroma de kiwi” –  apă dedurizată, dioxid de carbon, acid citric, patru îndulcitori – ciclamat de sodium, zaharină, maltodextrină, aspartam, stabilizatori gumă arabică, gumă de ester, coloranți tartrazină și albastru patent V plus conservant benzoat de sodium. La toate acetaea se adaugă suc de kiwi 0,2%.”Tartrazina poate afecta negativ activitatea copiilor și  atenția acestora” – este notat pe etichetă.

 Băuturile dulci dau dependență

Veți spune că e o băutură ieftină, și că sunt alte carbogazoase mai bune și mai pline de suc de fructe. Vă contrazicem. Sucuri de fructe fără fructe, aceasta e noua vrajă din industria alimentară. Iar dacă băuturile sunt produse de o anume companie de renume mondial, plătim fără să ne uităm pe etichete. Sau fără să ne întrebăm când anume am început să nu mai putem încheia o masă fără o anume ”răcoritoare” sau de ce copiii noștri o cer ori de câte ori ies în oraș ”suc”. Un singur cuvânt: dependență.

Cu 2 lei cumperi 2 litri de ”suc de portocale” care nu conține mai mult de două lingurițe de suc în toată sticla.


Ceva mai scump, pentru că băutura e produsă de un mare brand, poți bea o băutură carbogazoasă ”cu gust de struguri” care nu conține deloc struguri. Nici concentrat de struguri, nici must, nici măcar suc stors din boabe.

 Lichid fără zahăr, dar cancerigen

Foarte multe răcoritoare ieftine nu conțin zahăr. Nu e vorba că producătorii lor sunt atenți la sănătatea consumatorilor, ci doar că preferă să folosească îndulcitori mai ieftini. De exemplu ciclamatul de sodium – dovedit unul cei mai nocivi și ieftini îndulcitori de pe piață, cancerigen. Otrava nu se oprește aici. În cea mai mare parte gustul băututilor răcoritoare e dat de chimicale. Colorant extras din morcovi combinat cu o anume substanță ”dă” suc de portocale.

Pe multe etichete citim ”băutură cu suc de fructe”, deși în sticlă e mai puțin de 10 % suc din fructele menționate (echivalentul a câtorva lingurițe). Ca să compenseze lipsa extractului natural din fruct, în sticla de răcoritoare intră pe lângă apă și CO2, acidifiant acid citric, îndulcitori (ciclamat de sodiu, zaharină, aspartam), conservant benzoat de sodiu,  colorant caramel cu sulfit de amoniu și antocanine. Ce rezultă e un suc care poate fi vândut cu profit la fabuloasa sumă de 2 lei pet-ul de 2 litri.

 ”Copilul obez va deveni adultul obez”

Medicii sunt tranșanți: băuturile carbogazoase ar trebui interzise.  ”Sucurile acidulate au un conținut crescut de dioxid de carbon și zahăr. Din acest punct de vedere sucurile nu sunt recomandate sub nici o forma la adulți și mai ales la copii. Consumul de sucuri acidulate și mai ales în exces reprezintă un risc foarte mare în ceea ce privește obezitatea. În prezent obezitatea are caracter pandemic și e întalnită peste tot. Copilul obez va deveni adultul obez, iar șansele de a se îmbolnăvi de diabet sunt mai mari. Nu recomandăm sucurile acidulate ci doar cele naturale, provenite direct din fructe, având în vedere faptul că zilnic trebuie să consumăm între cinci și 10 grame de zahar”, arată dr. Mircea Munteanu, medic primar în diabet, nutriție și boli metabolice la Spitalul Județean din Timișoara.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.