Cât scot din buzunar părinţii care-şi înscriu copiii la o universitate din...

Cât scot din buzunar părinţii care-şi înscriu copiii la o universitate din străinătate

0
DISTRIBUIȚI

studenti

Viitorii studenţi care doresc să înveţe la o universitate din străinătate pot avea mai multe oportunităţi la finalizarea studiilor, dar şi şansa de a găsi un loc de muncă mai bine plătit. Pentru asta, însă, părinţii acestora trebuie să facă un sacrificiu financiar uriaş, ţinând cont de faptul că indiferent că studenţii români plătesc sau nu taxe de şcolarizare, trebuie să scoată din buzunar în jur de 1.000 de euro lunar ca să se întreţină.

Este şi cazul Evelinei Mărăşoiu, o tânără de 21 de ani care a decis să se înscrie la o universitate din Haga la două facultăţi. Evelina este în anii terminali la „Safety and security management studies” şi „Drept internaţional şi european” şi spune că înscrierea la universitatea olandeză este uşoară pentru că singurele cerinţe sunt ca viitorii studenţi să aibă BAC-ul luat şi să cunoască limba engleză.


Tânăra este întreţinută de părinţi pentru că românii îşi găsesc destul de greu un loc de muncă în Olanda, principalul motiv fiind acela că aceştia încă au nevoie de un permis de muncă ca să se poată angaja. Astfel, pe lângă taxa de studiu de 1.800 de euro pe an, Evelina are nevoie şi de aproape 1.000 de euro lunar. „Stau în chirie pentru că în Olanda nu sunt campusuri universitare şi plătesc în jur de 600 de euro pe lună chirie şi utilităţi, iar pentru a mă întreţine mai am nevoie de minim 400 de euro. Totuşi, taxele sunt reduse în comparaţie cu alte ţări. Sper să-mi găsesc de muncă în cel mult trei luni după ce voi termina studiile, în Olanda sau altundeva în Uniunea Europeană. Doresc să mă întorc în România, însă nu acum”, povesteşte tânăra de 21 de ani.

Ana Maria Papp, unul dintre organizatorii târgului „World Education”, ce are loc astăzi la Timişoara, spune că printre cele mai populare destinatii pentru studenţii români se numără Danemarca. Şi asta pentru că aceştia trebuie să trimită un eseu motivaţional, să susţină un interviu pe Skype, să prezinte foaia matricolă şi să demonstreze că ştiu să vorbească în limba engleză. Mai mult, taxele de şcolarizare sunt zero, însă studenţii trebuie să îşi găsească un apartament pe care să-l închirieze pentru că nu au locuri asigurate în cămin. „În Danemarca, chiria costă între 350 – 550 de euro lunar cu utilităţi incluse. Doar în Marea Britanie toate universităţile de stat asigură cazarea studenţilor, dar şi taxele de şcolarizare sunt uriaşe, între 4.000 şi 6.800 de lire sterline pe an. Studenţii pot opta pentru un împrumut de la bancă pentru a plăti aceste taxe, pe care îl achită în 15 – 20 de ani”, explică Ana Maria Papp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.