Chevron suspendă activitatea privind explorarea gazelor de şist în Siliştea

Chevron suspendă activitatea privind explorarea gazelor de şist în Siliştea

4
DISTRIBUIȚI

chevron_economicanet

Reprezentanţii companiei Chevron au anunţat, astăzi, că suspendă activitatea privind explorarea gazelor de şist în localitatea vasluiană Siliştea, în urma protestelor din ultimele zile. Potrivit unui comunicat transmis de reprezentanţii Chevron, prioritatea companiei este de a desfăşura o activitate „într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător”, scrie Mediafax. „Chevron poate confirma astăzi (n.r. – joi) suspendarea activităţii în Siliştea, comuna Pungeşti. Prioritatea este să desfăşurăm activităţi într-un mod sigur şi responsabil faţă de mediul înconjurător în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm. Chevron îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea”, se arată în comunicatul citat.

Peste o sută de persoane din Siliştea (Vaslui) protestează, pentru a patra zi consecutiv, în perimetrul unde Chevron ar urma să amplaseze o sondă de explorare a gazelor de şist. În cursul dimineţii de astăzi, societatea angajată de Chevron pentru amenajarea platformei pe care urmează să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de şist şi-a retras din zonă cele două utilaje – un excavator şi un buldozer -, în huiduielile manifestanţilor.

Aproximativ 500 de persoane din Siliştea, judeţul Vaslui, au protestat, ieri, în perimetrul unde compania Chevron ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist, iar în timpul manifestaţiei cinci localnici au leşinat, fiind transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, unde au rămas internaţi. Ieri dimineaţă, în localitatea Siliştea au ajuns două utilaje ale societăţii care va amenaja pentru compania Chevron platforma pe care ar urma să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de şist.

În timpul protestului de ieri, aproximativ 50 de persoane au blocat drumul judeţean Vaslui – Gârceni, formând un cordon, pentru a împiedica accesul utilajelor în zona de explorare, iar la faţa locului a venit şi protopopul de Bârlad care le-a transmis oamenilor mesaje de încurajare şi a cântat „Cu noi este Dumnezeu”.


În aceste condiţii, jandarmii au intervenit în rândul protestatarilor din localitatea Siliştea, pentru a elibera şoseaua pe care aceştia o blocaseră, mulţi dintre manifestanţi fiind bruscaţi şi luaţi pe sus de forţele de ordine. În zonă au fost trimişi peste 200 de jandarmi, inclusiv de la Gruparea Mobilă din Bacău, aceştia fiind retraşi din dispozitiv miercuri seară. Ieri seară, la Siliştea s-au aflat prefectul judeţului Vaslui, Radu Renga, şi şeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, care au stat de vorbă cu reprezentanţii locali ai forţelor de ordine.

Protestele localniclor din Siliştea au început luni, când aproximativ 150 de persoane au blocat, parţial, drumul judeţean ce tranzitează comuna Pungeşti de care aparţine satul Siliştea. Marţi, la proteste au fost prezenţi şi patru preoţi de la bisericile din comuna Pungeşti, toţi îmbrăcaţi în straie bisericeşti, iar în imediata vecinătate a parcelei deţinute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul nopţii.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Foto: economica.net

4 COMENTARII

  1. Perfect! Felicitări sătenilor, călăuziți de preoți, cadre didactice, alți intelectuali din sat! Așa reacționează oamenii întregi, demni urmași ai răzeșilor lui Ștefan cel Mare, care luau îndată sabia în mână, când viața familiei, ogorul le era amenințat de năvălitori! Va trebui să rămână vigilenți, pentru ca viclenii să nu instaleze noaptea sodele lor aducătoare de cutremure, apă otrăvită, pămând pustiit. Păcat că Timișoara e locută de sute de mii de bolovani bipezi, indiferenți la ofensiva virulentă a celor care vor să transforme pământul nostru sacru – nespus de frumos și dăruit de Dumnezeu cu toate bunătățil – într-o imensă groapă de gunoi și moarte.

  2. Oare cei din BUZIAȘ…BĂILE FELIX…VAMA VECHE…PUTNA(!)… vor avea măcar jumătate din coloana vertebrală a amărăștenilor ăstora dintr-un sat de care nu a auzit nimeni ??

  3. Domnule CETĂȚEAN, la Buziaș, au fost proteste, în martie-aprilie a.c. La Timișoara, în 4 aprilie, au protestat circa 600 de oameni, în Piața Unirii.
    Atunci, după ce am vorbit despre dezastrul cultural pe care-l reprezintă fracturarea hidraulică, exact la mine a venit omul celor de la Chevron, pentru că sute de glasuri s-au unit cu al meu, ca o singură ființă. L-am pus la punct foarte academic, dar necruțător, spre satisfacția tinerilor din jurul meu. A plecat ca din pușcă.
    Din păcate, lăcustele chevroniste au provocat explozii, neanunțate, în Dobrogea, de aceea suferă bieții oameni din Izvoarele și nu doar ei. Și în Timiș încercaseră, ilegal, să facă prospecțiuni, dar oamenii au chemat imediat autoritățile și televiziunile, (intraseră clandestin pe terenurile lor) și, în urma protestului menționat au renunțat.
    Faptul că, protestatarii timișoreni erau oameni cu studii superioare și studenți, precum și cutremurul ce avusese loc în ultima decadă din martie, ca și faptul că s-au atins în luările la cuvînt teme fierbinți privind devastările provocate de fracturarea hidraulică și, – cred – faptul că autoritățile locale au fost demne au determinat renunțarea la a se instala în Timiș cu sondele lor blestemate de foarte mare adâncime.
    Oricum, toți trebuie să ne solidarizăm cu concetățenii noștri de la Roșia, din Dobrogea, Moldova, Transilvania (clujenii sunt ceva mai activi decât timișorenii, deoarece sunt amenințate Băile Felix și Roșia Montană, Valea Arieșului, din vecinătate).
    În fine, vă rog mult să nu mai fiți rasist. A gândi cu dispreț despre orice alt român este incalificabil, pentru că – în interiorul propriului neam – se manifestă rasismul cel mai sinistru, absolut abject. Ieșiți, sâmbătă, la protest, în Piața Operei, că avem da ne apăra Patria, nu de gloanțe, ci de atacuri mult mai viclene și nimicitoare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.