Coroane de flori depuse la Agenţia pentru Protecţia Mediului în memoria victimelor...

Coroane de flori depuse la Agenţia pentru Protecţia Mediului în memoria victimelor tragediei de la Certej. Află mărturia cutremurătoare a unei localnice

1
DISTRIBUIȚI

IMG_1367

Îmbrăcaţi în haine negre, aproape 20 de timişoreni dintre cei care protestează împotriva exploatării cu cianuri de la Roşia Montană, au comemorat, astăzi, cele 89 de victime ale accidentului de la Certej, petrecut pe 30 octombrie 1971. „Istoria se repetă, Cianura ucide” şi „Certej 1971, peste 89 de morţi”, a scris pe coroanele de flori care au fost depuse nu într-un cimitir, ci în faţa sediului Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara, cei prezenţi fiind nemulţumiţi că această instituţie a dat avizul de mediu pentru reînceperea exploatărilor în judeţul Hunedoara. Pe o muzică funebră cântată la trompetă, participanţii la comemorare au aprins lumânări şi s-au rugat pentru oamenii nevinovaţi care şi-au pierdut viaţa acum 42 de ani în comuna hunedoreană.

Printre cei care au comemorat victimele accidentului din Certej la Timişoara s-a numărat şi o tânără din această localitate, care şi-a exprimat nemulţumirea asupra faptului că se doreşte reînceperea exploatării aurului cu cianuri.


„Pe 30 octombrie 1971, în comuna Certejul de Sus s-a produs una dintre cele mai mari tragedii industriale. Se vorbeşte despre 89 de decedaţi oficial, dar se pare că morţii au depăşit 165 de persoane. Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara a dat avizul de mediu pentru o nouă exploatare în favoarea SC Devagold SA, care este de dimensiuni drastic mai mari faţă de exploatarea din 1971”, atrage atenţia femeia.

Localnica din comuna Certej a povestit şi despre tragedia care a avut loc în urmă cu 42 de ani, când digul s-a rupt, iar muntele de steril din iazul de decantare al exploatării miniere a alunecat provocând cea mai mare tragedie din anii ‘70. „Autorităţile nu vorbesc despre faptul că cianura ucide. În 1971, în căminul cultural din Certej se spălau morţii, chiar bunicul meu a dus câţiva „fericiţi” care au decedat ulterior la spital. Unii supravieţuitori s-au îmbolnăvit de neoplasme pentru că în steril, alături de cianură, era plumb. Oamenii care au fost găsiţi morţi erau în pielea goală, şi cei care au supravieţuit acestui măcel au fost găsiţi tot dezbrăcaţi, pe câmp, erau descărnaţi. Un copil mic a fost găsit cu toate intestinele scoase pe afară pline cu steril cu cianură şi l-au curăţat şi l-au dus la spital la Deva”, povesteşte femeia. Localnica din Certej spune că este de acord cu mineritul, însă ar trebui ca acesta să se facă într-o manieră „umană” şi să se ţină cont de vieţile oamenilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.