Criză în SUA: statul federal, constrâns să îşi înceteze activităţile. Senatul a...

Criză în SUA: statul federal, constrâns să îşi înceteze activităţile. Senatul a respins din nou proiectul bugetului

0
DISTRIBUIȚI

Congress2

Senatul american a respins aseară, cu două ore şi jumătate înaintea unui eventual blocaj guvernamental, un nou proect de lege a bugetului adoptat cu puţin timp înainte de Camera Reprezentanţilor. Casa Albă le-a ordonat agenţiilor federale americane, ieri, cu puţin timp înainte de miezul nopţii (07.00 ora României), să îşi înceteze activităţile, Congresul nereuşind să voteze un buget înaintea orei limită. „Din nefericire, nu avem o indicaţie clară potrivit căreia Congresul va acţiona la timp pentru ca preşedintele să semneze o rezoluţie bugetară până la sfârşitul zilei de mâine, 1 octombrie 2013”, a anunţat Sylvia M. Burwell, directoarea biroului răspunzător de buget al Casei Albe.

„Agenţiile trebuie, prin urmare, să îşi execute planurile pentru o încetare ordonată a activităţilor în absenţa bugetului”, a explicat ea. Peste 800.000 de funcţionari federali consideraţi neesenţiali dintr-un total de peste două milioane ar trebui să intre în concediu forţat fără plată începând din această dimineaţă.


Efectivele administraţiei se vor reduce la minimul vital, unele agenţii urmând să funcţioneze cu doar 5 la sută din efective. Executivul american nu a putut decât să constate impasul în care se afla Congresul aseară, în apropierea începutului exerciţiului bugetar 2014, azi la miezul nopţii (07.00 ora României), şi înaintea căruia Congresul a aprobat credite pentru a se asigura că statul federal poate funcţiona normal.

După două respingeri de către Senatul american a unor proiecte de lege finanţate şi elaborate de Camera Reprezentanţilor, liderii republicani au anunţat aseară că vor vota încă o dată, în cursul nopţii, un text considerat inacceptabil de democraţi, deoarece distruge legea privind reforma sistemului de sănătate a lui Barack Obama.

Serviciile consulare americane vor continua, într-o primă fază, să emită vize străinilor doritori să intre în Statele Unite, chiar şi în cazul unui blocaj al statului federal, asigura Departamentul de Stat. Statele Unite dispun de cea mai mare reţea diplomatică şi consulară a planetei, cu aproximativ 270 de posturi şi un total de 70.000 de funcţionari sau contractanţi.

Foto: waltonoptions.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.