Directorul de arhive al Muzeului Holocaustului din Washington: “Şova crede că a...

Directorul de arhive al Muzeului Holocaustului din Washington: “Şova crede că a făcut deserviciu PSD spunând prostii”

1
DISTRIBUIȚI

dan_sova1520_14398400

Dan Şova crede că a făcut un deserviciu Partidului Social Democat (PSD) atunci când a spus „prostii” referitoare la Holocaust, a declarat, ieri, directorul secţiei de cercetare arhivistică din cadrul Muzeului Holocaustului din Washington, Radu Ioanid. El a susţinut declaraţia după ce a fost întrebat de jurnaliştii care îl însoţeau pe premierul Victor Ponta în timpul vizitării Muzeului Holocaustului dacă Dan Şova a fost în acest muzeu să studieze istoria, după ce a contestat pogromul evreilor din România.

„A fost aici. Ce a învăţat, să vă spună dumnealui. A stat trei zile aici, studiind arhivele proceselor de la Iaşi, fotografiile proceselor de la Iaşi. Noi nu mergem pe ideea de condamnare a unui individ, mergem pe ideea că oamenii trebuie să aibă acces la informaţii. Cred că a avut acces la informaţie şi cred că a înţeles. Am avut o discuţie şi după, în care mi-a transmis că a făcut un deserviciu PSD, spunând prostii” , a declarat Radu Ioanid. Reprezentanţii mass-media au dorit să ştie dacă mai sunt persoane cu notorietate, lideri europeni, care au venit să studieze istoria Holocaustului în cadrul muzeului. „România nu este unicat, bineînţeles. Se întâmplă în fiecare ţară acest lucru. Dacă vor să vină, muzeul e deschis. Noi nu invităm la reeducare”, a precizat Ioanid.

Şi premierul Victor Ponta a fost întrebat dacă Muzeul Holocaustului este locul în care l-a trimis pe Dan Şova să se informeze asupra ororilor nazismului, premierul spunând doar : „Dar i-a prins bine”. Dan Şova a provocat reacţii în martie 2012, imediat după ce a fost numit purtător de cuvânt al PSD, afirmând într-un interviu că „niciun evreu nu a suferit pe teritoriul României”. În pofida faptului că unii istorici apreciază că aproximativ 13.000 de evrei au fost ucişi în cursul progromului de la Iaşi, în 1941, Şova a declarat în interviul respectiv că „în total 24 de evrei au fost ucişi în progromul de la Iaşi de către armata germană”.

Ulterior, PSD i-a retras lui Şova funcţia de purtător de cuvânt şi l-a trimis la Washington, să efectueze o vizită „educaţională” la US Holocaust Memorial Museum.


În urma vizitei, Şova şi-a exprimat regretul cu privire la faptul că declaraţia sa a fost neînţeleasă, dar a refuzat să îşi ceară scuze, potrivit site-ului israelian Ynetnews.

Comunitatea evreiască din România şi-a exprimat atunci nemulţumirea faţă de nominalizarea senatorului Dan Şova, care a negat progromul de la Iaşi, în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul (în prezent ministru delegat pentru Investiţii), iar preşedintele comunităţii evreieşti din Bucureşti, Erwin Simsensohn, a declarat că evreii din România s-au „înfuriat” din cauză că un politician care a făcut unele „declaraţii cinice” a fost nominalizat în funcţia de ministru. Ulterior, în luna august, Şova a susţinut că astăzi are certitudinea informaţiei istorice care atestă Holocaustul din România şi susţine că se va implica ferm în înăsprirea legislaţiei împotriva rasismului şi antisemitismului.

În luna octombrie anul trecut, el a transmis un mesaj privind Ziua Holocaustului, în care arată importanţa acestei zile şi în care susţine din nou că regretă „profund” declaraţiile sale anterioare pe această temă, arătând însă că statul comunist este cel care i-a blocat informaţiile. În ianuarie, ministrul Şova a transmis, cu o zi întârziere, un mesaj pentru Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului, în care îşi transmite compasiunea faţă de victimele Holocaustului, şi susţinea că nu a putut trimite mai devreme mesajul deoarece a fost plecat din ţară şi nu şi-a putut „exprima gândurile”.

Statul român şi-a asumat tragedia Holocaustului din România şi responsabilitatea guvernului Ion Antonescu în ce priveşte uciderea a aproximativ 300.000 de evrei, cetăţeni români. În urma prezentării în Parlament a Raportului Comisiei Internaţionale de Studiere a Holocaustului din România „Elie Wiesel”, s-a instituit Ziua de comemorare a victimelor Holocaustului, în data de 9 octombrie, s-a înfiinţat Institutul Naţional de Studiere a Holocaustului „Elie Wiesel”, aflat sub patronajul Ministerului Culturii, şi s-a construit, în Capitală, Memorialul Holocaustului.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.