Everybadea, trupa muzicienilor duşi cu pluta care cântă pe cârnaţi sau un...

Everybadea, trupa muzicienilor duşi cu pluta care cântă pe cârnaţi sau un borcan de zacuscă. Titlul inedit al concertului de lansare

6
DISTRIBUIȚI

everybadea

Daniel Silvian Petre, fostul solist al trupei Survolaj, a pregătit un nou proiect muzical numit Everybadea, care va debuta de Ziua Naţională a României, în 1 decembrie, la Timişoara la Scârţ Loc Lejer, având în program o serie de „bunătăţuri“ muzicale. „Vom debuta la Timişoara, după care o să plecăm într-un mini turneu prin ţară. În loc de bilet de intrare, vom accepta o pereche de cârnaţi, un pachet de ţigări, un borcan de zacuscă, din astea. Acceptăm şi bonuri de masă. Orice în afară de bani“, ne-a declarat muzicianul născut în 30 noiembrie 1968 la Timişoara, o figură binecunoscută atât pentru proiectele sale muzicale, cât şi pentru volumele de poezii pe care le-a scris de-a lungul anilor.

Alături de Daniel Silvian – Petre,  în acest proiect se regăsesc Ovidiu Mihăiţă (tobe), Alex Iovan (sax, chitară, voce) şi Ovidiu Zimcea (bass şi voce). Everybadea s-a născut din pasiunea pentru viniluri împărtăşită de Daniel Silvian Petre şi Ovidiu Mihăiţă. „Vroiam neapărat să fac ceva împreună cu Ovidiu Mihăiţă, orice, inclusiv un copil. Am pornit de la pasiunea comună pentru viniluri. Trecutul sună bine, ziceam mai mereu. Într-o zi, l-am întrebat dacă poate să facă rost de un vinil al unui artist român din anii 70, Sergiu Cioiu, actualmente aflat în Canada. Ovi a făcut rost, pe filiera lui, şi a căzut pe spate. După asta, ne-am zis că ar fi mişto să cântam şi noi aşa, la mişto, dar foarte serios“, spune muzicianul.

În ceea ce priveşte numele de Everybadea, acesta s-a născut prin anii 80, după ce Daniel Silvian Petre l-a văzut la televizor pe Fărămiţă Lambru, un Jimi Hendrix al acordeonului românesc, după cum spune el.


„Numele vine de la Fărămiţă Lambru, acest Jimi Hendrix al acordeonului românesc. L-am văzut la TV, în anii 80, de Revelion. S-a oprit în mijlocul unei solistici de acordeon şi a strigat „everybadea”. Am reţinut duma fiindcă mi se părea ciudat ca un popularist să fie funny. Cel mai greu a fost să găsim înca doi duşi cu pluta, ca să avem echipaj complet. Noroc că tocmai se întorcea în ţară Iovan, pe care l-am luat pe sus urgent, apoi el l-a luat pe sus pe Zimcea. Ne-a luat cam un an de zile să punem repertoriul la punct, fiindcă nici unul dintre noi nu mai cântase chestii din astea, adică muzică din filmele româneşti din anii 70, cântece patriotice, muzică de inimă albastră. Fiecare  vine din alt gen muzical, black metal, blues, post-rock. Poate că Everybadea e un răspuns la întrebarea lui Frank Zappa: does humor belong in music?“, spune Daniel Silvian Petre.

Evenimentul de debut al trupei Everybadea poartă numele de „concert pentru şpais şi orchestră”. „Ideea ne-a venit fiindcă ne gândeam că mai bine am fi plătiţi în produse, oricum nu mai are lumea bani şi mai scutim un drum la supermarket“, spune Daniel Silvian Petre.  Printre piesele aflate în repertoriul celor patru muzicieni „duşi cu pluta“,  se numără „Cincinalu-n 4 ani şi jumătate“, „Suflecată pân’ la brâu“, „Dă mamă cu biciu-n mine“, „Bulgăraş de gheaţă rece“ sau „Minerii şi cerul“. Cea mai importantă piesă din repertoriu este o melodie pe care Daniel Silvian Petre vroia s-o cânte de demult. „Cea mai importantă piesă din repertoriul nostru e una bănăţenească: Pup de trandafir. E importantă fiindcă înca de multă vreme vroiam să cânt ceva ce auzeam pe la rugi, când eram mic“, a mai adăugat el.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.