Istoria echipei care a mutat poveștile copilăriei în vârful munților FOTO

Istoria echipei care a mutat poveștile copilăriei în vârful munților FOTO

0
DISTRIBUIȚI

 imagine 3

Pentru că astăzi copiii sunt mai aproape de tehnologie decât de oameni sau natură, un grup de iubitori ai muntelui s-a gândit să le ofere șansa copiilor de a descoperi lumea adevărată.  ”Junior Adventure” este o echipă de 12 oameni, înființată în România încă din 2007, la inițiativa Medanei Pop. Împreună cu soţul ei, a pornit într-o aventură cu totul specială, pe pârtiile strălucitoare.

În 2000 Medana a plecat în Austria, unde a avut ocazia să se angajeze ca instructor de schi. Experiența dobândită de-a lungul timpului în străinătate și plăcerea de a lucra cu cei mici i-a oferit ocazia să formeze și în România un colectiv de oameni dispuși să ofere lecții de schi pentru copii. ”Junior Adventure” colaborează cu școala de schi Toni Gruber Skischule, singura din Land Salzburg care oferă servicii în limba română. ”Pentru noi, «Junior Adventure» nu înseamnă business. Fiecare, pe lângă această activitate, are un loc de muncă. Totul este din pasiune”, povesteşte Medana. Pentru că totul este destinat celor cu vârste cuprinse între patru și 16 ani, aceasta s-a gândit că cea mai potrivită locație de la noi din țară este Muntele Mic (Caraș-Severin). ”E frumos la Muntele Mic pentru că nu e aglomerat și nu reprezintă un pericol pentru copii. În schimb, nu putem compara pârtiile de la noi din țară cu cele din străinătate”, mărturisește aceasta.

Micuţii învaţă aici nu doar să schieze, ci şi să se orienteze în natură. În plus, îşi pot descoperi pasiuni precum arta plastică, dansul, muzica sau actoria. Medana a explicat că debutanții învaţă noțiuni de bază ale schiatului, iar cei care știu deja să schieze progresează. După cele patru ore de schi pe zi, cei mici au parte de diferite jocuri, concursuri și povești. Pentru ca amintirile să fie împărtășite părinților, copiii notează fiecare amănunt într-un jurnal. ”Noi citim jurnalele după ora de culcare pentru a ne da seama ce le-a plăcut mai mult în tabără și să știm pe ce să ne axăm. Nu trec neobservate nici cuvintele stâlcite – crăpastie în loc de prăpastie. Aceste lucruri ne amintesc cum e să fii copil”, spune Medana.

Otilia Petconi, o altă membră a echipei, consideră că pasiunea pentru munte se naște din copilărie. ”Ca să iubești muntele trebuie să ți se ofere ocazia să îl cunoști de mic copil”, spune aceasta. Otilia se ocupă cu organizarea taberelor din România. ”Noi atragem copiii prin jocuri. Le spunem diferite povești legate de munte iar aceștia sunt fascinați. Îmi amintesc «Povestea Cristalului», cu ajutorul căreia micuții au uitat de oboseală și au ajuns în Vârful Țarcu. După ce au găsit cristale de munte și au ajuns în vârf, au format un cerc și își imaginau că prind energie din cel mai mare cristal, găsit de un coleg de-al nostru.


Am avut parte și de amuzament când o fetiță care nu a găsit niciun cristal și-a ascuns în ghiozdan o bucată de stâncă pe care o căra cu greu susținând ca e cristalul ei”, își amintește amuzată Otilia.

Ian Vanko este salvamontistul echipei și spune că e mereu pregătit pentru situații neprevăzute.  În vreme de „pace” însă este responsabil cu înviorarea de dimineață, iar părul său creț îi impresionează pe micuți într-atâta încât este mereu personaj principal în desenele lor.

”Junior Adventure” organizează tabere atât iarna, cât și vara. Timp de cinci nopți și șase zile, cei mici învață să schieze, fac snow-boarding, se joacă, dar participă și la concursuri care urmăresc dezvoltarea creativității și a spiritului de echipă. Taberele de iarnă au loc la noi în țară, dar și în Austria la stațiunea Alpendorf, lângă Salzburg. În sezonul estival  au loc diferite tabere la Muntele Mic. ECO Tabăra sau Tabăra cu Rafting au devenit cunoscute și „gustate” de prichindei. Categoriile după care sunt repartizați în grupuri se stabilesc în funcție de vârstă și nivelul la care se află. La sfârșitul fiecărei tabere, aptitudinile celor mici sunt testate printr-un concurs cu medalii și diplome înmânate de mascota Fănilă Iepurilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.