Liderul grupării specializate în fraude informatice şi alţi trei suspecţi în acelaşi dosar cu un prejudiciu de 2,5 milioane de dolari, din judeţele Mehedinţi şi Dolj, au fost arestaţi preventiv, aseară, în baza unor mandate emise pe numele lor de Tribunalul Mehedinţi, potrivit Mediafax. Liderul reţelei, Felix Eugen Trănculescu, din Drobeta Turnu Severin, împreună cu alţi doi severineni şi un al treilea membru din Dolj, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile joi seară de către magistraţii Tribunalului Mehedinţi.
În cazul unei alte persoane, magistraţii au luat măsura interdicţiei de a părăsi localitatea. Cei cinci, împreună cu alte două persoane faţă de care nu s-a luat nicio măsură, acestea fiind lăsate în libertate, au fost prezentaţi, joi seară, Tribunalului Mehedinţi cu propunerea de arestare preventivă, ei fiind reţinuţi pe bază de ordonanţă miercuri, în urma percheziţiilor desfăşurate de DIICOT în 38 de locaţii din 17 judeţe.
În total, 21 de persoane, 13 din Mehedinţi şi opt din alte judeţe, au fost duse la audieri după percheziţiile de miercuri. Membrii grupării sunt acuzaţi că au prejudiciat persoane din România şi din alte 23 de state din Uniunea Europeană, dar şi din afara acesteia, între care şi Statele Unite ale Americii.
Surse din rândul anchetatorilor au declarat că liderul reţelei, Felix Eugen Trănculescu, plasa în diverse localuri publice din SUA un sistem informatic cu ajutorul căruia copia, prin POS-urile localurilor respective, informaţii ale conturilor clienţilor care achitau consumaţia cu cardul. Astfel, informaţiile respective intrau direct în mail-ul liderului reţelei care fie le vindea altor persoane, fie le furniza membrilor grupării pe care o conducea.
Aceştia din urmă imprimau datele pe carduri goale, apoi transferau conturile în Dubai şi scoteau banii.
Membrii reţelei au declarat anchetatorilor că scoteau banii din Dubai întrucât POS-urile de acolo au sisteme de siguranţă permisive şi riscul de a fi prinşi era mai mic. De asemenea, sursele citate au precizat că prin această metodă membrii reţelei reuşeau să fure, săptămânal, informaţiile de pe aproximativ o mie de carduri, iar câştigurile ajungeau chiar şi la 60.000 de euro într-o singură săptămână.
Prin activitatea infracţională desfăşurată au fost compromise peste 50.000 de date de cărţi de credit, au mai precizat sursele citate. Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi şi poliţişti de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi au făcut, miercuri dimineaţă, 38 de percheziţii în 17 judeţe, între care Mehedinţi, Timiş, Prahova, Braşov, Dâmboviţa, Constanţa, fiind vizată o reţea specializată în fraude informatice, prejudiciul în acest caz ajungând la 2,5 milioane de dolari.