Modelul Traian Berbeceanu

Modelul Traian Berbeceanu

6
DISTRIBUIȚI

dragos bota (3)

Ca o lovitură de berbec a fost pentru toată lumea vestea că Traian Berbeceanu a fost ridicat de procurori pentru că ar fi făcut pact cu mafia. Şocul a fost cu atât mai mare cu cât comisarul şef  era perceput ca poliţistul care nu iartă pe nimeni şi nimic, iar arestările pe bandă rulantă din ultimii ani au întărit acest mit. Imediat au început să curgă scenariile, scuzele şi explicaţiile, transformând în duşman de clasă pe oricine ar îndrăzni să-l conteste. Transformarea lui Traian Berbeceanu în vaca sfântă a Ministerului de Interne cred că mai mult i-a dăunat decât i-a folosit. Pentru că în cazul unui astfel de personaj o acuzaţie de trădare cântăreşte infinit mai greu decât pentru un agent de stradă.

Ani de zile, Traian Berbeceanu a jucat pe linia roşie şi extrem de subţire care face diferenţa între poliţistul bun care face inevitabilele compromisuri pentru a-i băga la beci pe băieţii răi şi poliţistul rău care ajunge parte a mecanismului de crimă organizată. Iar diferenţa este dată de gradul de acceptabilitate pentru faptele sursei, informatorului, „sifonului” sau cum vrei să-l numeşti.


Iar crima organizată înseamnă infractori care au protecţie din partea unora din instituţiile statului pentru acţiunile lor. Ca om al legii, nu poţi să fii haiducul care este poliţist, procuror şi judecător. Nimeni nu-i contestă meritele profesionale ale comisarului şef Berbeceanu, dar nu poţi accepta ca, în numele acestora, să fie lăsaţi infractori precum Litera să ducă oameni în pădure şi să-i rupă-n bătaie sau să-i transforme în sclavi trimişi în Libia pentru a-şi plăti datoriile umflate prin cămătărie. Când negociezi legea, nu mai eşti apărătorul ei.

Nimeni nu poate spune nici că procurorii sunt nişte sfinţi, pe care nu trebuie să-i suspectezi de nimic. Greşeala impardonabilă a DIICOT în dosarul Berbeceanu este  că instrumentarea s-a făcut de cel cu care şeful de la „Crimă Organizată” era în conflict deschis. Dacă ancheta ar fi fost făcută de un procuror, de la structura centrală, de exemplu, ar fi fost mult mai puţine suspiciuni de făcătură a dosarului. Care nu vor dispare nici când instanţa va da o sentinţă definitivă şi irevocabilă. Cât de solide sunt probele vor decide instanţele. Iar acuzaţiile de trădare la adresa procurorilor din partea lui Berbeceanu trebuie tratate cu maximă seriozitate. Pentru că legea nu face distincţie între poliţişti şi procurori, ci între infractori şi oameni cinstiţi.

Criza de sistem este evidentă şi numai măsuri chirurgicale fără frică vor repune lucrurile în ordine. Un poliţist adevărat niciodată nu-şi îndeamnă colegii să nu mai lupte cu mafioţii, să se oprească. Traian Berbeceanu va rămâne, oricum, un model. Singurul lucru rămas necunoscut este tipul modelului.

6 COMENTARII

  1. desteptilor?????????????? habar n-aveti cum se obtine o informatie! SRI Timis, pronuntate, daca se poate, pentru a veni in apararea acestui politist extraordinar Berbeceanu! cereti informatii la SRI Alba, sa vedeti ce om este acest stimabil Berbeceanu si cat a ajutat serviciul dvs. de la Alba……….. Ok, eu voi spune, cum se lucreaza la culegerea de informatii pentru rezolvarea unui caz, din experientza mea de viatza, avand foarte multi prieteni bucuresteni si din politie si din sri, etc.! Si din Baneasa si si din Otopeni …….. dar, nu asta conteaza! Ok, ati inteles ca sunt cat de cat, sa zicem, in domeniu……… recomandare: nu va lasati profesionistii in domeniu sa fie linsati de politic………… Politicul se schimba, dar PROFESIONISTII raman la datorie! NU va bateti joc de ei! Deci, eliberati acest DOMN BERBECEANU!SRI, trezeste-te, te rog, pentru acest domn, domn adevarat in activitatea dumnealui!

  2. De ce nu mi se aproba comentariul de catre administratorii site-ului? Le este frica de SRI? Pai SRI-ul, dimpotriva, stimati administratori, are tot interesul sa promoveze aceste comentarii, saraciilor! Trezirea la realitatea obiectiva, simabili administratori ai acestui site!

  3. A fi rofesionist si incoruptibil in institutiile publice din România este un defect. O traiesc pe propria piele. Cand se fac reorganizari estei primul pe lista eliberatilor din functia publica. Daca participi la un examen de recrutare intr-o alta institutie , esti respins la interviu, chiar daca la proba scrisa ai obtinut nota cea mai mare (vezi rezultatele la proba scrisa si interviu de la Directia Antifrauda)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.