Muzica și patimile lui Verdi, Războiul Rece pe peliculă. Programul centrelor culturale...

Muzica și patimile lui Verdi, Războiul Rece pe peliculă. Programul centrelor culturale din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

CENTRUL CULTURAL FRANCEZ TIMISOARA

Centrul Cultural German prezintă astăzi, de la ora 18.30, la librăria Cărtureşti, „Lichter”, un film german din anul 2003, în regia lui Hans-Christian Schmid, povestea a două oraşe – unul german şi altul polonez – situate pe râul Oder şi conflictul economic dintre est şi vest după războiul rece. Filmul a câştigat în 2003 Premiul Filmului German, premiul FIPRESCI la Berlinala din 2004 şi în acelaşi an Premiul Gilde de argint şi Premiul Bavarez de Film la categoriile „cea mai bună producţie” şi „cel mai bun scenariu”.

Tot în această săptămână, în organizarea Centrului Cultural German, în colaborare cu Facultatea de muzică, va putea fi ascultată prelegerea „Zboară, gândule, pe aripi de aur”, dedicată aniversării a 200 de ani de la naşterea compozitorului Giuseppe Verdi. Prelegerea, care este în acelaşi timp şi o radiografie a societăţii europene din secolul al XIX-lea, cu referire la relaţiile pe care Verdi le-a avut cu oameni de la periferia societăţii – curtezani, oameni cu handicap, eretici, ţigani sau vrăjitoare – o trecere în revistă a trăirilor compozitorului faţă de natură, putere, religie, dragoste sau moarte, va fi susţinută de prof.


univ. dr. Harald Haslmayr de la Universitatea de Arte din Graz, şi va avea loc vineri, de la ora 18,00, în sala Orpheum a Facultăţii de Muzică. Prelegerea va fi urmată de interpretarea unor piese ale celebrului compozitor. În aceeaşi zi, cu prilejul închiderii expoziţiei „Lumea basmelor” de la Café Text (Bastion Maria-Theresia), Eugenia Elena Riemschneider, doctorand a Facultăţii de Arte şi Design la Universitatea de Vest, va prezenta jucării create de ea, care se pot transforma şi pot transmite prin intermediul culorilor şi al texturilor emoţii şi stări diferite. Prezentarea va fi însoţită de muzica originală a lui Ilie Stepan, creată pentru spectacolul „Hänsel şi Gretel” iar jucăriile vor prinde viaţă cu ajutorul micilor manechine de la Grădiniţa Montesori-Kinderhaus.

Concert post-cabaret la Centrul Cultural Francez

La sfârşitul săpămânii, Institutul Francez organizează „Zilele porţilor deschise”, prilej cu care va fi organizat un târg de carte veche, cursuri demonstrative de limba franceză, ateliere distractiv-educative pentru toate vârstele, diverse jocuri, prezentarea noii biblioteci digitale şi ateliere de iniţiere în folosirea noilor instrumente multimedia iar vizitatorii vor avea parte de o tombolă şi numeroase premii.

Duminică, Institutul Francez organizează şi un concert post-cabaret care reinventează „la chanson française”. Xavier Machault & Roberto Negro, veniţi în România cu ocazia concertului de deschidere a festivalului AMIFRAN de la Arad, vor susţine acest concert cu cântece, un pian şi un strop de umor, succesul acestui post-cabaret fiind deja celebru în întreaga Franţă. Concertul va avea loc la ora 20,00, la Jazzissimo Pub.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.