HALUCINANT Nașul vămilor din Vest, în Camera Deputaților: „A fi antiamerican în...

HALUCINANT Nașul vămilor din Vest, în Camera Deputaților: „A fi antiamerican în acest moment înseamnă a fi antiromân”

6
DISTRIBUIȚI

ciobanu ponta 1

Protestele din ultima perioadă față de marile proiecte de exploatare controversate au atins latura sensibilă a deputatului PSD de Timiș Gheorghe Ciobanu. Într-o interpelare, acesta a afirmat, nici mai mult, nici mai puțin, faptul că societatea românească este în mare pericol din cauza accentuării sentimentului anti-american. Fost vameș cu ștate înalte și devenit celebru pentru cum manevrează toate oeprațiunile din vămile din vestul țării prin oamenii săi , Ciobanu se lansează  într-un tsunami verbal pentru care l-ar invidia până și Corneliu Vadim Tudor: “una peste alta, a fi antiamerican în acest moment înseamnă a fi antiromân”. Deputatul face apologia gigantului Chevron, de exemplu, bazându-se pe logica “cine nu e cu noi e împotriva noastră.”

Interpelarea se intitulează Dezvoltarea unei obsesii antiamericane, un pericol pentru România” și arată încă de la începutul acesteia că nu e bine să nu ne iubim “frații” americani. “Dezbaterea publică a ultimei perioade relevă un lucru care părea aproape incredibil în urmă cu câţiva ani: se dezvoltă un profund discurs antioccidental, anticapitalist şi antiamerican în România. Pentru o ţară a cărei scară axiologică, unanim acceptată, se bazează pe principiile democraţiei occidentale şi care a tânjit atât de mult pentru integrarea euroatlantică, acest statu-quo este deopotrivă ciudat şi îngrijorător. Cu atât mai mult cu cât acum suntem cu adevărat foarte aproape de a obţine şi beneficiile rezultate din strategia diplomatică pro-Vest şi pro-SUA.


Aş vrea să atrag atenţia asupra pericolului reprezentat de propagarea în societate a curentului contestatar al parteneriatului României cu America. Este cel mai rău lucru cu putinţă în acest moment, pentru că suntem pe punctul de a obţine în sfârşit beneficiile directe ale trecerii prin toate furcile caudine ale aderării la UE şi NATO, iar SUA reprezintă cel mai bun prieten pe care îl putem avea”, spune Ciobanu.

Deputatul trece astfel în revistă beneficiile parteneriatului nostru cu SUA: baza de la Deveselu, unde va fi amplasat scutul antirachetă este “garanție pentru investitori”, fabrica Ford de la Craiova, Lufkin, de la Ploiești. Un capitol mai mare le este acordat celor de la Chevron și de la Exxon. “Venirea celor două companii energetice din SUA nu reprezintă o marcă a colonialismului american, ci un exemplu de beneficiu direct. Cine crede că americanii nu ar fi putut merge în Bulgaria, în Ucraina, Serbia sau Polonia greşeşte. Au ales însă România tocmai datorită unei relaţii foarte sănătoase, cinstite şi durabile cu ţara noastră. Încercarea unora de a-i goni pe «capitaliştii americani» aduce aminte de lupta de clasă împotriva burghezo-moşierilor. De aceea spun că este foarte periculoasă revenirea la jargonul specific unui curent politic de tristă amintire pentru români”.

Spre final, Ciobanu pune accent pe ceea ce înseamnă a fi antiamerican în zielel noastre. “Una peste alta, a fi antiamerican în acest moment înseamnă a fi antiromân. România şi SUA au interese comune, bazate pe un track record solid. Avem un parteneriat puternic în care există condiţii de egalitate. Americanii ne ajută pe noi în măsura în care asta serveşte şi intereselor lor. Noi am ales calea occidentală pentru că acesta era drumul cel mai simplu spre prosperitate şi consolidare democratică. Nu avem de-a face cu un imperialism de tip nou şi nici cu imaginea colonialismului pe care se străduiesc unii să o impună în mentalul colectiv. E o afinitate electivă mutuală. E o alegere raţională avantajoasă pentru ambele părţi”. Ciobanu, cel supranumit nașul vămilor din vest, nu a pomenit nimic, însă, despre mesajele anticorupție transmise României  de la Washington.

6 COMENTARII

  1. Am zis ca nu va mai citesc,chiar deveniti penibili cu asa articole! Sabina i-al pe Dragos de manuta,sau de ce vrei tu si mergeti la control la un medic urgent!

  2. Da cutite345, cine stie cat de cat ce se invarte prin Banat, a auzit de acest Ciobanu al vamilor timisene!
    Asa ca nu fi penibil, că enervezi auditorium

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.