„Nu am început tratamentul până nu mi-am făcut haine de înmormântare”. 25...

„Nu am început tratamentul până nu mi-am făcut haine de înmormântare”. 25 de femei care ţin „piept” cancerului de sân şi-au spus povestea

0
DISTRIBUIȚI

isabela-640x423

Erna luptă împotriva cancerului de 22 de ani. Totul a început atunci când prin autopalpare a găsit un nodul, iar în doar trei zile a fost operată, urmând ca imediat să-i fie extirpat şi sânul stâng. Dar boala a recidivat, astfel că femeia din Timişoara a fost supusă în ultimii 22 de ani la şapte intervenţii chirurgicale ca să i se salveze viaţa, şi-a extirpat cei doi sâni, a urmat radioterapie şi chimioterapie. Ioana este o altă supravieţuitoare a cancerului. A aflat că are această maladie în urmă cu 17 ani şi poveşteşte că în momentul în care a primit această veste „am crezut că este sfârşitul, având stadiul III. M-a cuprins imediat frica, nu am început tratamentul până nu mi-am făcut haine de înmormântare”.

Poveştile adevărate ale celor două femei, alături de alte 23 de doamne care ţin „piept” cancerului la sân de ani de zile, au fost publicate în prima broşură editată în Timişoara de acest gen, marţi, în librăria Cărtureşti din Iulius Mall, în cadrul campaniei Help25 iniţiată de Asociaţia OncoHelp.


Cele 25 de femei fac parte din Grupul de Suport „Violeta” al Persoanelor Diagnosticate cu Cancer la Sân, acolo unde persoanele care au supravieţuit acestei boli învaţă să se accepte aşa cum sunt.

„Cel mai bun sfat pentru femeile neîncercate: mergeţi la control anual/semestrial şi ascultaţi-vă corpul. El ne dă semne de disfuncţionalitate. Boala nu alege, nu ocoleşte, nu întreabă. Ea, boala, există! Trebuie să învăţăm să trăiam cu ea”, le recomandă Emilia femeilor, aceasta fiind diagnosticată cu cancer la sân anul trecut. Pentru că în România se cunosc prea puţine informaţii despre cancerul la sân, Isabela o tânără de 23 de ani care după ce a aflat că suferă de această maladie şi-a extirpat sânii şi urmează să-şi scoată uterul, îşi împărăşeşte povestea pe grupul de suport „Dincolo de cancer”. „Femeile în România nu ştiu ce înseamnă să te operezi şi să îţi excizezi un nodul şi nu ştiu cum arată un sân operat. Pentru că aproape nimeni nu a vorbit despre toate acestea, am ales să o fac eu public, pe pagina de Facebook „Dincolo de cancer”, scrie Isabela în broşura „25 de frânturi de viaţă”.

Prin campania Help25, Asociaţia OncoHelp este determinată să pună bazele unui program de screening al cancerului de sân în regiunea de vest. Campania cuprinde două etape: etapa de strângere de fonduri pentru achiziţionarea unui mamograf, aceasta desfăşurându-se pe parcursul a două luni şi implementarea programului de prevenţie şi screening al cancerului la sân în regiunea de vest, în perioada 2014-2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.