Arhitecții din Timiș se revoltă public împotriva proiectului pasajului de sub Piața...

Arhitecții din Timiș se revoltă public împotriva proiectului pasajului de sub Piața Victoriei. De ce-i trimite Robu la treptele Catedralei

1
DISTRIBUIȚI

refacere trepte catedrala

Arhitecții timișoreni au atenționat astăzi că decizia primarului de a construi un pasaj rutier sub Piața Victoriei nu este viabil. Ei atrag atenția, într-o scrisoare deschisă, că pasajul dorit de edil riscă să distrugă clădirile din zonă, pe lângă Operă fiind vorba de palatele de pe lateralele pieței, inclusiv cel în care se găsește rectoratul Politehnicii. ”Considerăm că este o lipsă de interes şi seriozitate pentru Timişoara şi unul din locurile ei cele mai importante, a încredinţa un proiect de o asemenea complexitate unei firme cu un inginer, cu o specializare care poate rezolva probleme de trafic, dar nu problema intervenţiei agresive în spaţiul public cel mai important al oraşului”, atrage atenția președintele OAR Filiala Timiș, Vlad Gaivoronschi.

Referitor la procedura de achiziţie publică pentru pasaj, arhitecții atrag atenția că în mod nejustificat s-a optat pentru varianta cea mai scumpă propusă (deși în referatul propunerii de HCL o alta era indicată ca fiind mai potrivită) și lipseşte din documentaţia de atribuire orice referire la situaţia specifică a locaţiei. ”În mod special ne referim aici la regimul de protecţie a Ansamblului urban interbelic Corso, regim stabilit prin poziţia TM II a A 06115 (OMCPN nr. 2.361 din 12.07.2010) din Lista Monumentelor Istorice, listă care se constituie ca anexă a legii 422/2001. (…) Acest tip de proiect nu este parte a nici unei strategii de dezvoltare sau de regenerare urbană pe care Municipiul a aprobat-o, devenind un proiect izolat de strategia existentă a Municipiului.


Credem că investiţia propusă generează riscuri majore pentru ansamblul sus numit în sensul legii 350/2001 art. 311 (4) b) şi d), deci riscul de a afecta negativ patrimoniul construit şi posibilitatea prezenţei unor vestigii arheologice al căror descărcare şi evaluare poate transforma proiectul în unul nerentabil”, transmit arhitecții.

Reprezentanții OAR – Filiala Timiș spun că se impune o evaluare corectă a acestor riscuri și recomandă imperios ca prin Certificatul de urbanism să fie solicitată conform legii 350/2001 art. 31 d) obţinerea unui aviz de oportunitate sau elaborarea unei documentaţii de modificare.

Reacția lui Robu

Întrebat cum comentează cele semnalate de Ordinul Arhitecţilor, acesta s-a supărat şi a comentat că este o altă situaţie în care arhitecţii se trezesc mult prea târziu în loc să reacţioneze atunci când a fost elaborat proiectul. „Este tipic pentu domniile lor să comenteze abia atunci când proiectul a fost aprobat”, a lămurit Robu. Primarul a spus că i-ar fi plăcut ca arhitecţii să fie mult mai îngrijorați privind alte aspecte ale oraşului, precum ar fi reabilitarea treptelor Catedralei Mitropolitane. „După părerea mea, ar fi putut arăta mult mai bine, nu cred că este soluţia cea mai potrivită şi nu este numai părerea mea. Vă rog să vă uitaţi mai bine şi să vă daţi cu părerea. Treptele vechi sunt depozitate, eu mi-am făcut datoria să vorbesc cu Mitropolia, am vorbit cu Preasfinţitul Paisie şi mi-a spus că sunt păstrate în condiţii corespunzătoare de către Mitropolie. Primăria a dat bani, este vorba despre Catedrala Mitopolitană, fiind vorba despre o clădire foarte frumoasă, poate cea mai reprezentativă pentru oraş, şi când au dispărut paravanele şi am văzut ce este acolo…” Vă reamintim că primăria a alocat nu mai puţin de 100.000 de euro, de la bugetul local, pentru repararea treptelor Catedralei. Pe lângă asta, autorizaţiile au fost date în regim de urgenţă, motivându-se că treptele erau pericol public şi că în zonă erau necesare intervenţii rapide. (Loredana Codruț)

1 COMENTARIU

  1. Ce a fost în mintea CLT (sau cine a dat aprobarea) când a alşocat 100 000 de euro pentru niste trepte este un mister. Vă reamintesc că cu 100 000 euro se poate construi o casă P+E+M cu suprafaţă de cel puţin 300 mp !
    Cât despre pasajul din Piaţa Victoriei, ce putem spune – Bd Republicii este în prezent cu sens unic de la intersecţia cu Paris şi Piatra Craiului, aşa că el nu poate ajuta traficul spre Gara de Nord decât dacă ieşirea va fi în Piaţa Horaţiu…
    În orice caz, legea trebuie respectată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.