În pat cu dușmanul: o femeie din trei trăiește cu un partener...

În pat cu dușmanul: o femeie din trei trăiește cu un partener violent. Povestea soției băgată în comă după o teroare de două zile în casă

3
DISTRIBUIȚI

Domestic-Violence-Awareness-Month-e13185138964111

Mii de femei din România trăiesc zilnic după legea pumnului: cu un soț despotic, lângă care însă rămân ani în șir, captive într-o legătură emoțională ciudată. Anual, aproximativ 500 de femei din judeţul Timiş care nu mai suportă agresiunile fizice şi emoţionale ale soţilor aleargă disperate la Asociaţia pentru Protecţia Femeilor, unde primesc consiliere psihologică şi sunt adăpostite într-un loc de refugiu. Totuşi, deşi sunt terorizate în mod frecvent de cei care ar fi trebuit să le fie alături la bine şi la rău, cele mai multe femei abuzate preferă să nu-şi părăsească bărbaţii şi să suporte în continuare bătăile şi jignirile acestora.

În judeţul Timiş sunt semnalate cele mai multe cazuri de violenţă domestică, însă nu pentru că în vestul ţării bărbaţii sunt mai violenţi decât în alte regiuni, ci pentru că femeile le reclamă mult mai des decât în altă parte în România. Reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Femeilor din România (APFR) din Timişoara susțin că un merit este și al numeroaselor acţiuni de conştientizare şi semnalare a violenţei în familie. Paula Ternauciuc, psiholog în cadrul APFR Timişoara, ne-a explicat că, potrivit statisticilor, în una din trei familii este prezentă violenţa, însă foarte puţine cazuri sunt semnalate. „Unor femei li se pare o normalitate violenţa în familie, şi asta pentru că au văzut că mama a suportat bătăile tatălui, cunosc prietene care sunt abuzate de soţi”, spune psihologul.

Tipuri de violenţă domestică

Violenţa domestică este de mai multe tipuri, însă cea mai gravă este cea emoţională. „Să auzi soţul în fiecare zi că-ţi spune că eşti proastă, curvă, că nu faci nimic bine, eşti urâtă este mai grav decât violenţa fizică pentru că scade stima de sine, nu mai ai încredere în tine şi femeile pot intra în depresie. Într-o relaţie, partenerul cel mai puternic îl abuzează pe cel mai slab. La început, partenerul de viaţă este abuzat doar verbal, iar apoi urmează violenţa fizică”, mai explică Paula Ternauciuc. Un alt tip de violenţă domestică pe care multe dintre femei nu o sesizează este cea sexuală.


Bărbaţii consideră că soţia trebuie să fie la dispoziţia lor oricând, iar femeile acceptă tacit pentru că au impresia că aşa este normal. Nimic mai fals, spune psihologul de la APFR Timişoara, care povesteşte că au existat cazuri în care femeile au fost abuzate sexual de către partenerii băuţi sau imediat după ce au născut.

Un alt tip de abuz este cel economic, care se manifestă în momentul în care soţia nu este lăsată să muncească pe motiv că trebuie să aibă grijă de casă sau să îngrijească copiii. Astfel, ea devine dependentă de soţ din punct de vedere financiar şi poate fi controlată mai uşor. De asemenea, mai există abuz economic şi atunci când femeia munceşte, dar trebuie să raporteze toţi banii câştigaţi soţului. „O femeie care a primit suport psihologic la noi povestea că nu i se permitea să-şi cumpere nici măcar o ojă sau o pilă de unghii, deşi muncea”, îşi aduce aminte Paula Ternauciuc. De asemenea, multe dintre femei sunt abuzate social, adică partenerii de viaţă nu le mai permit să-şi viziteze prietenii sau familia şi astfel pot fi controlaţi mai uşor.

Nimeni nu s-a născut violent, spune psihologul timişorean, ci este un comportament învăţat care se preia din familie, de la prieteni sau chiar din mass-media. Iar cea mai bună soluţie pentru ca violenţa domestică să dispară o reprezintă consilierea de cuplu prin care se încearcă schimbarea viziunii atât a partenerului agresiv, cât şi a celui abuzat.

Monstrul care şi-a terorizat soţia timp de două zile

Unul dintre cazurile de violenţă în familie care a şocat societatea românească s-a petrecut în judeţul Timiş în urmă cu aproape zece ani, când o femeie a fost transportată de urgenţă la spital, în comă, după ce timp de două zile a fost maltratată de soţ. „Bărbatul a vrut s-o omoare, e o minune că a trăit. Femeia a fost tăiată cu cuţitul, arsă cu fierul de călcat, a fost bătută până a pierdut copilul, iar apoi soţul acesteia a legat-o cu un cearşaf. Bărbatul a primit cea mai mare pedeapsă din România pentru violenţă domestică, zece ani de închisoare”, spune Paula Ternauciuc .

Violenţa domestică este prezentă în proporţii egale în orașe și la sate, dar şi în familiile în care partenerii au terminat doar liceul sau au încheiat studiile superioare. Cele mai multe femei care trec pragul Asociaţiei pentru Protecţia Femeilor din Timişoara au vârste cuprinse între 25 şi 45 de ani şi au cel puţin un copil. Se tem să divorţeze de parteneri pentru că fie sunt dependente emoţional sau financiar de ei, însă unele femei sunt atrase inconştient de astfel de bărbaţi violenţi. „Există un ciclu al violenţei: partenerul abuzat în mod repetat se decide să plece, agresorul îşi cere scuze şi îşi convinge soţia să se întoarcă acasă, soţia acceptă, dar actele de violenţă reapar. Cea mai bună soluţie este consilierea. Unele femei acceptă astfel de parteneri agresivi pentru că au în minte un model pe care l-au preluat şi ignoră anumite semnale care îl dau de gol pe bărbatul cu potenţial de a dezvolta un comportament agresiv. Am consiliat o femeie care era agresată de iubit şi în final l-a părăsit, dar după cinci ani s-a reîntors la noi pentru că a dat tot peste un partener foarte agresiv”, explică psihologul. Persoanele abuzate în familie pot suna la Telefonul Albastru, 0256 293 203.

 

3 COMENTARII

  1. uff… nu citesti si tu carti politiste…
    daca iti este frica sa il sifonezi la politie ai putea foarte bine sa il otravesti cu digitalina…
    este folosita de „servicii” din toata lumea de ani de zile. asa se explica de ce persoane incomode mor subit de inima de exemplu cind au baut o cafea… iar la autopsie nu se gaseste nimic…
    PS: executarea unei brute nu este crima, planeta ar fi mai fericita fara un gunoi care isi gaseste implinire in a bate o femeie

    • O sa sara toti ca incurajezi omorul dar zau ca iti dau dreptate. Daca politia si legea nu face fata..sorry..si asa este suprapopulat Pamantul, mai bine scapam de brute prima data

  2. Eu am trait intr-o familie in care violenta era iesita din comun de dura dar in exterior nu se vedea nimic, familia perfecta. Politia este egala cu zero in Romania in privinta violentei domestice iar parintii femeii in loc sa o ajute obliga victima de dragul imaginii sociale sa ramana cu teroristul. Eu, baiat la 29 de ani care beau doar ocazional dau vina pe femeie. Barbatul prost tot prost ramane cum la fatat masa nu se schimba, doar proasta crede ca-l schimba…prost te-a fatat mata prost mori. Femeia alege barbatul violent, nu o obliga nimeni sa il aleaga pe el din miile de barbati, ar fi viol altfel… Femeia spune … nu era asa cand l-am cunoscut … vrajeala … chiar asa era, dar deh…si culmea … barbatul violent este si mai lenes si mai betiv si mai slab la pat si mai putin romantic si nefamilist si afemeiat dar femeile de obicei nu vad lucrurile bune dintr-un barbat si dau vina pe soarta… iar cine spune ca violenta se invata in familie greseste … omul destept invata din greselile altora … eu am invatat sa fiu mai bun, mai intelegator, mai familist, mai romantic mai altfel decat a fost tata pentru mama si de omul prost, betiv si violent am sa ma feresc toata viata. BARBATUL CARE DA INTR-O FEMEIE NU ESTE BARBAT, ESTE O MUIERE DE BARBAT

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.