Povestea celor două premiere de la Teatrul Maghiar

Povestea celor două premiere de la Teatrul Maghiar

0
DISTRIBUIȚI

afacere murdara (1)

Pentru începutul stagiunii 2013-2014, teatrul maghiar timişorean „Csiky Gergely” a pregătit două premiere interesante. Prima, Regina frumuseţii din Leenane, a văzut luminile rampei sâmbătă seara, iar cea de-a doua, Afacere murdară, va putea fi vizionată vineri, de la ora 19.00, în sala Studio a teatrului.

Spectacolul Afacere murdară are la bază textul din piesa într-un act Chelnerul mut de Harold Pinter, laureat al premiului Nobel pentru literatură. El a devenit cunoscut ca dramaturg în anii ’50 iar textul pus în scenă la Timişoara a fost scris în 1957 şi prezentat pentru prima dată în 1960 la Teatrul Hampstead din Londra. Spre deosebire de contemporanii lui, care au tins spre o reînnoire a dramaturgiei shakespeariene, el a urmat calea deschisă de Samuel Beckett, conturând o nouă direcţie a teatrului  absurdului. Criticii au definit această piesă drept o parodie teatrală a filmelor cu gangsteri care prezintă o ultimă misiune a celor doi protagonişti iar Gyulay Eszter,  regizoarea spectacolului timişorean, a preluat această idee şi a continuat, împreună cu actorii, povestea celor doi criminali profesionişti, reuşind să găsească şi o dimensiune umană a personajelor, prin care povestea lui Ben şi Gus devine o paradoxală istorisire  de crimă şi pedeapsă despre şi între doi prieteni adevăraţi, într-o situaţie în care nu mai ai posibilitatea de a alege.


Rolurile celor doi protagonişti sunt interpretate de Asytalos Géza şi Kocsárdi Levente, alături de care apare şi un personaj interpretat de coregrafa Baczó Tünde.

Numele lui Gyulay Eszter, istoric de teatru şi dramaturg, este deja cunoscut publicului timişorean; regizoarea, membră a teatrului independent Nézömüvészeti KFT din Budapesta, a avut în ultimii ani mai multe colaborări cu teatrul maghiar „Csiky Gergely”. Punerea în scenă este semnată de scenograful Albert Alpár. Spectacolul este tradus simultan în limba română.

Regina frumuseţii din Leenane, de Martin Mc Donagh, în regia lui Upor László, este o comedie neagră, pusă în scenă pentru prima oară în anul 1996 în Irlanda, de Compania Druid Theatre/Royal Court Theatre din Galway iar autorul ei a devenit cunoscut în acel deceniu prin spectacolele de succes montate pe Broadway şi la West End. Regina frumuseţii din Leenane face parte dintr-o trilogie în care este istorisită viaţa izolată din ploiosul sat irlandez Leenane, cu accent pe povestea vieţii lui Maureen Folan, o femeie necăsătorită, şi a mamei sale, Meg. Regiunea, extraordinar de frumoasă, nu e prea des vizitată, iar atunci când cineva apare în casa de pe vârful muntelui noroios, viaţa obişnuită a celor două femei, plină de ură şi amărăciune, se schimbă pentru totdeauna. „Acest mic sat irlandez numit Leenane se află foarte departe de Timişoara, Novi Sad sau chiar Budapesta.

Dar întâmplările din această piesă sunt de zi cu zi, chiar şi aici… Aşadar Leenane este aici, iar noi suntem acolo în Leenane” cosideră regizorul spectacolului, Upor László. Rolul lui Meg este interpretat de Csoma Judit, născută la Cluj-Napoca şi în prezent cunoscută şi apreciată actriţă la Budapesta iar în rolul lui Ray poate fi văzut pentru prima dată pe scena teatrului timişorean tânărul actor Dévai Zoltán, proaspăt absolvent al Academiei de Teatru din Novi Sad şi, din această stagiune, actor al Teatrului Maghiar de Studio din Zenta. Alături de aceştia, din distribuţie mai fac parte Magyari Etelka şi Bandi András Zsolt, actori ai teatrului maghiar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.