Primul cluster agricol din România, înființat la Timișoara. De ce e solul...

Primul cluster agricol din România, înființat la Timișoara. De ce e solul românesc mai greu de lucrat decât cel din Franța sau Italia

0
DISTRIBUIȚI

20131004_113610

Primul cluster din România în domeniul agricol a fost înființat la Timișoara de către reprezentanții companiei Maschio Gaspardo România. Pe lângă universitățile cu tradiție în domeniul agricol de la noi, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Timișoara, Universitatea ”Goldiș” din Arad, Politehnica și INMA București, au fost cooptate și universtățile din Padova și Bari (Italia), pe lângă o serie de colaboratori și furnizori din județele Timiș și Arad.

Potrivit participanților, în cadrul acestui cluster se va putea investi în cercetare, inovare și dezvoltare agricolă. Concret, cei de la Gaspardo vor să producă utilaje agricole perfect adaptate solului din România, sol care, spun ei, s-a dovedit că are particularități diferite de cel din restul Europei.


Mirco Maschio, administratorul companiei și managerul clusterului, spune că pământul din România este tasat. Și în consecință, pentru a face agricultură cu randament, e nevoie de intervenție asupra solului la adâncime de peste jumătate de metru. ”Noi avem o experiență în România de 10 ani. Și am găsit aici foarte multe porțiuni cu probleme mari – teren tasat ( din cauză că ani la rând a fost folosit ca pășune pentru animale sau de la accesul pe teren cu utilaje grele). Astfel de probleme nu se întâlnesc în țări precum Italia sau Franța, unde terenul se lucrează alfel. Un teren tasat nu are apă, aer și nici nutrienți. Pentru a-l readuce la capacitatea optimă de utilizare e nevoie să fie săpat la o adâncime de 50 – 60 de centimetri. Prima mașină agricolă pe care am dezvoltat-o în România a fost un scarificator capabil să intre în pământ până la peste 65 de centimetri, dacă e atașat la un tractor de 600 de cai putere”, a explicat Maschio.

Potrivit managerului clusterului, în cadrul acestuia urmează să se inventeze noi utilaje agricole moderne care se pretează solului din România. ”Este primul cluster din România din domeniul agricol. Este o oportunitate foarte mare pentru noi, dar și pentru firmele implicate în agricultură. În cadrul acestui cluster vor participa furnizori care vor dezvolta inovații pe tehnologii agricole. Asociația se înființează astăzi (vineri – n.r.) cu o întâlnire între parteneri, în cadrul FestAgralim 2013. Noi suntem deschiși și spre parteneri din alte țări, dar și spre universități”, a declarat Maschio.

Compania pe care o conduce este cel mai mare producător de utilaje agricole din România. Aproape 40% din producția companiei este absorbită de piața internă cu ajutorul unei rețele naționale de 40 de dealeri care acoperă întreg teritoriul României. Compania are, în România, 250 de angajați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.