Sute de rezidenţi şi medici timişoreni cu experienţă vor să muncească în...

Sute de rezidenţi şi medici timişoreni cu experienţă vor să muncească în străinătate. În ce ţară pot primi un salariu de peste 10.000 de euro

5
DISTRIBUIȚI

medic

În jur de 500 de studenţi de la Universitatea de Medicină, medici rezidenţi, asistente sau medici cu experienţă au trecut, astăzi, pragul târgului „Cariere în alb” în speranţa că îşi vor găsi un loc de muncă în străinătate. Cadrele medicale sunt nemulţumite atât de condiţiile în care lucrează, dar mai ales de salariile mici pe care le primesc în România.

Printre persoanele interesate de un loc de muncă într-un spital sau o clinică privată din vestul Europei se numără şi un medic de 60 de ani, care s-a săturat de sistemul medical din România. Lelica Grigoriu lucrează de peste 30 de ani ca medic internist la Clinica de Psihiatrie de pe strada Văcărescu din Timişoara şi spune că vrea să muncească într-un spital din Franţa pentru că nu se simte împlinită profesional în România. „Cunosc limba franceză la un nivel mediu şi cred că am şanse să fiu angajată. Vreau să plec în Franţa ca să mă pun la punct cu ultimele noutăţi din domeniul medical, să lucrez cu aparatură modernă cu ajutorul cărora să pun cele mai bune diagnostice”, ne spune medicul timişorean. Femeia ne mărturiseşte că şi salariul este unul dintre motivele pentru care ar dori să lucreze pentru câţiva ani în străinătate, mai ales că a auzit că ar putea câştiga cel puţin 3.000 de euro pe lună.

Ramona Popescu este un alt angajat în sistemul medical nemulţumit de salariul pe care-l primeşte.


Femeia de 36 de ani, care este asistentă la un cabinet de medicină de familie, primeşte un salariu de 1.200 de lei după 12 ani de muncă. Timişoreanca este decisă să plece în Germania alături de familie, unul dintre motive fiind acela că „avem o rată la bancă pe care nu reuşesc să o plătesc. În Germania primesc cel puţin 2.000 de euro pe lună”. Printre cei care au trecut pragul târgului s-au numărat şi studenţi la Medicină. Flavia este în anul şase şi este decisă să facă rezidenţiatul în Germania, pe specializarea Psihiatrie. „În România aş primi cel mult 1.000 de lei pe lună, iar în Germania salariul este de minim 1.200 de euro. Acum învăţ limba germană şi vreau ca de la anul să plec în străinătate, cred că acolo mă pot dezvolta mai bine”, ne spune tânăra din Timişoara.

Salarii în străinătate pentru medici cuprinse între 1.200 şi 15.000 de euro

Şapte companii de recrutare au pus la dispoziţia medicilor timişoreni aproape 1.500 de locuri de muncă în ţări precum Germania, Marea Britanie, Irlanda, Franţa, Emiratele Arabe, Elveţia sau ţările scandinave. Medicilor li se cere să cunoscă cel puţin la nivel mediu limba ţării în care vor să profeze, iar în ţările scandinave, cei care sunt recrutaţi urmează un curs gratuit de şase luni, ca să înveţe limba. Cadrele medicale sunt sprijinite să îşi găsească o locuinţă, iar soţul sau soţia sunt ajutaţi să se angajeze. Germania este printre puţinele ţări din Europa care angajează medici rezidenţi, astfel că pentru absolvenţii Universităţii de Medicină reprezintă destinaţia preferată.

„Cele mai mari salarii sunt în ţările scandinave, e drept şi cerinţele sunt mai mari. Salariile încep de la 1.800 de euro şi pot ajunge până la 10.000 – 15.000 de euro pentru un medic cu foarte multă experienţă. Se caută atât medici specialişti, cât şi rezidenţi sau proaspăt absolvenţi, în aproape toate specializările”, ne-a explicat Bogdan Covaliu, unul dintre organizatorii evenimentului „Cariere în alb”. Elveţia este o altă ţară în care doctorii sunt bine plătiţi, un medic de familie poate câştiga chiar şi 12.000 de euro pe lună.

5 COMENTARII

  1. Bravo, stimata doamna/domnisoara…….. daca vreti sa va simtiti respectata pentru munca dv., ati facut o alegere foarte buna, sa plecati din aceasta tara numita Romania………. aici, esti tratat ca „pe plantatie”, ca un sclav, adica trebuie sa-ti faci treaba „degeaba” Romania este o tzara inapoiata, din toate punctele de vedere………… este cea mai saraca tara din U.E., este doar o piatza de desfacere a Uniunii Europene, intr-un cuvant „groapa de gunoi” a Europei! Sictir tuturor politicienilor, care s-au ajuns prin politca…. si aici ma refer la toti din ultimii 23 de ani, chiar si la PSD, PNL, care daca chiar nu i-as putea numi hoti, incompetenti sunt cu siguranta! PDL-ul este clar autorul genocidului din Romania, fara dubii! Acest partid basist ne-a vandut tara sau nr-a amanetat-o si pe generatia viitoare!Deci, in Romania, tinerii nu au niciun viitor! Romania este un fel de Angola, o tara de mana a treia! Sictir, Romania!

  2. Imi pare rau ca zic asta despre tara mea…………… dar este un adevar clar! Alocatiua unui copil este de 40 si ceva de lei, iar cea a unui detinut este de minim 400 lei? Despre ce vorbim? Despre ce legi, despre ce sistem social? Atat de prosti sunt politicienii Romaniei? De-ar fi trait Ceausescu………….. Adio, Romania, esti o tzara bananiera si asa vei ramane, atatat timp cat vei avea astfel de politicieni, care nu aplica legea! Ce pacte de coabitare, Ponta Victor? Pai tu, nenorocitule, faci pact cu dracu? Vezi ce bou esti? Sau….. de fapt tot pe spatele romanilor l-ai facut! Vei primi o lectie si tu si toti ai tai, cat si vechiul regim!”Putintica rabdare!”, va rog! Daca tu, ca procuror nu stii ca o lege in vigoare tre sa-si faca efectele, inseamna ca esti complice……. vei muri si tu Ponta impreuna cu basescu traian! Imi pare rau, dar romanii nu te vor ierta! Da-l dracu de basinos, da-o dracu de u.e. si aplica legile in tara! Doar asa vei avea sanse sa scapi, cacatule Ponta! p.s. M-am saturat de mutra ta, sincer! Nu aplici legile existente nici acum, Ponta…… si vei plati pentru asta…… „Totul, in viata, se deconteaza”, ai grija si cu scuzele de rigoare va spun ca sunteti un fraier! Un prost, pe langa cacatul ala de basescu!

  3. Dar din moment ce lucreaza in domeniul lor imediat dovedesc cat de amatori sant !, am avut doctor din Romania si asistente…scuze dar sant de calitete din lumea treia !

  4. toata lumea pleaca din tara asta si bine face, si mama mea e plecata in germania, a plecat prin firma sc.Labor Market Development cu contract de munca si nu mai vrea sa se intoarca in romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.