Naționalul timișorean joacă ”sold out” la Festivalul Național de Teatru din București. Timișorenii au fost selectați în prestigiosul festival cu piesa ”Adam și Eva”, după liviu Rebreanu, în regia lui Alexander Hausvater. La trei zile după ce s=au pus în vânzare piesele, biletele au fost epuizate în totalitate. ”Noi am pus în vțnzare biletele la Adam și Eva pe 11 octombrie, iar pe 15 deja nu mai aveam bilete”, explică Oana Borș, directorl de producție executiv al festivalului.
”Adam și Eva” a intrat în repertoriul Teatrului Național din Timișoara în ur,ă cu fix un an. Hausvater a vrut o recuperare pentru teatru a unuia dintre cele mai interesante romane din literatura românească interbelică şi o recuperare a dimensiunii mistice a operei unui scriitor perceput oarecum unilateral. Critica și publicul au fost de acord că a reușit cu prisosință.
”Piesa este o splendidă poveste despre călătoria prin timp, prin istorie şi prin geografie, în căutarea iubirii absolute şi, în acelaşi timp, un fabulos joc al simbolurilor şi senzaţiilor, Adam şi Eva, romanul lui Liviu Rebreanu în adaptarea scenică a lui Alexander Hausvater, recreează mitul fiinţei originare prin ochii unui bărbat care, în răstimpul unei singure secunde, traversează şapte vieţi, în şapte epoci diferite. Dacă este adevărat că esenţa cunoaşterii este iubirea, atunci parcursul călătoria bărbatului aflat în căutarea femeii care să-l întregească reprezintă – dincolo de şirul reîncarnărilor succesive – o iniţiere”, spune Codruța Popov, secretarul literar al Naționalulu timișorean.
Distribuţia îi reuneşte pe actorii Ionuţ Caras, Ramona Dumitrean, Ion Rizea, Ana Maria Cojocaru, Mara Opriş, Colin Buzoianu, Laura Avarvari, Victor Manovici, Alina Ilea, Matei Chioariu, Claudiu Dogaru, precum şi pe studenţii secţiei de Actorie a Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii de Vest – Flavius Retea, Isa Berger, Ionuţ Iova şi Andreea Breabănu.
Scenografia spectacolului este semnată de Alina Lățan (costume) şi Adrian Damian (decoruri), light-designul – de Lucian Moga. Muzica aparţine compozitorului Adrian Enescu, recunoscut ca unul dintre cei mai valoroşi compozitori de muzică de teatru şi film din România, iar coregrafia e semnată de Andrea Gavriliu.
Cealaltă piesă care se joacă cu casa de bilete închisă este ”Pescărușul”, o producție a Teatrului German din Timișoara. Spectacolul, care a avut premiera în martie, anul acesta, este prima montare a ucraineanului Yuri Kordonsky la Timişoara, după ce regizorul a condus în 2008 un atelier pe texte de Cehov cu actorii TGST. Decorul, costumele şi recuzita Pescărușului au fost concepute de Dragoş Buhagiar, scenograf multiplu premiat, aflat acum la a patra sa colaborare cu scena germană timişoreană. Distribuţia îi reuneşte pe actorii Ioana Iacob, Horia Săvescu, Franz Kattesch, Olga Török, Rareş Hontzu, Enikő Blénessy, Anne-Marie Waldeck, Radu Vulpe, Georg Peetz, Konstantin Keidel, Aljoscha Cobeţ, Dana Borteanu, Isa Berger şi Paul Cebzan.
Festivalul Național de Teatru însemană 26 de spectacole, 4fiecare a câte două reprezentaţii în 16 săli de teatru, pe durata a 10 zile. A 23-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru (FNT), se desfăşoară între 25 octombrie şi 3 noiembrie, în Bucureşti.