Tehnică nouă în stomatologie, învățată de dentiști timișeni pe bani UE: amprentarea...

Tehnică nouă în stomatologie, învățată de dentiști timișeni pe bani UE: amprentarea optică a dintelui

4
DISTRIBUIȚI

dentist

Problemele dentare vor fi tratate în mai puţin timp, cu costuri mai mici, iar pacientul nu se va mai urca pe scaunul stomatologic cu inima cât un purice pentru că şi durerea este mai uşor de suportat. În cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană şi iniţiat de către Societatea de Stomatologie Estetică din România, aproape 4.000 de medici stomatologi, dintre care 500 din judeţul Timiş, au urmat cursuri de perfecţionare profesională. Timp de trei ani, dentiştii au aflat gratuit cum pot fi puse în aplicare ultimele tehnologii computerizate care se utilizează peste tot în lume.

Florin Lăzărescu, managerul proiectului DENT, a afirmat, astăzi, la Timişoara, că printre cele mai revoluţionare tehnologii care vor fi utilizate şi în cabinete stomatologice din România se numără amprentarea optică dentară şi utilizarea computerului tomograf.


Prin intermediul scanării dentare este eliminată metoda clasică de amprentare a dintelui, care reprezintă unul dintre cele mai neplăcute momente pentru pacientul aflat pe scaunul stomatologic. „Practic, se realizează o amprentă optică şi este eliminat în totalitate materialul folosit pentru amprentarea clasică. Această scanare este prelucrată cu ajutorul unui software specializat chiar de stomatolog, în prezenţa pacientului, iar o maşină de frezare, prezentă tot în cabinetul de medicină dentară, poate să frezeze rezultatul final”, a explicat Florin Lăzărescu. Astfel, se preconizează că laboratorul de tehnică dentară va fi eliminat şi astfel pacientul va plăti mai puţin, plus că se scurtează timpul de realizare a unei lucrări dentare şi trauma pacientului este mai mică.

O altă noutate în ceea ce priveşte estetică dentară o reprezintă utilizarea computerului tomograf, care a cunoscut o evoluţie spectaculoasă. Această tehnologie este des folosită în implantologie, dar şi înainte de realizarea unei intervenţii chirurgicale. Cu ajutorul celor două metode inovative, medicii stomatologi nu vor mai fi nevoiţi să facă tăieturi mari ca să realizeze o intervenţie chirurgicală dentară, ci vor fi mult mai ţintiţi. Proiectul DENT (Dinamism, Eficienţă şi Noi Tehnologii în medicina dentară) a fost cofinanţat din Fondul Social European, valoarea acestuia s-a ridicat la suma de 16 milioane de lei.

Potrivit statisticilor, cei mai preocupaţi de sănătatea orală sunt adolescenţii şi tinerii. Odată cu vârsta, românii merg mai rar la medicul dentist, preferând să facă alte tipuri de analize.

 

4 COMENTARII

  1. Cel mai sfant sa te periezi cu colghet si sare dupa fiecare masa inclusiv dimineata sa nu mai apara si alte carii.Stie sa ceara pe o lucrare cu trei elementi zece milioane pe motiv ca la ea se lucreaza zece zile si tehnicianul a spus ca lucreaza cateva ore.N am niciun fel de incredere in ei.S au dedat la minciuni. Mai au si halat alb.prima varianta trebuie respectata.

  2. Lucrez in domeniu si NU, costurile nu vor fi mai mici, pentru ca scannerele intra-orale, masinile de frezat, cuptoarele de sinterizare a zirconiului, materialele folosite pentru producerea lucrarilor (oxid de zirconiu, PMMA, ceara, glass-ceramic, Crom-Cobalt, etc), cursurile de pregatire pentru folosirea software-ului, toate acestea sunt enorm de scumpe, ca sa nu mai vorbim de partea de manufactura unde numai cu experienta poti realiza lucrari care se adapteaza perfect, cine va plati lucrarile incipiente care vor fi groaznice? Isi vor lua o marja de eroare (intre 75 si 150 de lei in plus pe element) pe care tot pacientul le va plati bineinteles.

    In momentul in care cabinetele/clinicile stomatologice se vor dota cu scannere intra-orale, masini de frezat in 5 axe, etc si vor cheltui zeci, chiar sute de mii de euro, preturile vor creste exponential.

    Din fericire pentru toata lumea implicata nu se va renunta la laboratoarele de tehnica dentara deoarece exista in Romania laboratoare de tehnica dentara care deja folosesc de ceva timp tehnologia CAD-CAM, care deja au experienta si au amortizat deja costurile fara a mari preturile deci costurile nu vor fi mai mari decat deobicei.

    Mitul conform caruia „Lucrarea este foarte scumpa deoarece laboratorul are preturi mari” este fix asta, doar un mit!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.