Un proiect inedit al reprezentanților minorităților: shopping în mai multe limbi la...

Un proiect inedit al reprezentanților minorităților: shopping în mai multe limbi la Timișoara

4
DISTRIBUIȚI

protest_maghiari

Cumpărături în limba lor – este noua dorinţă a maghiarilor din Timişoara, prezentată astăzi în cadrul unei conferinţe de presă. Deputatul minorităţilor Zsolt Molnar a explicat că este vorba despre un proiect prin care se încearcă punerea în valoare a multilingvismului din Timişoara şi că deja a purtat discuţii cu reprezentanţii mai multor minorităţi din Banat.


Proiectul, care se defăşoara sub sloganurile „Da, poftiţi” şi „Igen, Tessek”, funcţionează cu succes de trei ani în Cluj Napoca. Nu mai puţin de 241 de firme au fost de acord să afişeze insigna simbol a proiectului prin care cumpărătorii sunt înştiinţaţi că pot fi serviţi în limba lor. Mai mult, în Cluj firmele partenere sunt promovate prin intermediul unui ziar tipărit în mai multe limbi. Participarea firmelor nu implică niciun cost. Legat de o aprobare din partea autorităţilor locale, Molnar a comentat că „este o iniţativă ONG care funcţionează pe acest sistem, nu este nevoie de aprobare de la nicio instituţie publică pentru a derula acest proiect, este un parteneriat între cei care derulează programul şi firmele care doresc să participe. Consider că este un plus la acele evenimente pe care le avem deja. Este de lăudat faptul că s-a înfiinţat acest consiliu al minorităţilor, dar pe palierul de multilingvism în comerţ nu s-au făcut paşi, de aceea încercăm să aducem acest program în Timişoara”. Cei interesaţi pot găsi mai multe informaţii pe site-ul www.dapoftiti.ro. Molnar a mai comentat şi că proiectul va contribui la potenţialul turistic al oraşului prin afişarea în mesajelor şi în limbi de circulaţie internaţională.

4 COMENTARII

  1. in oradea la intrarea intr-un magazin am fost intimpinat cu Buna ziua si apoi Jó napot (am tradus cu google translate, din pacate nu stiu maghiara). o varianta foarte normala, clientul raspunde in limba lui si nu poate fi ofensat sau speriat ca nu stie limba vinzatorului. orice limba straina pe care o stie vinzatorul poate sa asigure succesul vinzarii.

  2. e foarte bine, dar sa se faca si in sarba si in germana si in engleza (pt expati).
    in Timisoara nu cred ca sunt mult mai multi maghiari decat sarbi de ex

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.