80 de nord-coreeni, executate public pentru că au urmărit emisiuni televizate din...

80 de nord-coreeni, executate public pentru că au urmărit emisiuni televizate din Coreea de Sud

0
DISTRIBUIȚI

North Korean soldiers with military dogs take part in drills in an unknown location

Coreea de Nord a executat public, la începutul lui noiembrie, aproximativ 80 de persoane, dintre care mai multe au fost acuzate că au urmărit emisiuni ale televiziunii sud-coreene, activitate strict interzisă în Nord, a anunţat astăzi un cotidian sud-coreean, citat de Mediafax. JoongAng Ilbo, un cotidian conservator, nu citează decât o singură sursă anonimă, dar cel puţin un grup de transfugi nord-coreeni ajunşi în Coreea de Sud a declarat că a primit informaţii care confirmă articolul cotidianului.

Execuţiile au avut loc la 3 noiembrie, în şapte oraşe din ţară, afirmă această sursă descrisă drept „familiară” cu afacerile interne ale Coreei de Nord, unde a fost recent.


În oraşul portuar Wonsan (est), autorităţile au reunit 10.000 de persoane pe un stadion pentru a asista la execuţia prin împuşcare a opt condamnaţi, potrivit acestei surse care citează un martor ocular.

Cei mai mulţi dintre condamnaţi au fost executaţi pentru că au urmărit emisiuni televizate sud-coreene, introduse clandestin pe DVD-uri sau stick-uri de memorie. Alţii au fost acuzaţi de prostituţie. Daily-NK, un site de ştiri administrat de transfugi nord-coreeni şi care dispune de o reţea de surse în Coreea de Nord, a declarat că nu are informaţii în legătură cu acest subiect.

Un alt site, administrat tot de refugiaţi, North Korea Intellectual Solidarity, subliniază că mai multe surse l-au informat, în urmă cu câteva luni, despre un viitor val de execuţii publice. „Regimul pare să se teamă de posibilitatea de schimbare a stării de spirit a oamenilor şi încearcă să le inducă teamă”, apreciază un oficial al site-ului. Coreea de Nord comunistă este condusă cu mână de fier de trei generaţii de aceeaşi familie, Kim. În prezent, liderul nord-coreean este Kim Jong-un, nepotul lui Kim Il-sung.

Foto: darkroom.baltimoresun.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.