Adjunctul șefului Poliție Bihor, reținut pentru că a dat bani cu camătă...

Adjunctul șefului Poliție Bihor, reținut pentru că a dat bani cu camătă interlopilor și luare de mită

2
DISTRIBUIȚI

catuse_la_maini

Adjunctul şefului Poliţiei Judeţene Bihor, Ioan Brândaş, a fost reţinut, miercuri după-amiază, pe 24 de ore, pentru luare de mită, urmând să fie prezentat instanţei Curţii de Apel Oradea cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Oradea îl cercetează pe comisarul şef Ioan Brândaş, adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bihor,pentru luare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte, în scopul obţinerii, pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite şi favorizarea infractorului, potrivit DNA.

Sursa citată precizează că, în perioada ianuarie – noiembrie 2011, Ioan Brîndaş, în calitatea mai sus menţionată şi având în coordonare Serviciul de Investigare al Fraudelor (SIF) din IPJ Bihor, a finanţat în mod direct activitatea comercială a trei societăţi din Oradea, pentru efectuarea de achiziţii intracomunitare de zahăr, ulei şi alte produse alimentare.

„Concret, inculpatul a acordat în mod repetat, prin intermediar, persoanei care controla cele trei firme, suma totală de 45.000 euro, percepând în schimb o dobândă foarte mare (camătă). Pentru sumele de bani împrumutate în perioada ianuarie – noiembrie 2011, inculpatul Brândaş Ioan a încasat periodic, până în luna septembrie 2013, dobânzi totalizând peste 75.000 euro. În schimbul foloaselor materiale primite sub forma dobânzilor (cametei) încasate periodic, inculpatul a protejat activitatea infracţională celor trei firme pe care le-a finanţat în parte, în condiţiile în care aflase că firmele erau implicate în circuite evazioniste.


Concret, inculpatul nu a luat niciun fel de măsuri la care era obligat în virtutea atribuţiilor de serviciu, cu toate că avea în coordonare directă SIF din cadrul IPJ Bihor. Mai mult decât atât, după ce SIF a fost sesizat de instituţiile de control fiscal despre activitatea evazionistă în care erau implicate cele trei firme, Brândaş a divulgat informaţii confidenţiale din cadrul anchetei penale, în sensul că a informat persoanele cercetate că sunt urmărite penal şi că vor fi făcute percheziţii la domiciliul acestora”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

În documentul citat se arată că la începutul lunii august 2013, Ioan Brândaş a avertizat una dintre persoanele vizate în dosarele de evaziune fiscală constituite la IPJ Bihor că vor fi făcute percheziţii domiciliare cu posibilitatea luării unor măsuri preventive în cauză. Astfel, persoana cercetată a distrus mai multe documente contabile şi alte înscrisuri privind circuitele evazioniste, cât şi înscrisuri privind finanţarea firmelor din împrumuturi obţinute de la diverşi cămătari.

Lui Ioan Brândaş i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, acesta fiind reţinut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile Curţii de Apel Oradea.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul DGA.

Percheziţii în biroul şi locuinţa adjunctului Poliţiei Bihor. Ioan Brândaş este audiat la DNA

Mai multe percheziţii au avut loc, miercuri, în biroul şi la locuinţa adjunctului şefului Poliţiei Judeţene Bihor Ioan Brândaş, care, ulterior, a fost dus la sediul DNA Oradea, pentru a fi audiat într-un dosar privind fapte de corupţie, afirmă surse judiciare.

Surse judiciare au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că un echipaj format din ofiţeri ai DGA şi condus de un procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a percheziţionat, miercuri, biroul adjunctului şefului Poliţiei Bihor, comisarul şef Ioan Brândaş.

În paralel, un alt echipaj al DGA a descins la locuinţa lui Brândaş.

Potrivit surselor citate, ulterior, adjunctul şefului Poliţiei Bihor a fost dus la sediul DNA Oradea, pentru a fi audiat într-un dosar care priveşte fapte de corupţie.

 

2 COMENTARII

  1. Ok, sunt doua posibiltati aici, ambele cu toate probele DNA-ului! !. 1. Acest domn chiar este vinovat de aceste fapte, sau 2. Poate acest domn chiar si-a facut munca, prin activitati tipic plitienesti, adica prin mimarea acestor actiuni contraventionale, pentru o obtine informatii in solutionarea unei anchete! Nu stiu cazul, precizez, dar nici de condamnat nu este, draga presa!Nu cunoasteti munca operativa a politiei, va rog! Asta, desi stiu ca la Oradea, evaziunea fiscala este la ordinea zilei si la mai multe produse, inclusiv la produsele petroliere! A se verifica si vama Halmeu! Am informatii ca pe-acolo se trece fara nicio jena cu diverse produse!

  2. mai fratilor ,voi alte subiecte nu mai aveti….astfel de fapte si date si realitati si…tot ceea ce vedem este 100% rezultatul „revolutiei” din decembrie 89….ce credeati ca ati cerut altceva decat …O REVENIRE LA NORMALITATE A ANILOR 30-40….daca ati fi citit mai mult ,daca nu v-ati fi luat dupa golani ,curve si spioni ,dupa derbbedei si imbecili,dupa hotii si informatorii neamului….cu totul altfel ar fi stat lucrurile….ati dat jos un limitat si ati instaurat regimul unor hoti si derbedei…si stati asa sa vedeti ce va fi daca il veti aduce ..”pe tron” pe misu bal-bal….in rest cu ..Dumnezeu inainte….apropos cat mai costa un loc de veci prin cele zone de..frontiera….ca dupa cum merg lucrurile….cred ca se vor scumpi si astea….

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.