Ce spune șefa de la Mediu despre tăierile masive de copaci, cu...

Ce spune șefa de la Mediu despre tăierile masive de copaci, cu drujbele Primăriei Timișoara FOTO UPDATE Ce a promis Robu

5
DISTRIBUIȚI

copaci_taiati

Copacii care își trăiesc ultimele zile în cartierele Timișoarei, pentru că urmează să fie „executați” pe bandă rulantă, au autorizație de la Mediu. Explicația este cel puțin interesantă: oficialii municipalității au descoperit că pomii creșteau deasupra rețelelor de apă și canalizare, și de aceea au decis să renunțe la ei.

Internetul a ”luat foc” ieri pe tema copacilor retezați în Piața Libertății și în Zona Soarelui din Timișoara. Chiar dacă nimeni nu s-a legat de pomi pentru a-i ”salva”, timișorenii și-au arătat dezaprobarea, mai ales că în piața centrală noul proiect prevede înlocuirea arborilor cu unii care seamănă mai degrabă a arbuști.

În Piața Libertății, copaci relativ tineri și perfect sănătoși au fost tăiați la nivelul solului după ce,  în alte zone ale orașului, au avut loc alte tăieri masive. Piața Iosefin, Zona Soarelui, sunt doar două exemple. În Iosefin s-a retezat un copac care creștea lângă un gard al Autogării. În zona soarelui s-a acționat în două locații. De exemplu pe Aleea Martir Eugen Nagy, unde creșteau doar trei copaci, primăria a decis să taie doi.

copaci_taiati1

”A fost o problemă – într-o zonă s-au tăiat copacii pentru parcări”

Șefa Comisariatului Județean de Mediu Timiș, Mariana Lorinczi, admite că deși pentru tăierile de copaci din piața Libertății primăria are aviz, situația nu e valabilă pentru toate tăierile de arbori din oraș. ”Pentru acțiunea din Libertății, cei din primărie au obținut acordul de mediu. Dar am avut și alte probleme. Am discutat cu domnul primar. Incidental s-au gasit copaci pe rețeaua de canalizare, iar aceștia au trebuit tăiați. Este vorba de situația de pe strada Platanilor, unde s-au tăiat o serie de copaci pentru a se face locuri de parcare. După intervenția noastră, s-au plantat alți copaci în schimbul celor tăiați. În zona Soarelui, copacii tăiați, din câte am înțeles, se aflau deasupra rețelei de canalizare”, a explicat șefa Comisariatului Județean de Mediu Timiș, Mariana Lorinczi. Aceasta mai spune că a cerut reprezentanților primăriei să fie mai atenți la respectarea legislației în vigoare atunci când derulează astfel de acțiuni. Tăierea unui arbore fără aviz de mediu se sancționează cu amendă între 50.000 și 100.000 de lei, a mai spus Lorinczi.

copaci_taiati2

Precedent: amendă consistentă pentu teiul tăiat pe Bulevardul Revoluției

O anchetă internă a Primăriei Timişoara stabilise anul trecut că o amendă primită de municipalitate de la Garda de Mediu, în 2006, şi plătită din bani publici, trebuie imputată fostului șef al Direcţiei Edilitare, Dumitru Andor. Tot în 2006, când comisarii Gărzii de Mediu au aplicat primăriei o amendă de 50.000 de lei, după  ce edilii au dat undă verde tăierii copacilor de pe bulevardul Revoluţiei, fără a exista acord de mediu în acest sens.


Unul din copaci, perfect sănătos, a fost retezat de la rădăcină. După doar câteva zile, primăria a mai primit o amendă de 60.000 de lei pentru că a executat lucrări în zona respectivă fără acord de mediu. În total, amenda s-a ridicat la 110.000 lei, aproximativ 25.000 de euro. Municipalitatea  a contestat amenzile în instanţă, iar după procese care au durat aproximativ trei ani, judecătorii au decis că instituţia e bună de plată.

 pomi taiati

UPDATE Copacii tăiați în Piaţa Libertăţii, Traian şi din alte zone au fost subiect de interpelare astăzi în plenul Consiliului Local Timișoara. Adina Murgilă de la Liga Bănăţeană a atenţionat că este nevoie de un echilibru între numărul de copaci tăiaţi şi cei plantaţi. Murgilă a menţionat că i se pare suspect faptul că Agenţia de Mediu oferă atât de uşor acorduri pentru tăierea copacilor şi că suspectează o înţelegre cu primăria. Ajuns să ia cuvântul, primarul Nicolae Robu a ţinut-o pe a lui şi a spus că “tăierile se fac pe bază de documente. Unele tăieri se fac fără să fi fost prevăzute în proiectul iniţial. De fiecare dată s-au făcut fotografii. Există argumente solide, se obţine avizul de la Agenția de Mediu”. Înainte de cuvântarea femeii, nervos că subiectul nu se mai termină, Robu a atenţionat că „nu mă determină pe mine un fanatic care nu îneţelege că oraşul trebuie să fie funcţional să las un copac în mijlocul pistei de biciclete sau a drumului”. Ca răspuns la cauzele femeii, Robu a menţionat că „dacă ne uităm la oraşele pe care le admirăm cu jind putem remarca faptul că acolo s-a ştiut unde trebuie să fie puși pomi şi unde nu” şi a promis solemn că atât timp cât el va fi primar numărul de pomi tăiaţi va fi de zece ori mai mic decât al celor care vor fi plantaţi.

Foto: Facebook

 

5 COMENTARII

  1. „Este vorba de situația de pe strada Platanilor, unde s-au tăiat o serie de copaci pentru a se face locuri de parcare. După intervenția noastră, s-au plantat alți copaci în schimbul celor tăiați.” Doamna Mariana Lorinczi, n-ati facut NIMIC pentru aceasta strada din clipa in care v-am atentionat (martie 2013) si pana ACUM. In locul a 4000 mp spatiu verde (neamenajat) s-a pus pietris, beton si asfalt. Copacii care s-au plantat decurand (12 salcâmi) atat la intrarea in parcare, cat si in frontul stradal, sunt puieti si nu prea au sanse sa supravietuiasca. Am avut NUCI (protejati de lege), brazi si liliac, acum avem talcioc pentru masini de vanzare si parcari ale firmelor din zona. Proiectul nu mai permite alte plantari intrucat cablurile electrice ale noului iluminat stradal este neprotejat si la mica distanta ingropat. Nu exista retea de canalizare si totul se scurge in strada, in unele locuri avem balti in zilele ploioase. Sunt MOTIVE de ingrijorare, mai ales ca s-au promis prin ACORDUL DE MEDIU 52 de arbori si arbusti. Unde se vor planta, pentru ca nu mai este loc nici pentru o floare?

  2. Desfigurarea Pieței Libertății va avea – din nefericire – consecințe pe termen perpetuu. Actuala administrație va avea, pentru cei în viață și pentru posteritate, „meritul” de a fi atentat iremediabil la identitatea unicului colț din centrul istoric ce are (avea, până ieri) mireasma patriarhală în care au trăit înaintașii noștri, noi înșine, preț de ani, decenii. Între personalitățile începutului de secol al XIX-lea, s-a numărat unica mare iubire a lui Beethoven, care locuia cu soțul său – comandantul garnizoanei militare – chiar în clădirea unde se află cazinoul militar. Orice om cu o brumă de cultură conservă, perpetuează blazonul orașului său, nu îl face de nerecunoscut, desființând copaci, flori și gazon și înlocuind bănci și fântână cu… o spirală din beton, care se potrivește cu zestrea arhitecturală exact ca o imensă aluniță artificială pe obrazul unei cocoane fără minte, care își schimonosește fizionomia prin operații pretins estetice și sulemeneli cu aer tineresc!!! Păcat că doi arhitecți cu renume au acceptat să fie complicii unei asemenea blasfemii culturale, prin care se șterge identitatea unică, inconfundabilă a urbei mele natale! Ar fi interesant de știut câți dintre autorii înnoirilor cu anasâna au fost purtați la plimbare de către familie, încă de la vârsta preșcolarității, prin această veche piață publică a Timișoarei, așadar având legături sentimentale adânci cu orașul florilor (flori devenite de prisos pentru unii, acum). Nu vom mai merge în Piața Libertății la vremea teilor înfloriți, iar eu (cu certitudine, nu numai eu) le voi explica tuturor oaspeților ce anume au distrus definitiv niște persoane pe care prefer să nici nu le categorisesc așa cum merită, aici.
    Date fiind precedente concrete, la fel de aiuritoare, despre Timișoara se va vorbi și scrie AȘA NU!, cum se face la adresa orașului Oradea, unde niște edili ignoranți au dat cu bidineaua pe clădirile de patrimoniu și pe opere artistice, desființînd și multă verdeață, desigur, tot în centrul istoric. Este compatibilă distrugerea identitară cu aspirația ca Timișoara să devină capitală culturală europeană? Evident, NU!!!
    Nu este exclus ca unii cetățeni să intenteze procese, iar instanțele din țară și cele internaționale – cu legea în mână, cu nivelul cultural adecvat și cu bunul simț trebuitor – să-i oblige prin sentințe definitive pe autorii acestor isprăvi să readucă, pe cheltuială proprie, piața publică în discuție la forma inițială. După ce ne vor fi făcut de băcănie, în lumea întreagă.

  3. Piața Libertății va deveni de nerecunoscut. Nu va mai fi o frumoasă doamnă vârstnică, ci ca o babă sulemenită și desfigurată prin operații estetice aberante. Ne sunt șterse și ultimele foarte importante semne identitare, adică puținele colțuri caracteristice ale Timișoarei, absolut unice, din centrul istoric, încă având aer patriarhal, de epocă, așa cum cere UE.

  4. Administratia Timisoarei a distrus si distruge, in continuare, Timisoara si istoria ei. Vina este a primarilor dar si a consilierilor locali care nu sunt cu nimic mai buni decat primarii. Suntem terminati.

  5. Daca nu vrem sa fim terminati de exploatarile prin metoda fracturarii, de stergerea identitatii orasului, atunci sa ju ne mai plangem, sa nu mergem prin tribunale, ci sa strangem semnaturi pentru demiterea celor in cauza, pt.ca sunt platiyi din BANII NOSTRI si sunt f.bine platiti

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.