Cea mai așteptată veste a acestor zile: când va ninge în vestul...

Cea mai așteptată veste a acestor zile: când va ninge în vestul țării

0
DISTRIBUIȚI
timisoara an iarna  jpeg
FOTO: ADRIAN PÎCLIȘAN

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice şi a precipitaţiilor ce se vor produce în intervalul 25 noiembrie – 8 decembrie, în fiecare regiune a ţării, scrie Mediafax. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT. Până pe 28 noiembrie, valorile termice vor fi în scădere, vremea devenind mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă a anului, astfel încât media maximelor diurne va ajunge în jurul valorii de 1 grad, iar cea a minimelor nocturne la -3 grade. Apoi, după două, trei zile de încălzire, se vor menţine până pe 8 decembrie temperaturi medii maxime în jurul a 6 grade şi temperaturi medii minime între -2 si 0 grade, reprezentând valori apropiate de cele normale, pentru începutul lunii decembrie, în această regiune.

Probabilitatea de apariţie a precipitaiţilor, slabe şi moderate cantitativ, se va menţine relativ ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză.


Îndeosebi în prima parte a intervalului, vor predomina ninsorile.

CRIŞANA. Pe parcursul primei săptămâni, până în data de 28 noiembrie, va avea loc o răcire a vremii, iar media temperaturilor maxime va scădea spre 1 grad şi a celor minime spre – 4 grade. Va urma o încălzire, ce se va încheia pe 30 noiembrie – 1 decembrie, când media maximelor diurne va fi de 5 grade, iar cea a minimelor nocturne, de -1 grad. În a doua săptămână, variaţiile de temperatură vor fi mici de la o zi la alta, astfel că, practic, acestea se vor menţine foarte apropiate de mediile regionale înregistrate la sfârşitul primelor 7 zile.

Probabilitatea de precipitaţii va fi ridicată în zilele de 25 şi 26 noiembrie, când vor fi ninsori pe arii relativ extinse şi în general moderate cantitativ şi, din nou, după 29 noiembrie.

LA MUNTE. În prima săptămână vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit în această perioada a anului, cu medii negative, atât ale temperaturilor maxime, ce vor scădea până spre -4 grade pe 28 noiembrie, cât şi ale minimelor nocturne, ce vor coborî până la aproximativ -9 grade, în aceeaşi zi. După 30 noiembrie şi până la sfârşitul intervalului de prognoză, maximele diurne vor fi ceva mai ridicate, oscilând între -1 şi 2 grade, iar minimele nocturne, deşi vor fi permanent negative, vor fi cu circa 3 grade mai ridicate decât în prima săptămână. La începutul intervalului de prognoză va ninge moderat cantitativ şi se va depune strat de zăpadă. Ulterior, probabilitatea pentru lapoviţe şi ninsori slabe va creşte după data de 1 decembrie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.