Cel mai mare exercițiu din istoria NATO se desfășoară în Polonia și...

Cel mai mare exercițiu din istoria NATO se desfășoară în Polonia și statele baltice. Ce înseamnă operațiunea “Steadfast Jazz 2013”

0
DISTRIBUIȚI

nato_steadfast

Alianța Nord-Atlantică testează începând de astăzi, în Polonia și statele baltice, capacitatea de comandă și control a Forței de reacție rapidă (NRF), în cadrul celui mai amplu exercițiu militar integrat (terestru, militar, aviatic, naval, forțe speciale). Denumit sugestiv “Steadfast Jazz 2013”, exercițiul este coordonat de către Comandamentul Forței Aliate Integrate de la Brunssum, care va asigura, în 2014, comanda NRF. Exercițiul va fi condus de către generalul german Hans-Lothar Domrose, comandantul Comandamentul Forței Aliate Integrate de la Brunssum, scrie Agerpres.

La acest exercițiu participă 6.000 oameni, din care 3.000 militari implicați în manevrele propriu-zise, iar alți 3.000, incluzând personal auxiliar, aflați în diferite locații de comandă ale Alianței din întreaga lume. 350 de vehicule blindate, 60 de avioane și elicoptere, 12 nave de luptă și un submarin constituie cea mai importantă desfășurare de forțe a NATO pe timp de pace, în cadrul unui exercițiu la care participă 20 de state membre și partenere.

Parte a conceptului privind Inițiativa Forțelor Conectate, NRF este principalul instrument de certificare a capabilității de interoperabilitate a forțelor statelor membre, precum și cadrul optim de testare a capacității Alianței de a face față oricăror provocări viitoare privind securitatea statelor membre.

Exercițiul cuprinde trei faze.


În prima fază, cea de pregătire (primăvara — vara 2013), comandanți și ofițeri din cadrul Comandamentului de la Brunssum și din alte comandamente NATO au stabilit parametrii pregătirii exercițiului. În faza a doua, cea de planificare privind răspunsul la situații de criză (primăvara — vara 2013) include procesul planificării extinse a tuturor operațiunilor pentru dezvoltarea unui plan de răspuns în situații de criză. În fine, faza de execuție cuprinde punerea în aplicare a planurilor asumate, precum și adaptarea acestora în cadrul scenariului fictiv de răspuns în situații de criză.

La finele anului 2014, NATO încheie cea mai importantă misiune a sa, comanda Forței internaționale de asistență pentru securitate în Afganistan (ISAF). Menținerea la un nivel cât mai înalt de pregătire și desfășurare pe timp de criză a forțelor Alianței Nord-Atlantice reprezintă un obiectiv asumat, în cadrul summitului de la Chicago, de liderii NATO, în cadrul conceptului “Forța NATO 2020”.

În ciuda opoziției publice asumate a oficialilor din cadrul Ministerului Apărării al Federației Ruse privind organizarea unui exercițiu de o asemenea amploare, în imediata vecinătate a sa, de către NATO, “Steadfast Jazz 2013” demonstrează obiectivele solide ale liderilor Alianței de a face față oricăror provocări viitoare la adresa securității statelor membre.

Foto: www.jfcbs.nato.int

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.