Cine este timișoreanca nominalizată între primele 10 luptătoare pentru drepturile femeii în...

Cine este timișoreanca nominalizată între primele 10 luptătoare pentru drepturile femeii în lume

1
DISTRIBUIȚI
maria_petersel
Mariana Petersel (dreapta)

Fundația Thomson Reuters a nominalizeat o timișoreancă între primele 10 femei  din lume care au contribuit la promovarea drepturilor femeilor la nivel mondial, ”prin curaj, creativitate și inovare”. Cele 10 au fost selectate dintr-un grup de 170 de nominalizate din 140 de țări. Este vorba despre președinta organizației Generație Tânără, Mariana Petersel, este una din finalistele topului mondial al femeilor implicate în acțiuni pentru drepturile omului.

Mariana Petersel este nominalizată între finalistele Trust  Women Hero Award datorită muncii susținute, de la începutul lui 1995, când ceea ce făcea era muncă de pionierat în țara noastră – servicii individuale oferite victimelor traficului de persoane. ”Petersel a modelat un întreg sistem care merge dincolo de furnizarea de servicii de îngrijire imediate și care include consiliere, adăpost, asistență medicală, servicii juridice, formarea deprinderilor de viață, educație și locuri de muncă”, se arată în motivarea Fundației Thomson Reuters. Ca reprezentantă a International Social Services în România, Petersel se ocupă de ajutorarea tuturor victimelor traficului de persoane descoperite în Europa de Est.  Din anul 2008 Mariana Petersel este partener UNHCR pentru Centrul de Tranzit pentru Refugiați de la Timișoara.

Din 1995 Mariana Petersel a fost alături de peste 3.700 de persoane victime ale traficului de ființe umane, alături de cei din pătura de risc, oameni cu vârste începând de la cea mai fragedă și ajungând până la octogenari.


Cu toții au fost ajutați să se reconstruiască și să își reia locul în viață de toate zile în stimă și respect.

”În aceste timpuri atât de brutale, eu am reușit să dau poporului meu o rază de soare. Nu am făcut nimic deosebit, am muncit că să pot ajuta oameni de diferite vârste să poată să își recâștige Eu-l, demnitatea umană, și să redescopere că viață este frumoasă. Acesta pot spune că este cadoul pe care eu îl aduc în aceste timpuri umilului meu popor, mai ales județului meu unde încă mai este posibilă cooperarea. Aduc acest premiu colegilor mei, fără de care nu aș fi putut fi învingătoare. Nu am făcut nimic deosebit decât că am iubit și iubesc copiii și tinerii, consider că femeia reprezintă viitorul pentru o națiune, iar în general cei căzuți, îngenunchiați, au nevoie de ajutor, și nu de nepăsare. Eu m-am implicat în salvarea acestei categorii și se pare că am reușit. Sigur că nu era posibil să ajung aici, dacă oameni ca și David Baston, de la Not For Sale, și grupul dumnealui de lucru nu ar fi avut încredere în mine, dacă Bob Gass nu ar fi avut încredere în munca pe care au considerat că merită să o susțină, dacă partenerii din Suedia și Franța, Italia și Belgia nu ar fi înțeles că aducem oamenilor un nou concept al vieții, redescoperirea respectului, al iubirii și al muncii. Sper să mai pot lupta și să demonstrez că femeile sunt puternice și pot da societății umane exact ceea ce pierd zi de zi, iubirea față de cel de lângă tine.  Aș vrea să ne întoarcem nu politic, ci moral la un timp îndepărtat când familia era prețuită, când membrii acesteia se iubeau și se respectau”, ne-a declarat Mariana Petersel.

Recunoașterea americanilor vine la numai doi ani distanță de momentul în care Mariana Petersel a fost recompensată cu premiul Drepturilor Omului al Ambasadei Franţei în România pentru anul 2011. Acesta recompensează acţiunile concrete şi proiectele referitoare la protecţia şi promovarea efectivă a drepturilor omului, în spiritul Declaraţiei universale a Drepturilor Omului.

Foto: www.notforsalecampaign.org

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.