Cum i-au îngropat pe inculpații din dosarul Moravița 1 martorii propuși de...

Cum i-au îngropat pe inculpații din dosarul Moravița 1 martorii propuși de aceștia. Vezi cine-i cel care a vrut să „sifoneze” parţial la DGA

18
DISTRIBUIȚI

stamora spaga elicopter 111

La termenul de astăzi de la Curtea de Apel Timișoara în dosarul Moravița 1 au fost audiați doi martori propuși de inculpați – comisarul șef Ion Mudure, fostul adjunct al Poliției de Frontieră Timiș în perioada anchetei DNA și comisarul șef Emi Althamer, șeful biroului 2 operațiuni speciale din cadrul DGA. Mudure a explicat că mutările poliţiştilor de frontieră la vama Moraviţa s-a făcut ” în baza unui plan complex, clasificat, de combatere a contrabandei şi prevenire a corupţiei care prevedea şi rotirea sectoarelor cu probleme. Totul s-a făcut în baza informaţiilor primite de la serviciile de informaţii. Inculpatul Dragomir Valerian a fost nominalizat de mine în şedinţa de comandă pentru că aveam în capacităţile sale profesionale”. La întrebările lui Dragomir despre mutarea investigatorului Cristian Vodă împreună cu el, fostul adjunct l-a lăsat fără cuvinte când a răspuns „dacă nu mă înşel, domnul Dragomir a vorbit numai de bine de Vodă Cristian.


Mutarea inculpatului Dragomir şi a investigatorului Vodă la Moraviţa de la Deta nu a fost făcută exclusiv pentru a sprijini ancheta DNAşi regret că unul dintre ei nu a ştiut să fie poliţist. Numeni nu a căutat victime, nimeni nu a împins pe altcineva de la spate să săvârşească infracţiuni „. Mudure a confirmat că şi în cazul Foeni a primit informări de la SRI şi SIPI Timiş despre contrabanda cu ţigări cu „o frecvenţă supărătoare”.

Şi în cazul lui Haşu Gabriel, fostul adjunct al şefului IJPF Timiş a explicat că trimiterea acestuia din nou la Moraviţa s-a făcut pentru că „la organizarae pregătirii pentru vizita Schengen, colegii de la Bucureşti l-au considerat pe inculpatul Haşu ca fiind unul dintre cei mai buni profesionişti”.

În cazul audierii lui Althamer, discuţia s-a axat în jurul discuţiilor purtate cu Marin Ivana. Ofiţerul DGA a dezvăluit că a fost contactat de Ivana, dar „a prezentat numai generalităţi. Când îl întrebam concret cine, când, unde îmi spunea că nu ştie. A făcut o dată referire la Turda, fostul şef al sectorului Moraviţa că ia şpăgi. Când l-am întrebat concret, mi-a spus că nu ştie. Ne-am întâlnit de câteva ori,  dar când am discutat să meargă să facă un denunţ la procuror a început să spună că nu-i filmează decât pe unii. Nu a venit cu nimic concret. Nu i-am promis că-l voi muta dintr-o parte în alta”.

18 COMENTARII

  1. Din articol reies următoarele aspecte :
    Dragomir a fost un foarte bun profesionist dar a ajuns pe tură cu investigatorul Vodă la Moravița și a devenit corupt, Hașu a fost un foarte bun profesionist până în 2010 ( când au actionat investigatorii în Moravița și a devenit și el corupt de atunci,iar în cazul lui Marin, dacă tot a vrut să facă un denunț , trebuia să și filmeze.
    Bravo Dragoș . Am înțeles că au fost aduși pe turele cu investigatori niște profesioniști și că au fost corupți de investigatori ( instigare ) și că nu putem face denunț la DGA ci doar la procuror și să fim de acord să și filmăm.

  2. Erau profi cand controlau cetatenii sarbi cinstiti, consemnele pt. diverse infractiuni, etc. Daca nu intarziau la program si plecau ultimii era pentru cascavalul stors si primit de la interlopii contrabandisti si impartit cu fratii vamisti aflati acum in aceeasi boxa. E drept s-ar fi turnat intre ei, dar doar pentru a prelua cotele de spaga ale concurentei! Toate astea in uniforma Politiei si in timpul serviciului platit de contribuabil. In tura libera, imbracati in treninguri, cu lanturi de cocalari la gat, erau ei insisi- niste trogloditi cu limbaj suburban, mereu taind fata la semafor cu vesnicul audi de taranoi adus din jarmania. Din care bineinteles se aude maneaua de rigoare. Ce dreaq sa mai caute astia printre noi?

  3. comentarii…fara sens atat timp cat se fac fara …”semnatura ” celor care sunt atat de „…documentati” …nu uitati acea memorabila zicere ramasa de la marele artist care a fost Toma Caragiu:….”ai de spus ceva in viata,spune cu curaj ,pe fata”….de ce se ascund unii sub tot felul de pseudonime…simplu ,au ceva de ascuns ori….nu stiu exact ..de partea carui… „adevar” sunt……de aceia comentariile dumneavostra sunt…nu doar caragialesti ci si ..inutile pentru ca este posibil sa aveti si dreptate…si atunci daca aveti de ce sa nu spuneti …tot adevarul?

  4. Unde dracu vezi tu ca i-a ingropat declaratia lui Mudure,ca prostul ala sa dat singur de gol ca stia ca Voda este investigator inca din luna septembrie si l-a trimis intentionat la Moravita ca sa ii faca pe fraieri si sa ii scape pe adevaratii spagari.Cum crezi ca a scapat sefa de tura Ciurdar Claudia despre care presa locala scria in 2009 ca a plecat intr-o singura zi cu 60000 de euro? Cum crezi ca a scapat seful de tura Popa Radu despre care s-a scris tot in 2009 ca a plecat intr-o singura tura cu 30000 de euro? La fel au mai fost facuti scapati si alti adevarati spagari care chiar daca au fost filmati procurorii s-au facut ca nu ii vad.Oare Sturza pentru care au fost date toate autorizarile de folosire a investigatorilor cum de nu a avut investigatori pe tura ? La fel nu a avut investigatori pe tura nici Ciurdar Claudia .Ca sa scape sefii de tura de la Moravita au fost adusi alti 3 ofiteri de la alte sectoare, Dragomir ,Matei si Mocanu .

  5. Bota scrie despre „adevaratii” politisti de frontiera de la aeroportul Timisoara,care in lipsa spagii si-au gasit sa faca dosare penale la angajatii aeroportului,la sesizarea informatorilor!?!

  6. Cei peste o sută de angajați ai Poliției de Frontieră de la Aeroportul Internațional Timișoara sunt în pragul revoltei, după ce două controale succesive de la București, care vizau abuzurile şefului de sector, inspectorul Cornel Stoica și ale subordonatului direct, șeful de punct al Sectorului Poliției de Frontieră Aeroport (SPFA), comisarul șef Vasile Turda, au fost mușamalizate.

  7. Culmea, au ajuns să întocmească dosare penale chiar angajaților serviciului intern de securitate al aeroportului.
    Două controale succesive, unul din partea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră şi celălalt de la Ministerul Afacerilor Interne, au scos la iveală că şeful poliţiei de frontieră de la Aeroportul „Traian Vuia” Timişoara, inspectorul Cornel Stoica a acceptat falsificarea condicilor de prezență ale subalternilor săi, comisarul şef Vasile Turda și ale altor doi ofiţeri de la acelaşi punct de lucru. Fără a se prezenta la serviciu, aceștia s-au obişnuit să încaseze salarii consistente. Evidența electronică a accesului pe bază de card a scos la iveală că Vasile Turda a venit la serviciu doar patru zile într-o lună deși apărea ca prezent în fiecare zi. În aceeași situație se află și ceilalți doi polițiști de frontieră cercetați, dintre care agentul Tișeanu Gabriel, nu a fost văzut la serviciu decât de câteva ori în ultimii doi ani, însă și-a încasat lunar salariul întreg. Mai mult, pe 1 decembrie 2012, Tișeanu a primit calificativul “excepțional”, probabil tocmai pentru performanța de a fi plătit doi ani de zile fără a veni la serviciu. Celălat frontierist vizat este ofițerul Adrian Mocanu și el campion prin neprezentarea la punctul de lucru din aeroport. Culmea este că cele două controale ale superiorilor din București s-au terminat fără nici o sancțiune la adresa celor trei chiulangii, dar nici asupra celor care le-a acoperit absența, inspectorul Cornel Stoica.

  8. Cornel Stoica a reușit “performanța” de a deschide dosare penale pe numele a trei angajați ai direcției interne de securitate a aeroportului, pe motiv că ar fi trecut fraudulos frontiera de stat, dinspre zona publică a aeroportului. Dincolo de excesul de zel și dorința de răzbunare, acest gest este ilegal, ținând cont că pe aeroportul timișorean nu există borne de demarcare a frontierei de stat și, mai mult, șeful de sector al PF nu a elaborat nicio procedură în acest sens, deși este obligat de lege să aibă un astfel de document, armonizat cu cele ale direcției de securitate aeroportuară.

  9. Poliţişti incompetenţi Traficantul de droguri Obi Innocent a fost judecat pentru că a reuşit să plece spre Viena de pe Aeroportul „Traian Vuia” din Timişoara, cu acte false. Nigerianul nu se putea legitima cu cele reale, pentru că avea interdicţie pe teritoriul Austriei. Înainte de îmbarcarea în avion, Obi a prezentat vameşilor şi poliţiştilor de frontieră timişoreni un document de identitate al unui cetăţean austriac. Poliţiştii şi vameşii nu au sesizat faptul că nigerianul nu seamănă cu cel din fotografia de pe actul de identitate şi l-au lăsat pe Obi să zboare spre Austria. Poliţiştii de pe aeroportul din Viena au depistat falsul imediat şi l-au returnat în aceeaşi zi pe nigerian pe aeroportul din Timişoara. Poliţiştii de frontieră români i-au făcut dosar penal pentru fals şi trecerea ilegală a frontierei de stat şi l-au eliberat la câteva ore după audieri.

  10. Incredibil dar adevărat – 74 de pasageri ai unei curse charter venite din Grecia au intrat în România fără a fi controlaţi de Poliţia de Frontieră la sosirea pe Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” Timişoara. „Minunea” s-a petrecut, miercuri seara, la ora 23, când dinspre Insula Zakynthos a venit o cursă a companiei aeriene Carpatair, care i-a transportat acasă pe românii care şi-au petrecut concediul acolo.

    La intrarea în terminalul de sosiri al aeroportului, turiştii, printre care se afla şi primarul Timişoarei Gheorghe Ciuhandu împreună cu soţia, au fost întâmpinaţi de…două gherete goale în care erau doar calculatoarele pornite.

    După câteva secunde dae uimire, valul de turişti a trecut de respectivul punct, intrând practic în ţară fără a fi întrebaţi de vreun poliţist de frontieră cine sunt. Singurul lucru care i-a oprit pe turişti să plece fără ca măcar să vadă vreun om al legii au fost bagajele pe care au trebuit să le aştepte. Mai uimit decât turiştii a fost căpitanul aeronavei care, la intrarea în ţară, a vrut să-i salute pe poliţiştii de frontieră, dar a rămas blocat când a văzut că vorbeşte cu… calculatoarele.

    După câteva minute, dintr-un birou pe care scria cu litere de-o şchioapă „Accesul interzis” au apărut, rând pe rând, patru agenţi ai Poliţiei de Frontieră, ieşiţi să vadă cine le tulbură liniştea. Atât de uimiţi au fost de apariţia pasagerilor încât nu s-au îndepărtat prea mult de biroul din care au ieşit. „Ce faceţi aici? De unde aţi venit? Pe unde aţi intrat?”, i-a întrebat răstit pe turişti un agent, care se fâţâia dintr-o parte în alta cu pistolul la curea.

    „De la greci. Pe uşă. Bună dimineaţa. Greu, greu”, i-au răspuns amuzaţi pasagerii. Nici unul dintre cei care avea misiunea de a asigura „respectarea regimului juridic al frontierei de stat” nu a catadicsit măcar să-şi preia postul de la intrarea în ţară.

    După o discuţie cu o reprezentantă a companiei aeriene, poliţiştii de frontieră i-au lăsat pe toţi cu gura căscată. Fără să spună vreun cuvânt, fără să facă vreun gest de a încerca să verifice dacă printre zecile de pasageri nu este vreun urmărit general sau vreun Passaris doi, cei patru agenţi ai Poliţiei de Frontieră au făcut stânga-n împrejur şi au intrat în biroul dotat cu sistem de securitate a accesului.

    Punctele de control de la intrarea în ţară au rămas în continuare părăsite, cei plătiţi să vadă cine intră pe teritoriul României preferând să-şi vadă de programul de relaxare.Turiştii şi-au băgat actele în buzunar şi au plecat spre case.

    Întregul incident a fost înregistrat de camerele de supraveghere ale aeroportului. Gravul incident petrecut pe Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” Timişoara s-a petrecut pe fondul situaţiei de criză în care se află de mai bine de trei luni de zile Inspectoratul Poliţiei de Frontieră Timiş. Practic, instituţia a rămăs fără conducători, după ce fostul inspector-şef s-a pensionat ca să nu fie trimis în faţa Consiliului de Judecată al IGPF, iar adjunctul său, comisarul-şef Ştefan Florea, a revenit la serviciu, după concedii medicale prelungite şi după ce un control venit de la Bucureşti a constatat că se face vinovat de grave abateri.

    După cercetarea prealabilă a IGPF-ului, situaţia lui Florea a rămas în coadă de peşte, acesta pregătindu-se acum să concureze pentru postul de inspector-şef rămas liber. Directorul Direcţiei Poliţiei de Frontieră Timişoara, comisarul-şef Dan Bardaş, a declarat, ieri, pentru Gândul că „tratăm cu maximă responsabilitate acest incident pe care l-aţi sesizat. Deja a fost dispusă o anchetă, urmând ca la finalizare să luăm măsurile legale care se impun”.

    • daca ceea ce se scrie este real….inseamna ca situatia este mai grava decat m-as fi asteptat.-evolutia fenomenului negativ depasind cu mult ..”prognozele”-…ii cunosc foarte bine pe unii dintre cei despre sau la care se face referire…in spatele lor se ascund telefoane grele,de asta stiu sigur ,pentru ca unii aveau tupeul sa-mi ceara sa-i trec ,- si inca cu note mari!- invocand relatii cu fosti politisti aradeni,din apropierea …portocaliilor.-cu care e drept fusesem intr-un fel coleg-..altii invocau spatele unor rude ,..cu grade mari si notorietate artistica…..desi in ambele cazuri slaba pregatire dar si lipsa abilitatilor specifice erau evidente..in plus amandoi aveau mana tip ..”grebla”….unul incurca pasapoartele la inapoierea acestora calatorilor fiind cu gandul la cat…”primeste” vamesul fara ca el sa-si primeasca ..”partea …dreapta si colegiala”,inplus la falsuri era….zero,zero ..barat…pe vremea cand lucra la un modern si traficat punct de frontiera aradean.-traficat de contrabandisti de calibru-…seful de punct era insa unul cu fundul…in doua luntre asa se face ca ,individul scapa mereu ,mai ales ca juca si pe mai multe fronturi….fiind protejat de ..”cei de la protectie ,care nu-i asa isi aparau si ei…”locul si ..fonctia”….celalalt se lauda de zor ca mama-sa….are relatii cu mari sefi din politia aradeana…cert este un lucru….la Arad cat a lucrat a strans avere si relatii care l-ar face invidios si pe …decanul unei facultati din cele pe care pretinde ca le-a absolvit…la fel este protejat de cei din informatii….la Arad a fost de multe ori in situatia de a-i trece „pragul”…..inocentului INGAS…cretinul ajuns ministru cu sprijinul infractorului cotrocenist….de altfel prin astfel de oameni -cu ajutorul unor astfel de oameni ,si-au facut …treaba blejnarii si martele de Arad sau de aiurea……la Arad unul se da ..antiterorist,celalalt ,..sef de punct ..”comun” cu …PIATA COMUNA ….SARBEASCA si GRECEASCA…..desigur cui le asculta debitarile…un lucru este cert….sunt protejati si de vremuri si de indiferenta celor care ii comanda…dar mai ales de politicieni si informatorii de la ..informatiile din .padurea infractionala a politiei de frontiera …..pentru ca si la Bucuresti….bate vantul prin birourile unde alta data se strangeau…”darurile”….cat despre anchete…luati-va adio,nu va fi nici o …”descoperire”…cat despre un al treilea se tot da ….cu un tata „revolutionar”…desi mediul sau de relatii ,spune altceva….acum mai..uitati si voi …este vremea lor ,a canaliilor si lichelelor. nu stiu de ce dar am senzatia ca traiesc scene din filmele lui Nicolaescu in care legionarii din politie faceau doar ceea ce le ordonau sefii si…protectorii”.care-si urmareau ..”rivalii”….sa acorzi calificative de exceptional unor astfel de oameni…este un paradox pe care il putem intalni doar ..in Romania.,asa ca ……”traiasca revolutia”!

  11. Haida,aşteptăm cu nerabdare confamnarile cu EXECUTARE pt toţi cei vinovati ! Au lungit destul dosarul ãsta pt tot felul de motive tampe! Le- a băgat cineva cu forţa banii în BUZUNARE???? NU ! AU PRETINS, AU PRIMIT,DECI TREBUIE SA PRIMEASCA O PEDEAPSĂ.

  12. HAHAHAHA !Ti-a luat cam mult sa incerci sa acoperi primul meu comentariu cu alte 6 comentarii.Ai incercat tu o distragere a atentiei de la Moravita la Aeroport

  13. Politia de frontiera este plina de cretinopati,spagari si de incompetenti,angajati in nu se stie ce conditii.Multi sunt analfabeti si de o prostie rara. Si asa zisele controale efectuate pe strazi in zone de frontiera sunt facute de cretini care nu stiu nici macar semnele de oprire ale unui autoturism,sarind practic in fata masinii care vor sa o opreasca. Daca s-ar da unele teste generale la toti din politia de frontiera,dar pe bune,nu cu spagarii cum sunt obisnuiti,cred ca 90% nu ar fi in stare sa scrie 2 vorbe,asa de mare e prostia in randul acestor spagari.

  14. de cocosat vor fi cocosati cu condamnari urate,toti ! toti care NU si-au recunoscut fapta o vor incalta de la 6 SASE-n sus ,e beleaua cat EVEREST-ul ! 😉

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.