De ce s-a închis consulatul Italiei la Timișoara

De ce s-a închis consulatul Italiei la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI
ambasadorul italiei01_resize
FOTO: ADRIAN PÎCLIȘAN

Aflat pentru a doua oară în acest an la Timişoara, Excelenţa Sa Diego Brasioli, ambasadorul Republicii Italiene în România, a anunţat în mod oficial închiderea Consulatului General al Italiei din Timişoara, care funcţionează din 2004 şi era singurul cu acest rang în ţara noastră. În cei mai diplomatici termeni, ambasadorul italian a apreciat importanţa judeţului Timiş şi a oraşului Timişoara, în special pentru conaţionalii săi care au găsit aici un mediu prielnic pentru investiţii dar şi pentru atmosfera culturală deschisă faţă de Italia şi pentru colaborările la nivel universitar.


„Decizia de închidere a consulatului de la Timişoara a fost luată de autorităţile din Italia, din cauza situaţiei economice grave din ţara mea, care a impus reduceri în administraţia publică dar şi în reţeaua diplomatică. Suntem constrânşi să închidem în jur de 20 de consulate în întreaga lume, strict din motive financiare. Pentru Timişoara vom găsi cât de curând o altă soluţie, pentru că aici există o importantă comunitate italiană şi vrem să îmbunătăţim relaţiile dintre cele două ţări şi în viitor. Vom avea nevoie de susţinerea şi ajutorul autorităţilor locale” a declarat domnul Diego Brasioli.

Preşedintele CJT, Titu Bojin, a tratat momentul în termeni mult mai practici şi, desigur, mai confuzi: „Trebuie să încercăm să ne apropiem mai mult de o regiune compatibilă cu Timişul, cele existente sunt destul de inactive, deşi avem în judeţ o comunitate italiană semnificativă şi bune raporturi de colaborare”. Cât priveşte închiderea consulatului, după părerea lui Bojin, „nu putem spune că e un lucru extraordinar, pe noi, autorităţile, ne afectează mai mult sufletesc, afectiv, mai afectată şi mai supărată va fi comunitatea italiană. Teoretic nu suntem afectaţi în mod direct şi sperăm că nici indirect, prin încetinirea venirii investitorilor italieni”.

Deocamdată, diplomatul italian a promis că va reveni la Timişoara la începutul anului viitor, când speră că va putea deschide aici un consulat onorific. În prezent, în România funcţionează, pe lângă ambasada oficială, patru viceconsulate onorifice.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.