Dosarul fraudei la Bacalaureat: șefa comitetului de părinţi de la Liceul „Bolintineanu”,...

Dosarul fraudei la Bacalaureat: șefa comitetului de părinţi de la Liceul „Bolintineanu”, condamnată la doi ani de închisoare

0
DISTRIBUIȚI

scales-of-justice-gavel_4

Şefa comitetului de părinţi de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, Gina Ciontoiu, a fost condamnată de Tribunalul Bucureşti la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraudarea examenului de bacalaureat, aceasta fiind obligată să se prezinte la consiliere psihologică, potrivit Mediafax. Instanţa Tribunalului Bucureşti a mai decis condamnarea vicepreşedintelui Comisiei de bacalaureat, Mimoza-Maria Vulcu, la un an de închisoare cu suspendare, pentru tentativă la săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Aceasta trebuie, de asemenea, să urmeze un program de consiliere psihologică, în vederea prevenirii săvârşirii de noi fapte penale, potrivit instanţei.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti. În cazul fostei directoare a liceului Costica Vărzaru şi a secretarei Elena Dumitru, Tribunalul Bucureşti a decis disjungerea cauzei. În 23 august, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie le-au trimis în judecată, în dosarul privind fraudarea examenului de bacalaureat care a avut loc în sesiunea iunie -iulie 2013, pe Costica Vărzaru, Gina Ciontoiu, Elena Dumitru şi Mimioza Maria Vulcu. Potrivit rechizitorului procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada mai-iunie 2013, Costica Vărzaru, în calitate de director al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, cu sprijinul Ginei Ciontoiu, membră a comitetului de părinţi, a pretins şi primit bani de la elevi înscrişi la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-şi folosi influenţa faţă de membrii comisiei de bacalaureat şi faţă de cadrele didactice cu atribuţii de supraveghere, în scopul promovării examenelor de către respectivii candidaţi. Procurorii au arătat, în actul de sesizare a instanţei, că sumele de bani colectate urmau să fie date cadrelor didactice supraveghetoare, atât direct de către directoare, cât şi ascunse în pachete de ţigări, reviste sau ziare aflate pe catedrele din sălile de examinare.

De asemenea, anchetatorii au mai stabilit că, în 25-30 iunie, fosta directoare a Liceului „Bolintineanu” a făcut demersuri pentru desemnarea unor membri şi a unor supraveghetori asupra cărora să-şi poată folosi influenţa pentru fraudarea examenului.

În 1 iulie, cu ocazia desfăşurării probei scrise la limba şi literatura română, Mimoza Vulcu, în calitate de vicepreşedintă a Comisiei de bacalaureat, şi secretara liceului, Elena Dumitru, a cărei prezenţă era interzisă în timpul examenului, au xeroxat în mai multe exemplare răspunsurile corecte de la această probă, care urmau să fie date mai multor elevi din mai multe săli de examen, inclusiv celor ce erau menţionaţi pe o filă A4 găsită în geanta sa, au mai arătat procurorii.


„Inculpata Vulcu Mimoza Maria a fost găsită cu înscrisurile xeroxate, anterior menţionate, în timp ce se afla pe holul de la etajul 2 al liceului, înainte de a intra în sălile de examen”, au scris procurorii în rechizitoriu. Anchetatorii au făcut, în 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziţii la Liceul „Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.