Cea mai veche ecluză din România va fi mutată de la locul ei și va ocupa o nouă piațetă în incinta ansamblului de clădiri de birouri de clasa A City Business Centre. Potrivit gestionarilor investiției imobiliare, lucrările vor fi realizate de o firmă autorizată de Ministerul Culturii.
Tot Ministerul Culturii, prin Comisia Națională a Monumentelor Istorice, a decis extragerea ecluzei din pământul în care a fost descoperită (la fundația celei de-a cincea clădiri de birouri din cadrul ansamblului), pentru ca aceasta să fie conservată și ulterior expusă în deplinătatea ei publicului. ”Ecluza care a fost descoperită în Piața 700 a primit de la Comisia Națională a Monumentelor Istorice din cadrul Ministerul Culturii avizul pentru mutare (elevare și translatare). Ecluza va fi instalată în altă parte în condiții de vizitare, opțiunea fiind pentru a treia variantă propusă. Aceasta era de fapt singura variantă care conserva ecluza și o făcea vizitabilă”, a declarat Sorin Predescu, directorul Direcției pentru Cultură a Județului Timiș.
Reprezentanții City Business Centre ne-au comunicat faptul încearcă să grăbească lucrările având în vedere intrarea în sezonul rece. ”Am început să ne organizăm și să luăm legătura cu firmele autorizate de Ministerul Culturii pentru această lucrare.
Ne străduim să mutăm stăvilarul cât mai repede cu putință”, a declarant Ovidiu Șandor, directorul investiției din Piața 700.
Ecluza din Evul Mediu – singura din România și o raritate în Europa – a fost descoperită de arheologi cu ocazia unor săpături de descărcare pentru o clădire de birouri de clasa A în zona centrală. Arheologii sunt impresionați de structura sistemului întins pe 500 de metri pătrați. Încă de la momentul descoperirii ecluzei, arheologii și oamenii de afaceri au afirmat că doresc să pună în valoare descoperirea arheologică rarisimă în Europa şi interesantă în istoria Timişoarei. În acest sens, reprezentanţii ModaTim, dezvoltatorii proiectului City Business Centre, au trimis trei propuneri de punere în valoare a stăvilarului spre analiza Comisiei Monumente Istorice din cadrul Ministerului Culturii. „Prima propunere este aceea de a nu muta stăvilarul, de a oferi o mare expoziţie pe holurile şi în spaţiul public. Cea de-a doua presupune păstrarea unor elemente importante ale sitului în parcajul subteran, iar ultima variantă presupune mutarea celei mai mari părţi ale stăvilarului cu 30 de metri în piaţeta urbană ce va fi construită cu scopul de a le oferi timişorenilor un crâmpei de muzeu”, a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă ocazionată de descoperire, Vlad Gaivoronschi, arhitect responsabil de proiect. A treia variantă, cea care a fost și agareată de București, era și ea dorită de dezvoltatori (pentru că aduce un plus de valoare și frumusețe ansamblului, dar și pentru că e singura care asigură vizitarea importantului vestigiu arheologic).
Foto: Facebook/Salvatipatrimoniul Timisoarei
Rusine ! Sunteti mai rai decat Cirpaci…
Nemaimentionand… ca probabil dupa ce a stat descoperita va fi redusas la.. putreziciune rapida 😉 felicitari bre pentru prostie! Stampila… pf.