Grevă la Județean: pacienții sunt ținuți în fața ușilor blocate. Ce revendicări...

Grevă la Județean: pacienții sunt ținuți în fața ușilor blocate. Ce revendicări au cadrele medicale UPDATE 2 Cum s-a încheiat protestul

1
DISTRIBUIȚI

greva_spital2

Cadrele medicale timișorene de la Spitalul Județean au început în urmă cu puțin timp greva de avertisment de două ore promisă de sindicatul Sanitas încă de sâmbătă, printr-o măsură radicală. Ei au blocat ușile de la intrare, niciun pacient nu este lăsat să intre în instituție, însă protestatarii au anunțat că 30% din cazurile de urgență vor fi tratate, referindu-se la bolnavii în stare critică. Oamenii care au venit pentru tratamente sau internări în această dimineață la Județean sunt ținuți la ușă, ceea ce-i face extrem de nemulțumiți. Unii se ceartă cu oamenii de ordine, alții se îmbluzesc. O femeie în vârstă a reușit, cu insistență și putere, să treacă printre bodyguarzi, printre uși, zicând că are nevoie să-și schimbe pansamentul. Veronica Roth, liderul sindical de la Spitalul Județean, ne-a spus că medicii vor intra în grevă generală pe 28 noiembrie, dacă revendicările de astăzi nu le vor fi ascultate. Printre acestea, alocarea a cel puțin 6 % din PIB și cresterea salariilor medicilor rezidenți. Deși în spital lucrează 2.600 de aqngajați, dintre care peste 1.000 sunt membri de sindicat, doar 15 cadre medicale se află acum în holul spitalului ținând în mână pancarte pe care sunt scrise mesaje precum „Respectarea dreptului la sănătate” sau „Menținerea medicilor tineri în sistemul de sănătate românesc”.

UPDATE 1 La protest și-a făcut apariția și Livius Cârstea, liderul Sanitas din Timiș, care a spus că greve de avertisment au loc și în alte unități medicale din oraș. În același timp, sindicalistul a precizat că nu este sigur că va avea loc greva generală la sfârșitul lunii noiembrie, pentru că, spune el, nu e sigur de participarea unui număr mare de medici. Și nu este corect, a mai spus Cârstea, ca 50, 100 de medici să se sacrifice pentru alte mii care nu vin la proteste.


Între timp, o mică ceartă a izbucnit între asistente și rezidenții care reprezintă „masa” de protestatari și medici. Asistentele au început să scandeze „Nesimțire!” la văzul medicilor care treceau pe hol, iar unul dintre aceștia le-a cerut nervos să dea dovadă de mai mult respect.

UPDATE 2 La ora 10.00, cadrele medicale le-au dat voie bolnavilor care aşteptau la uşile încuiate să intre în spital. Peste 100 de oameni s-au îmbulzit la intrare, unii dintre ei, nemulţumiţi că au aşteptat chiar şi două ore în frig au strigat către asistente „să vă fie ruşine” sau „trăim într-o ţară de rahat, de ce nu ne-aţi anunţat de grevă, ca să nu aşteptăm ca proştii pe vremea asta”. Înainte ca acţiunea să fie întreruptă, personalul medical care a protestat, aproximativ 50 de persoane, a avut, din nou, discuţii contradictorii. O parte din membrii de sindicat au afirmat că nu vor intra în grevă generală joi fiind nemulţumiţi că prea puţini au protestat astăzi alături de ei. Totuşi, câţiva sindicalişti nu vor să se dea bătuţi, astfel că uşile spitalelor din Timişoara se vor încuia pe 28 noiembrie, de data aceasta pe o perioadă nelimitată.

1 COMENTARIU

  1. Aloo ce faceti dragii tatii?pai daca v-au dezbinat USL-asii asa sa va fie soarta,luati in catuse dupa ce luati plicul,ce aveti de pierdut sa fraternizati cu noi,bine ca am ramas cateva persoane,smecherii de doctori sefii de sectii s-au dus la negocieri separate cu managerii de spitale,sa le sustina afacerile grase din fiecare sectie,sa stie si romanul de ce plateste in spital ptr.ca in loc sa avem o greva sanatoasa avem parte de tradare spectaculoasa pe ultima 100 de metri,respect rezidentilor si asistentilor,restul e hotie!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.