Liderul trupei Byron, despre rockul românesc nou: „Sunt şi multe trupe care...

Liderul trupei Byron, despre rockul românesc nou: „Sunt şi multe trupe care n-au nimic de zis”

1
DISTRIBUIȚI

byron

Formaţia Byron a reuşit din nou să surprindă în mod cât se poate de plăcut urechile destupate printr-o combinaţie de diverse arome muzicale împachetată într-un conglomerat aerisit, în noaptea de joi spre vineri, în clubul Taine, unde muzicienii au susţinut un concert exclusiv în limba română. Pentru a onora cum se cuvine moştenirea bilingvă a celui mai recent album de studio al celor de la Byron, 30 Seconds of Fame / 30 de secunde de faimă, trupa care îl are ca solist pe Dan Byron a pornit într-un mini turneu, oprirea locală a acestuia fiind una care a strâns un public numeros.

„Este primul nostru concert exclusiv în limba română la Timişoara. Am pornit în acest mini–turneu pentru că albumul ăsta mai are puţin şi va deveni penultimul. Am zis să facem o dudă, o tâmpenie, că noi suntem amatori de nebunii“, ne-a declarat Dan Byron, care a mai adăugat faptul că începând din luna august trupa se află în studio şi pregăteşte cu sârg următorul material discografic. Pe lângă piesele de pe discul 30 de secunde de faimă, melomanii timişoreni au avut parte şi de piesele albumului Perfect, lansat acum doi ani, care conţine prelucrări după piese româneşti mai mult sau mai puţin cunoscute, interpretate în original de artişti precum Timpuri Noi, Ada Milea, Phoenix, Nicu Alifantis, Alexandru Andrieş, Mircea Florian sau Nae Caranfil.

În ceea ce priveşte starea rock-ului românesc actual liderul trupei crede că acesta e destul de „blazat“. „Rock-ul românesc la ora actuală mi se pare destul de blazat. Poate e bine, dar nu-mi dau eu seama. Sincer, mi se pare cam lălâi. Sunt câteva trupe care se chinuie să vină cu idei noi. De exemplu, Robin and the Backstabbers, care sunt foarte pe val. Au făcut un concert luni dimineaţa la ora şapte jumătate, la care au venit şapte sute de oameni. E un plus, e o energie nouă. Din păcate, sunt puţini care fac nebuniile astea.


Şi publicul e destul de sceptic, în general. Sunt şi multe trupe care n-au nimic de zis“, ne-a declarat liderul trupei.

Concertul lor a avut parte de o muzică nobilă, fără acele combinaţii inutile şi întortocheate în care se învârt o bună parte din trupele româneşti „din noul val rock autohton“. Întrebat care este cel mai popular album Byron, liderul trupei ne-a oferit un răspuns cât se poate de ferm. „Fără îndoială, discul cel mai bine primit de public a fost Perfect. Cu toate astea, ştiu foarte mulţi care sunt ataşaţi de discul Forbidden Drama. Cel mai prost primit primit album al nostru a fost A kind of alchemy, care a fost altceva decât se aşteptau unii. Discul nostru actual e destul de bine primit şi fiindcă are o variantă în limba română. Cu toate astea, am epuizat stocul cu varianta în limba engleză 30 seconds of fame“, a precizat Dan Byron. Liderul trupei reuşeşte să-şi exprime poveştile muzicale cât se poate de coerent şi îşi vrăjeşte auditoriul cu fiecare ocazie. Printre ingredientele care contribuie la şarmul aparte al recitalurilor Byron se numără şi flautul fermecat, care este amestecat în doze cât se poate de potrivite cu rock-ul „sănătos“.

„Mă simt mai la îndemână să cânt în engleză. Poate pentru că toată viaţa am ascultat muzică în limba asta, care are un groove aparte. Nu poţi să cânţi rock n roll româneşte. N-are niciun sens, niciun har. La un moment dat, în manualul de muzică din clasa a 8-a era o poţiune din Summertime…..Oh baby don’t you cry . Pe care au tradus-o <<Nu mai plânge puişor>>. Sună ca naiba“, spune Dan Byron. Fanii trupei au avut ocazia să constate încă odată că sound-ul etalat de Byron e unul cât se poate de matur, iar aplauzele furtunoase de la finalul concertului au fost cât se poate de sincere.

Pe viitor, fanii trupei se pot aştepta la o nouă surpriză din partea trupei, având în vedere că Dan Byron este un colecţionar de viniluri. „Am aflat că există o firmă în România, care produce viniluri. Vreau să îi contactez şi poate vom scoate muzică şi pe vinil. Am acasă un Led Zeppelin 2 ediţie princeps, şi The Wall-ul în varianta originală şi remasterizată. Dar mi-am cumpărat şi muzică nouă, cum ar fi noul Nine Inch Nails. Sau Daft Punk. Mi-a plăcut albumul ăsta Daft Punk atât de tare. Nu numai muzica în sine, ci şi cum e făcut. Are un sunet incredibil“, a mai adăugat liderul celor de la Byron.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.