Lucrările au fost sistate pe şantierul din Piaţa Sfântului Gheorghe, una dintre cele mai vechi pieţe din Timişoara, după ce muncitorii au descoperit vestigii arheologice importante. Este vorba despre zidurile aşa-zisei „biserici a seminarului”, ce purta hramul Sf. Gheorghe, despre care se presupune că ar exista încă dinainte de ocupaţia turcească. Reprezentanţii municipalităţii i-au solicitat pe arheologii de la Muzeul Banatului ca să facă cercetări. Primarul Nicolae Robu a afirmat, astăzi, că se ştia că a existat o biserică în această zonă, dar un lucru este surprinzător, şi anume faptul că „zidurile din cărămidă care au fost descoperite sunt foarte sus, la vreo 30 – 40 de centimetri de nivelul la care era asfaltul, ceea ce este uimitor. Nu ştim dacă acolo sunt construcţii suprapuse, dar arheologii vor face cercetări şi cred că este o şansă pentru Timişoara să-şi pună în valoare mai bine istoria”.
Edilul şef a mai precizat că vestigiile arheologice au fost descoperite în centrul istoric al Timişoarei acum pentru că nu s-a săpat niciodată atât de adânc.
Se presupune că în perioada stăpânirii turcești, biserica a fost transformată în moschee. După instaurarea administrației austriece, clădirea a fost predată iezuiților – sosiți la Timișoara în anul 1718 – și redeschisă ca biserică după o restaurare în stil baroc. Biserica Seminarului era poziționată oblic față de axa pieței, pe diagonală, ceea ce ducea la apariția a două spații triunghiulare, unice în peisajul urban timișorean. În Piața Sf. Gheorghe s-a pus în mișcare, în iulie 1869, primul tramvai tras de cai ce a circulat în Timișoara.
Situl arheologic a fost – de fapt – redescoperit, la distanță de circa un deceniu. La fel va fi și în Piața Libertății, vestigii otomane existând și acolo. În plus, toate firmele din zonă sunt în pericol de a da faliment din cauza întreruperii traficului normal, acum, Piața Libertății și străzile adiacente fiind aproape total pustii.
sa nu uitam ca aceeasi problema au avut comerciantii in zonele unde s-a reabilitat linia de tramvai (maria – iosefin de exemplu), piata traian cind au fost montate bariere. dupa reabilitare o sa dispara clientii care merg cu masina pina linga terasa – magazin.
Bravo Robule … ” Primarul Nicolae Robu a afirmat, astăzi, că se ştia că a existat o biserică în această zonă, dar un lucru este surprinzător, şi anume faptul că „zidurile din cărămidă care au fost descoperite sunt foarte sus, la vreo 30 – 40 de centimetri de nivelul la care era asfaltul, ceea ce este uimitor. Edilul şef a mai precizat că vestigiile arheologice au fost descoperite în centrul istoric al Timişoarei acum pentru că nu s-a săpat niciodată atât de adânc. ” 30 – 40 cm Pentru tine este adanc ? Si mai spui ca esti tehnic ?
Mda, e incredibil. Asa nu mai facem nicio lucrare niciodata.
Si mai e ceva ce inca nu s-a descoperit……….apa termala. cred ca Stoia n-a ajuns inca in zona!?
E fantastic cum a descoperit Stoia asta apa termala langa strandul termal, nu? Cine-si putea imagina ca la strandul termal exista apa termala???? Mare noroc avem cu Stoia!