Medici, complici la aplicarea torturii în închisori aparţinând Pentagonului şi CIA

Medici, complici la aplicarea torturii în închisori aparţinând Pentagonului şi CIA

0
DISTRIBUIȚI

President George W Bush visits CIA Headquarters, March 20, 2001.

Medici şi alţi profesionişti în domeniul sănătăţii au fost complici în aplicarea unor rele tratamente în închisori aparţinând Pentagonului şi CIA, unde erau comise abuzuri, în dispreţul obligaţiilor lor etice, acuză un raport independent publicat astăzi, citat de Mediafax. Concluziile raportului au fost catalogate ca „eronate” de către CIA şi „absurde” de către Pentagon.

Studiul, pe o perioadă de doi ani, intitulat „Etica abandonată: profesionalismul medical şi abuzul asupra deţinuţilor în războiul împotriva terorismului”, reclamă o anchetă a Comisiei pentru Informaţii din cadrul Senatului american. „Departamentul Apărării şi CIA au cerut în mod abuziv profesioniştilor (lor) în domeniul sănătăţii să colaboreze la operaţiuni de stoarcere de informaţii şi de securitate astfel încât au produs suferinţe grave deţinuţilor”, se subliniază în raport.

Între aceste practici, studiul, efectuat de aproximativ 20 de experţi juridici, medici şi militari, relevă „conceperea, participarea la şi aplicarea torturii şi unor tratamente crude, inumane şi degradante” unor bărbaţi aflaţi în detenţie în închisori americane din Afganistan, la Guantanamo sau în închisori secrete CIA.


„În numele Securităţii Naţionale, militari au deturnat jurământul (lui Hipocrate), iar medici au fost transformaţi în agenţi de informaţii”, a denunţat doctorul Gerald Thomson, profesor în medicină la Universitatea Columbia.

Un coautor, Leonard Rubenstein, profesor în Dreptul sănătăţii publice la Universitatea Johns-Hopkins, a citat alimentarea forţată a deţinuţilor aflaţi în greva foamei la Guantanamo, interogatorii în forţă şi simulări ale înecului practicate asupra unor suspecţi de terorism în închisori secrete aparţinând CIA. Medici sau infirmieri „legitimează aceste practici prin prezenţa lor, sugerând că sunt acceptabile din punct de vedere medical”, a declarat el, adăugând că aceste abuzuri comise sub acoperire medicală „nu sunt în urma noastră în această ţară”.

Contactată de AFP, CIA a apreciat că acest raport „conţine inexactităţi grave şi concluzii eronate”. „Este important să subliniem că CIA nu mai are deţinuţi în detenţie şi că preşedintele Obama a pus capăt programului de detenţie şi interogare printr-un decret în 2009”, a declarat directorul pentru comunicaţii al CIA Dean Boyd.

Reacţia Pentagonului este identică. Un purtător de cuvânt, Todd Breasseale, a declarat pentru AFP că „niciunul dintre critici nu a avut acces la deţinuţi, la rapoartele medicale ale acestora sau la proceduri” în închisoarea militară de la Guantanamo. În schimb, el a salutat profesionalismul medicilor care munesc în centru de detenţie militar „în condiţii de mare stres” şi care oferă „cele mai bune îngrijiri la care deţinuţii au avut vreodată acces”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.