Moment ISTORIC în sistemul românesc de sănătate: de ce nu mai dau...

Moment ISTORIC în sistemul românesc de sănătate: de ce nu mai dau familiile „cazurilor scumpe” niciun leu pe tratamentul rudelor care se zbat între viață și moarte

1
DISTRIBUIȚI

copil_spital-1024x680

Familiile pacienţilor care se află la limita dintre viaţă şi moarte, internaţi la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, şi nu numai, nu mai trebuie să plătească niciun leu pentru achiziţionarea tratamentelor necesare. Şi asta pentru că din toamna acestui an a fost implementat Programul Naţional de Finanţare a Cazurilor Critice prin care spitalele primesc fonduri suplimentare pentru tratarea pacienţilor aflaţi în stare gravă, numiţi şi „cazurile scumpe”. Doar pentru ultimele patru luni ale acestui an, secţia ATI din Spitalul Judeţean Timişoara a primit în plus peste 1,5 milioane de euro.

Iniţiatorul acestui proiect este Dorel Săndesc, şeful secţiei ATI din Spitalul Judeţean Timişoara, care este şi preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă.


Medicul timişorean spune că implementarea acestui proiect este un vis care a devenit realitate. „Impactul este extraordinar. Secţia noastră şi toate secţiile mari ATI din ţară avem o finanţare care ne permite să avem în stocuri toate medicamentele şi materialele consumabile pentru tratarea pacienţilor critici. Pentru prima dată, familiile nu mai trebuie să cumpere nimic”, a explicat Dorel Săndesc beneficiile acestui program. Şeful ATI recunoaşte că până în această vară, medicii erau nevoiţi să dea familiei pacientului o listă cu medicamente pe care să le achiziţioneze pentru că spitalul nu avea bani să le cumpere, medicamente sau materiale care, de altfel, sunt şi foarte scumpe.

Implementarea Programului Naţional de Finanţare a Cazurilor Critice înseamnă şi mai multe vieţi salvate. Şeful ATI povesteşte că „sunt cazuri care realmente înainte de acest program consideram că nu au nicio şansă şi acum vedem că reuşim să le salvăm. Programul are ca obiectiv nu să avem noi jucării în plus cu care să ne jucăm, ci să ajutăm oamenii şi să reuşim să salvăm mai mult decât am reuşit până acum”. Dorel Săndesc crede că acest model reprezintă un moment istoric în sistemul sanitar din România, model care doresc să-l preia şi alte state din Europa, dar şi din alte continente, care au probleme în domeniul marilor urgenţe. Anual, aproximativ 1.500 de pacienţi aflaţi în stare gravă sunt trataţi la Spitalul Judeţean din Timişoara.

Foto: timpolis.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.