O nouă ediţie a Galei de blues jazz Kamo, în acest weekend,...

O nouă ediţie a Galei de blues jazz Kamo, în acest weekend, la Timişoara. Ce artiști sunt pe afiș

0
DISTRIBUIȚI

gala

Cea de-a 23-a ediţie a Galei De Blues Jazz Kano va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni la Filarmonica Banatul, unde melomanii vor avea parte de câteva concerte memorabile. După ce, timp de nouăsprezece ediţii, Gala de Blues Jazz a fost condusă de Béla Kamocsa „Kamo”, din postura de director artistic, după dispariţia dintre noi a acestui mare artist şi Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara, sarcina de coordonator al Galei i-a revenit lui Johnny Bota, partener, timp de 30 de ani, al lui Béla Kamocsa, în formaţia Bega Blues Band.

În semn de preţuire a lui Kamo, forurile locale au hotărât să denumească evenimentul, începând cu ediţia a XX-a, Gala de Blues Jazz Kamo. Gala s-a dorit, de la început, o manifestare culturală euro-regională, aducând pe scenă artişti valoroşi de jazz şi blues din Ungaria, Serbia, Muntenegru, Croaţia, Slovacia, Slovenia, dar şi din Austria, Germania, Olanda, Canada şi Franţa. De fiecare dată, sălile au fost pline, demonstrând apetenţa publicului timişorean pentru genurile muzicale de jazz şi blues, atât de iubite, pretutindeni. La ediţia din acest an, din Ungaria, va fi prezent grupul Gyarfas and Friends, al cărei lider, Istvan Gyarfas, este un vechi prieten şi colaborator al formaţiei Bega Blues Band, numele său figurând pe două dintre albumele BBB. Adept autentic al jazzului mainstream, ghitaristul maghiar se orientează, în această perioadă, cu cvartetul său, spre un jazz mai modern, mai apropiat de gustul publicului tânăr.  Din formaţie fac parte, alături de lider, Tóth Marcell – la pian, Perjesi Szabolcs – la ghitară bas şi Hidász Tamás – baterie. Din oraşul Timişoara, a fost invitat grupul Burning Table, fondat în 2011.

Stilul trupei se axează pe un melanj de rock alternativ combinat cu efecte electronice, dar cu multe elemente izvorâte din blues. Renumitul suflător de jazz timişorean Liviu Butoi l-a chemat alături pe excepţionalul pianist Mircea Tiberian din Bucureşti. Acest duo este unul consacrat, devreme ce colaborarea celor doi muzicieni datează din anii ’80, când Mircea Tiberian, pe atunci un promiţător talent, răspundea invitaţiei lui Liviu Butoi de a fonda un cvartet de jazz rezident aici, în Timişoara. Întîlnirile muzicale ale celor doi s-au soldat, de-a lungul timpului, cu producţii dintre cele mai interesante: participarea la festivaluri de jazz, invitaţi ai ICR, concerte în biserici, Cd-urile „Dark”, „Păsări” şi „Offerus”.


Unul dintre cei mai admiraţi muzicieni de fusion din tânăra generaţie este claviaturistul Peter Sarosi din Tîrgu Mureş, un talentat şi virtuoz mânuitor al clapelor. Din grup mai fac parte: Gabi Pal – la tobe şi  Gyergyai Szabolcs – la  bas. Sarosi are o dinamică rar întâlnită şi o libertate autentică de mişcare între registre foarte diferite. El nu este doar un pianist talentat, ci un muzician foarte sensibil, preocupat de sonorităţile contemporane şi de explorarea continuă a instrumentului muzical căruia i s-a dedicat. Invitată este cântăreaţa Nora Tasi, o promiţătoare şi fermecătoare companioană.

Alt vechi prieten  al Timişoarei este pianistul de jazz Mike Krstić din Belgrad, un desăvârşit stilist şi performer, plin e temperament şi eleganţă. Krstić este un exponent emblematic al jazzului din Serbia. Partener al celebrului trompetist Clark Terry, care nu pregeta să-l caute de fiecare dată când poposea în Europa, Mike Krstić era preferatul altor nume grele din jazz: Eddie Harris, Junior Cook, Teddy Edwards, Peter Erskine, Willie Akins. Deţinător al titlului de Master în jazz la Southern Illinois University, pianistul a efectuat numeroase turnee în S.U.A., începând cu anul 1966. Muzicianul belgrădean este un pianist virtuoz, care a absorbit pe deplin şi corect stilul mainstream de jazz. Partener de cântări de jazz îi este basistul Johnny Bota, pe care Krstić l-a cunoscut cu mulţi ani în urmă, la una dintre ediţiile pre-decembriste ale festivalului de jazz de la Sibiu.  Din trio-ul său pentru această Gală face parte un baterist de clasă, la origine timişorean, Ioan „Puiu” Minda, în prezent rezident austriac pe care îl leagă de Johnny Bota, cucerirea Premiului de Debut la Festivalul de Jazz de la Sibiu, ca membrii ai formaţiei Crepuscul, în anul 1983.  Ca în fiecare an, gaza Galei va fi formaţia timişoreană Bega Blues Band, cea mai longevivă şi titrată din ţară, deţinătoare a Diplomei de Excelenţă, acordată de Primăria Timişoarei şi declarată cea mai bună formaţie de blues jazz din România, ani de-a rîndul. Formaţia Bega Blues Band, al cărei fondator a fost Béla Kamocsa, îşi continuă traiectoria artistică, la cotele cele mai înalte, aşa cum şi-a dorit cel care a înfiinţat-o. Johnny Bota şi Lică Dolga, cei care au mai rămas din trio-ul iniţial Bega Blues Band au chemat alături de ei muzicieni din generaţii diferite, împreună cu care au participat la numeroase festivaluri, emisiuni radio şi TV din România şi din străinătate. Grupul este format, actualmente, din Johnny Bota – bas, Lică Dolga – tobe, Maria Chioran – voce, Toni Kühn – claviaturi, Lucian Nagy – saxofon, Flavius-Ştefan Olariu – trompetă, Dan Mitorfan – ghitară. Valoarea grupului Bega Blues Band este atestată de obţinerea Premiului de Jazz al Uniunii Compozitorilor şi al Fundaţiei Muzza pentru Cea mai bună formaţie a anului 2010 şi prin nominalizarea CD-ului „Zboina neagră – In memoriam Kamo” la Discul Anului.

În cadrul Galei de Blues Jazz Kamo, prezentată, ca întotdeauna, de Florian„Moşu” Lungu, va avea loc, în seara de 10 noiembrie, lansarea CD-urilor „Bird in Space”, semnat de pianistul Adrian Enescu şi „Best Romanian Jazz”-Tribute to Jáncsy Körössy, ambele produse de Fundaţia Muzza în colaborare cu A&A Records, prezentate de Alexandru Şipa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.