O româncă, primul medic din est care va conduce Societatea Europeană de...

O româncă, primul medic din est care va conduce Societatea Europeană de Anesteziologie. Ce pot învăța doctorii din Occident de la noi

2
DISTRIBUIȚI

daniela filipescu

Daniela Filipescu, directorul medical al Institutului de Boli Cardiovasculare din Bucureşti, demonstrează că performanţa este apreciată de cei din jur indiferent dacă te-ai născut într-o ţară săracă sau bogată. Medicul va conduce, din anul 2014, Societatea Europeană de Anesteziologie, fiind prima femeie, primul român şi primul doctor anestezist din estul Europei desemnat să ocupe această funcţie. În societate sunt înscrişi nu mai puţin de 6.000 de medici care îi tratează pe pacienţii care se află la graniţa dintre viaţă şi moarte, internaţi la secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă din Europa.

Medicul cardiolog a povestit la Timişoara, în cadrul Congresului European de Anestezie şi Terapie Intensivă, că acesta este un moment istoric care demonstrează faptul că în prezent nu mai există diferenţe între estul şi vestul Europei din punct de vedere ştiinţific şi educaţional.


„Scopul Societăţii Europene de Anesteziologie este acela de a îmbunătăţi nivelul de îngrijiri medicale în toate ţările de pe continent şi cred că faptul că membrii societăţii au ales un preşedinte din est arată deschiderea înspre micşorarea diferenţelor dintre ţări în ceea ce priveşte îngrijirea bolnavului”, explică Daniela Filipescu. Medicul specialist este de părere că nu doar românii au multe de învăţat despre cum sunt îngrijiţi pacienţii în stare critică din spitalele din vestul Europei, ci fiecare are de învăţat, chiar dacă există diferenţe mari în ceea ce priveşte dotarea cu echipamente performante. Cardiologul spune că „noi, ţările din estul Europei, trebuie să începem să implementăm ghidurile care apar în literatură, iar cei din vest pot învăţa despre alternativele care pot fi aplicate în situaţia în care nu ai toate mijloacele necesare ca să îngrijeşti un pacient în stare gravă”.

Daniela Filipescu consideră că România are centre performante în care sunt trataţi pacienţii grav bolnavi, însă acestea sunt insuficiente. Soluţia ar fi crearea de noi astfel de secţii de Anestezie şi Terapie Intensivă în cât mai multe localităţi, astfel că pacienţii să fie trataţi cât mai aproape de locul unde s-a produs accidentul. Acest lucru nu se poate realiza decât cu sprijinul financiar al autorităţilor, însă viitorul preşedinte al Societăţii Europene de Anesteziologie este de părere că rezultatele pe plan internaţional pe care le-au avut medicii români au o greutate în faţa guvernanţilor.

 

2 COMENTARII

  1. sectiile de terapie intensive exista, nu trebuie create, nu mai exista medicii anestezisti in majoritatea acestor servicii pentru ca au fost absorbiti cu sutele de UE si s-au integrat perfect in spitalele din Vest fara nicio scoala suplimentara. Ghiduri si protocoale avem, dotari avem, program de finantare ATI avem. Nu avem medici si asistente, nu avem infirmiere, brancardieri, kinetoterapeuti, psihologi pentru ca se aplica ratiuni bugetare intr-un sector care primeste bani de la Casa de Asigurari de Sanatate, adica nu de la buget! logic nu?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.