Pastel urban sau cum spui altfel ”orașul e ,dincolo de orice, o...

Pastel urban sau cum spui altfel ”orașul e ,dincolo de orice, o obligație a fiecăruia dintre noi”.

2
DISTRIBUIȚI

pastel urban

Lumea artistică a încheiat săptămâna cu un vernisaj care a adus pe simezele spațiului de pe strada Augustin Pacha din Piața Unirii creațiile a 11 oameni deosebiți ce nu numai că au văzut frumusețile orașului, dar le-au salvat prin culoare. ”Timișoara are o frumusețe în pericol; e un oraș care trebuie celebrat pentru frumusețile lui moștenite în ultima vreme tot mai amenințate de igrasie și incultură”, a spus scriitorul Daniel Vighi în deschiderea expoziției celei de-a șasea ediții a Taberei de Pastel Urban organizată de Fundația Rubin.

În asentimentul scriitorului care a mai vorbit de bucuria timișorenilor cărora le pasă de oraș și de artă, nominalizând echipa fundației care, an după an, se încăpățânează parcă să ducă mai departe proiectele care pun arta și artistul în mijlocul comunității, lucrările de pe simezele Galeriei Pigmalion ni se dezvoluie într-o frumusețe aparte. Pe cartonul negru pictorul Constantin Răducanu a trasat tușe subțiri, albe, pentru a creiona Catedrala, a pastelat cerul albastru-cerneală și a lipit timbre cu flori. Ștefan Pelmuș și-a înșirat golemurile în culori strigător de vii, în timp ce Felicia Selejan a pus pe hârtie o desfășurare halucinantă a planurilor, cu frontoatele Vicariatului Sârbesc întoarse la 90 de grade. Balcoanele palatului Miksa Steiner l-au impresionat într-atât pe Eusebiu Josan, încât a ales două drept subiecte pentru tablourile sale, în timp ce Mircea Roman și Laszlo Matyas au vorbit timișorenilor în tușe de pastel despre sfântul Gheorghe și viitorul orașului. Cerurile ”Van Gogh” ale Florei Răducan, roșul lui Marius Tănasă, acoperișurile Florentinei Voichi întregesc viziunile colorate ale echipei care a format a șasea ediție a Taberei de Pastel Urban.


În final, orizontalele multicolore ale lui Adrian Sandu care ”deconstruiesc încercând apoi să reface ceea ce, aparent, nu mai poate fi refăcut” – după cum a spus Călin Petcană, doctorand în arte vizuale.

În concluzie: Timișoara e frumoasă. Dacă nu o salvăm altfel, măcar să ne bucurăm de imaginea ei descopetită de artiști. Expoziția celor 11 artiști din Timișoara, Arad, București și Lugoj nu poate fi ratată măcar pentru că e atât de colorată încât și șeful Direcției Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Timiş, Sorin Predescu a ținut, cu ochii la culori, să transmită un mesaj aparte: ”Să privim atent. Orașul e dincolo de orice o obligație a fiecăruia dintre noi”.  Cea  mai colorată ediție a Taberei de Pastel Urban organizată de Fundația Rubin se vede la Casa Artelor, până pe 4 decembrie.

 

2 COMENTARII

  1. Timisoara, merita aceasta atentzie ca oras in primul rand! Si sa nu uitam c Timisoara este primul oras martir al Romaniei, da? In Timisoara a inceput revolta populara din 1989, in Timisoara au fost cei mai multi martiri ai neamului, etc.! Intrebare: meritam ceva, pentru sacrificiul facut? (Dumnezeu ne este martor!)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.