Povestea impresionantă a micuţului pianist orb, care ridică publicul în picioare la...

Povestea impresionantă a micuţului pianist orb, care ridică publicul în picioare la fiecare concert. Ce talent special, aproape unic în lume, are Theodor VIDEO

3
DISTRIBUIȚI

theo3

Câteva atingeri ale clapelor cu degetele tremurând sunt suficiente pentru ca publicul să rămână uimit. Preţ de câteva minute, Theodor, un băieţel de doar 11 ani din Timişoara, reuşeşte să creeze o atmosferă divină la fiecare spectacol, prin sunetele produse de clapele atinse cu multă măiestrie. “Ave Maria” şi “Concertul” sunt cele două melodii preferate ale micului artist pe care le cântă la pian la perfecţie, astfel că sunt nelipsite din concertele pe care le susţine.

Theodor nu va şti niciodată cum arată pianul, cine sunt oamenii care îl aplaudă frenetic cu ochii în lacrimi la fiecare concert, cât de minunaţi sunt copacii înfloriţi sau împodobiţi cu zăpadă şi nici chipul celei care i-a dat viaţă pentru că este condamnat la o viaţă în întuneric. A venit pe lume mult prea devreme, la doar şase luni, dar Dumnezeu i-a dat o şansă la viaţă. Medicii au făcut eforturi uriaşe să-l salveze pentru că organele lui nu erau suficient de dezvoltate şi nici simţurile. Băiatul ne spune cu voce tristă că şi-ar dori să vadă, dar s-a împăcat cu gândul că va trăi toată viaţa într-o lume a umbrelor. Theodor nu se dă bătut şi are gânduri serioase, ştie sigur că vrea să devină pianist, profesor de limba franceză şi înotător. Băieţelul are toate şansele să-şi îndeplinească visele pentru că este ambiţios şi mai mult decât atât este şi un mic geniu.

Marian Rădulescu, tatăl băiatului nevăzător, a observat încă de când acesta avea doar câţiva anişori că este un copil special după ce a descoperit că are “auz absolut”, numit şi “auzul perfect” pe care îl au puţini oameni. Cu alte cuvinte, Theodor poate să cânte la perfecţie fără să vadă partiturile şi reţine poezii cu zeci de strofe fără măcar să le fi “citit” vreodată după ce le-a auzit doar de câteva ori. Cum este posibil? Specialiştii spun că auzul perfect reprezintă o capacitate care apare la cel mult doi copii dintr-o generaţie şi reprezintă abilitatea de a recunoaşte notele muzicale din orice sunet. Astfel, toate sunetele pe care noi le auzim, Theodor le poate pune cu uşurinţă pe portativ, pentru că sunt percepute ca note ale gamelor muzicale, dânsu-i şansa copilului nevăzător de a deveni un mare artist, dacă va munci ca să-şi perfecţioneze această capacitate.

theo4

 

Theodor îşi doreşte să înveţe cât mai mult, dar nu are din ce

Theodor cântă la pian încă de când avea patru ani, după ce părinţii s-au gândit să-i găsească o ocupaţie.


Au observat că este fascinat de lumea sunetelor şi l-au înscris să înveţe să cânte la mai multe instrumente. Marian Rădulescu povesteşte că băieţelul s-a oprit la pian, iar după ce a repetat ore întregi în fiecare zi, Theodor susţinea în anul 2007 primul concert pe scena Operei Române din Timişoara. “Publicul a reacţionat pozitiv, a fost aplaudat minute în şir, chiar nu m-am aşteptat la o astfel de reacţie”, ne spune emoţionat tatăl copilului, care îşi laudă băieţelul nu numai că poate să cânte la pian, ci şi la alte instrumente sau chiar cu vocea. Theodor cântă colinde la nai sau la orga electronică şi imită la perfecţie, de exemplu, sunetul tramvaiului pentru că ştie pe de rost toată claviatura, dar şi tehnicile de interpretare.

Totul fără să aibă parte de îndrumarea unui profesor care să-l ajute să-şi perfecţioneze talentul pentru că, din păcate, în Timişoara nu există niciun instructor care să poată citi partituri scrise în alfabetul Braille. “În România, persoanele cu dizabilităţi sunt uitate. Pe lângă faptul că nu prea există partituri sau cărţi speciale pentru nevăzători, nici nu sunt profesori care să le descifreze”, ne spune Marian Rădulescu. Dorinţa arzătoare de a citi ne-o destăinuie şi Theodor care visează că va avea în mână “o carte subţire în alfabet Braille, dar cu o poveste frumoasă”.

Băieţelul ne povesteşte că ultima carte pe care a citit-o a fost una religioasă, şi anume “Psalmii”, şi asta pentru că Theodor este un copil credincios care merge la biserică în fiecare duminică. Theodor nu doar ascultă ceea ce se cântă la slujbă, ci şi memorează. Astfel, părinţilor copilului nu le-a venit să creadă în momentul în care au observat că Theodor ştie pe de rost toată slujba, mai mult, recită strofe întregi din poezii religioase. “Într-o zi, a recitat zece minute o poezie şi nu a repeat nicio strofă, nu ştiu cum poate să reţină atât de multe. Şi când merge la Biserică, recunoaşte fiecare maică ce cântă în cor după ce rosteşte câteva cuvinte”, spune tatăl copilului nevăzător.

Theodor a obţinut mai multe premii pentru talentul său, iar timişorenii care doresc să-l asculte cântând la pian o pot face în fiecare marţi, la aula Bibliotecii Universităţii de Vest, unde susţine un recital de câteva minute înainte de proiecţia unui film cultural, de la ora 18.00. Băiatul este înscris în clasa a VI-a la Liceul Teoretic “Iris”, singurul din vestul ţării în care învaţă copii nevăzători sau cu probleme de vedere.

3 COMENTARII

  1. Theodor nu va şti niciodată cum arată pianul…

    Corectie: Theodor DEOCAMDATA nu stie cum arata pianul. Sa nu subestimam progresul stiintei.

  2. Theodor STIE cum arata pianul, stie cum arata intreaga lume! Are parinti minunati si o diriginta extraordinara! La scoala exista carti scrise in alfabetul Braille si elevii le folosesc. Nu sunteti prea bine informati! Atunci cand scrieti un articol verificati informatiile din mai multe surse!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.