Premieră naţională la Timişoara. Cum sunt eliminate pietrele la rinichi cu un...

Premieră naţională la Timişoara. Cum sunt eliminate pietrele la rinichi cu un aparat subţire ca un ac VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

operatie-51

Cu ajutorul unui aparat de ultimă generaţie care are dimensiunea unui ac, pacienţii care au pietre la rinichi nu vor mai suferi operaţii traumatizante. În premieră naţională, la Clinica de Urologie din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, o echipă de medici au realizat, în această săptămână, două operaţii de dezintegrare a pietrelor la rinichi print-o incizie în abdoment de doar 1,5 milimetri. Acest lucru este posibil cu ajutorul unei metode minim-invazive care se practică în Germania din acest an.


Viorel Bucuraş, şeful Clinicii de Urologie, a explicat, astăzi, că intervenţiile au fost realizate la un bărbat şi o femeie, care după doar două zile de la eliminarea calculilor renali au fost externaţi.

“Este vorba despre un bărbat căruia i-au mai rămas nişte resturi de la pietre şi o femeie, care este un caz mai special, pentru că avea doar un rinichi. Aparatul de dezintegrare a calculilor renali, prin energie laser, ne-a fost împrumut de colegi din străinătate, dar sperăm ca în viitorul apropiat să putem achiziţiona şi noi unul”, a mai precizat Viorel Bucuraş. Potrivit medicului timişorean, punerea în practică a unei astfel de proceduri costă 900 de euro, dar, deocamdată, Casa de Asigurări de Sănătate nu poate deconta operaţiile. Intervenţiile au fost realizate în cadrul a două cursuri postuniversitare de perfecţionare în chirurgia endoscopică a aparatului urinar şi chirurgia laparoscopică urologică, ce s-au desfăşurat în această săptămână la Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.