Preşedintele Comisiei Roşia Montană, convocat la şedinţa conducerii USL UPDATE Decizia de...

Preşedintele Comisiei Roşia Montană, convocat la şedinţa conducerii USL UPDATE Decizia de după ședință

0
DISTRIBUIȚI

.

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru Roşia Montană, senatorul PSD Darius Vâlcov, a fost convocat, în această dimineaţă, la şedinţa conducerii USL, în contextul în care comisia a finalizat dezbaterile şi va da votul final asupra proiectului de lege al Guvernului în această seară. Vâlcov a evitat să facă declaraţii jurnaliştilor, scrie Mediafax.

De asemenea, la şedinţa conducerii USL a fost covocat şi preşedintele PSD Alba, deputatul Ioan Dârzu, membru al Comisiei Roşia Montană. Totodată, co-preşedinţii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu au avut o discuţie tete-a-tete de aproximativ o oră înaintea şedinţei USL de azi dimineaţă. Comisia parlamentară specială pentru Roşia Montană se va reuni, deseară, pentru a da votul final asupra proiectului de lege venit de la Guvern, în condiţiile în care termenul fixat de Birourile permanente ale celor două Camere pentru elaborarea raportului a expirat ieri.

Conducerea USL s-a reunit, dimineaţă, iar tema votului final pe care Comisia pentru Roşia Montană trebuie să îl dea în ceea ce priveşte proiectul de lege al Guvernului figurează printre punctele principale de pe ordinea de zi. Votul final în Comisia parlamentară va fi dat, aşadar, în funcţie de decizia politică luată la nivelul conducerii USL.

În acest moment, conform aritmeticii din comisie, reprezentanţii PNL, PC, UDMR şi cei ai grupului minorităţilor pot asigura cvorumul în lipsa celor ai PSD şi deţin, cumulat, numărul necesar de voturi pentru a respinge proiectul în forma venită de la Guvern. Dacă membrii Comisiei vor decide să respingă proiectul de lege în forma venită de la Guvern, se va face o completare cu caracter general a Legii minelor în ceea ce priveşte exploatările auro-argintifere, iar dacă proiectul va primi raport de admitere, acesta va fi adoptat cu o serie de amendamente care îl modifică radical, fiind eliminată din textul legii orice referire la Roşia Montană.

Dezbaterile din cadrul Comisiei parlamentare pentru Roşia Montană durează de circa două luni.


Acum o lună, conducerea USL a decis să prelungească mandatul Comisiei cu încă o lună, pentru a se ajunge la un acord. În cadrul Comisiei nu s-a ajuns însă la un acord, pentru că în USL nu s-a ajuns la o înţelegere, punctele de vedere ale PSD şi PNL fiind diametral opuse, în condiţiile în care social-democraţii susţin proiectul de lege în forma Guvernului, cu amendamente, iar liberalii se pronunţă împotriva actului normativ în ansamblu.

UPDATE Liderul PNL Crin Antonescu a anunţat, astăzi, după şedinţa USL, că se va da raport de respingere la proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană, potrivit Mediafax.  Crin Antonescu a precizat că, în şedinţa USL, s-a ajuns la consens pe acest subiect. „Pentru comisia specială care azi îşi va da obştescul sfârşit şi va da vot final… principiul este următorul: raport de respingere pentru actualul proiect al Guvernului şi în concluzii se vor face câteva recomandări majore pentru constituirea unui cadru legislativ”, a anunţat Antonescu. „Acest proiect va fi respins”, a mai spus Antonescu, precizând că o nouă lege va stabili criterii generale pentru exploatările viitoare.

Liderul PNL a explicat soluţia convenită la nivelul USL. „Exprimă intenţia comună nu de a bloca exploatarea, nu de a bloca dezvoltarea, ci de a construi o legislaţie care să dea şansa dezvoltării, să dea şansa exploatării nu doar la Roşia Montană sau în alte chestiuni punctuale, ci ca un cadru general, în condiţii convenabile, rentabile, rezonabile pentru statul român şi pentru economia românească, în condiţii de respectare a standardelor de dezvoltare durabilă, în condiţii de respectare a standardului de mediu”, a declarat Antonescu. Liderul PNL a menţionat că „se deschid toate posibilătăţile pentru ca o legislaţie sănătoasă, transparentă, bazată pe criterii foarte ferme şi universal acceptate (…) să fie reglementate”.

Foto: jurnaldeziarist.blogspot.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.