Protestatarii anti-exploatare la Roșia Montană schimbă macazul UPDATE 2 Ce „politician” și-a...

Protestatarii anti-exploatare la Roșia Montană schimbă macazul UPDATE 2 Ce „politician” și-a făcut apariția la eveniment FOTO

3
DISTRIBUIȚI

IMG_1513

În cea de-a noua săptămână a protestelor împotriva proiectului de exploatare a aurului de la Roșia Montană, timișorenii care ies duminică de duminică după-amiază în centrul orașului au decis să schimbe abordarea. Astăzi, nu va avea loc niciun marș: în locul acestuia, protestatarii au pus la cale o piesă de teatru, în care, spun organizatorii, vor ironiza politicienii, dar și o defilare a opt „manechine”, îmbrăcate cu tricouri albe inscripționate cu tradiționalul deja mesaj „Salvați Roșia Montană”. Pregătirile au început încă de la ora 16.00, ora oficială de începere a evenimentului de astăzi, cu montarea scenei și a covorului roșu în piața Victoriei.

IMG_1476

O explicație pentru această schimbare ar fi sfatul a doi spanioli de la celebra organizație de protest social din Spania, Los Indignados, care au trecut prin Timișoara săptămâna trecută. Cei doi le-au sugerat organizatorilor protestelor anti-proiectul de la Roșia Montană să ducă manifestarea spre o latură culturală, creativă, pentru a atrage mai mulți susținători.

IMG_1484

UPDATE După încheierea defilării de modă, în care mai multe tinere au purtat cu mândrie tricouri albe cu inscripția verde-roșie, organizatorii au plasat pe covorul roșu un vas de WC, pe care sunt inscripționate cuvintele „oameni, patrimoniu, mediu”, iar pe cele două role de hârtie igienică atașate vasului sunt scrise cuvintele „lege” și „dreptate”.


Organizatorii spun că asta este atitudinea organelor de drept față de aceste concepte.

UPDATE 2 Organizatorii promiseseră că la manifestarea de astăzi va veni și un politician, însă au refuzat să dezvăluie identitatea acestuia. Misterul s-a rispit însă în urmă cu puține minute, când „politicianul” și-a făcut apariția – o persoană mascată cu un cap de porc, devenită personajul Victor Porcu, o ironie la adresa premierului Victor Ponta. Acesta s-a așezat pe WC și s-a șters simbolic la fund cu mai multe fâșii de hârtie. Pe acestea erau scrise petiții, printre care „Învățîmânt performant pentru România”, „Grijă pentru mediu”, „Jos corupția” și chiar „Legalizarea uniunii dintre homosexuali”. O singură petiție, cea cu interzicea exploatării gazelor de șist, a băgat-o în buzunar. Performance-ul protestatarilor a continuat cu instalarea, tot în Piața Operei, a unui panou de lemn, cu afișe cu politicieni. Și aici, aceștia au fost ironizați, participanții aruncând cu roșii în postere cu Mihai Răzvan Ungureanu „Mereu Parfumatul” sau Daniel Barbu „Barbarul Culturii”.

3 COMENTARII

  1. felicit protestatarii si adaug ca trebuie ca toti sa ne raliem acestui protest. mai mult decat atat…acest protest trebuie transformat intr-unul general impotriva intregii clase politice. Actualele partide au demonstrat ca nu sunt nimic altceva decat grupari mafiote care fura banul public.

  2. In loc sa protestati, mai bine veniti cu solutii. Si nu, solutii nu inseamna „Jos clasa politica, nu avem pe cine pune in schimb, hai sa facem o tara fara politicieni”, „Jos mineritul, hai sa scurmam dupa radacini ca sa mancam” sau „Jos capitalismul, hai sa traim ca in triburile primitive”.
    Mai bine v-ati folosi creativitatea in scopuri in care si-ar avea locul. De ce nu faceti defilari de moda pentru copii saraci? Sau pentru bolnavii de cancer? Atunci s-ar putea sa faceti ceva, sa schimbati viata unui om, sau a catorva. Asa nu faceti decat sa va dati hip ca o ardeti verde cu lumea buna

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.