Românii care au pătruns tainele bijuteriilor handmade. Cum se poate transforma un...

Românii care au pătruns tainele bijuteriilor handmade. Cum se poate transforma un hobby după job într-un job GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI

bijuterii3

Loja pasionaților de Mărgele a adus pentru prima dată la Timișoara pe cei mai iscusiți artiști ”mărgelari”. Galeria Calpe din Bastion a fost gazda Handmade Jewelry Fashion Week, eveniment organizat de comunitatea bijutierilor handmade din România. Astfel, 12 dintre cei mai buni designeri de bijuterii handmade din întreaga ţară au adus în fața publicului accesorii unicat, realizate prin tehnici inedite şi de mare impact vizual. Seara a cuprins o defilare, expoziţie de bijuterii, muzică live şi multe premii. Fiecare bijutier a venit cu povestea lui.

Andrei Abrudean este timișorean și a câștigat prima ediție Handmade Jewelry Fashion Week. Tânărul a absolvit Facultatea de Horticultură, secția peisagistică din cadrul U.S.A.M.V.B Timișoara, urmată de programul de master de la aceeasi secție, iar acum își dedică tot timpul pasiunii sale – accesoriile. A început să creeze în timpul facultății, la master. ”M-am angajat la o firma de electronice, timp în care am fost tentat pentru prima dată să fac bijuterii. Din momentul acela, mi-am comandat toate materialele necesare și am început să creez. Folosesc materiale neconvenționale precum piatra, creioane colorate, în special placa electronică și tehnici precum reciclarea artistică, wire wrapping sau sawing”, dezvăluie Andrei. Nu își poate imagina o ținută fără accesorii pentru că sunt elemente importante în formarea unei ținute. Artistul povestește că trebuie respectate niște reguli, astfel încât să se creeze o armonie între vestimentație și accesorii. La Handmade Jewelry Fashion Week a participat cu colecția de bijuterii numită ”Fusio”.

Elementul principal în jurul căreia sunt conturate creațiile este placa electronică. Fusio reprezintă un amestec între stilul electronic și punk, unde a îmbinat materiale precum ținte, țepi sau capse în diferite forme și culori. Predominante sunt verde si negru, urmate de auriu in diferite nuanțe și roșu. Partea care prezintă cel mai mare interes din colecție este legată de dorința de reciclare, de transformare a unor lucruri care nu mai au nicio valoare, în artă. ”Sentimentul pe care îl ai atunci când lupți pentru mediul înconjurător este unul plăcut. Nimic nu se aruncă, totul se transformă. Acest lucru nu înseamnă că în atelierul în care lucrez este o mare de lucruri care nu mai folosesc nimănui”, mai spune artistul.

”Aveam nevoie de puțină magie în viață”

Mirela Dinu are 46 de ani, locuiește în Onești și este inginer constructor. Nu a avut tangențe cu arta până în 2011 când a văzut o pereche de cercei handmade. ”Pentru mine a fost o provocare. Am început să creez tot felul de accesorii și am observat că am din ce în ce mai multă imaginație. S-a întâmplat ca prin magie”, spune Mirela. Artista povestește că simțea să-și introducă în viață ceva ce să nu aparțină de știința exactă și a reușit să evadeze prin artă. A participat la ”Handmade Jewelry Fashion Week” cu colecția de bijuterii numită ”Metamorfoză”. Fiecare creație reprezintă o stare sufletească sau o poveste pentru că principala preocupare a Mirelei este ca fiecare accesoriu realizat să aibă viață și o poveste de șoptit purtătorului. ”Așa cum se metamorfozează stările sufletești, așa se metamorfozează și lucrările mele”, spune aceasta.

Folosește tehnici precum embroidering, peyote, sau herringbone la baza cărora stau materiale precum broderia, sideful, pietre semiprețioase, coralul sau perlele. Lucrează minim trei zile la un colier, dar sunt accesorii care necesită câteva săptămâni de lucru. Prețul diferă în funcție de materialul folosit și munca depusă. ”Este foarte multă muncă și se investește în materiale.


Îmi vând accesorile pentru că vreau să îmi întrețin acest hobby, dar trebuie să precizez că mai mare e admirația și câștigul spiritual. Mărturisesc că la început a fost un hobby. Acum este o dulce obsesie”, conchide Mirela Dinu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.