Șapte victime noi, în mandatul torționarului Vișinescu, descoperite la Râmnicu Sărat

Șapte victime noi, în mandatul torționarului Vișinescu, descoperite la Râmnicu Sărat

1
DISTRIBUIȚI

alexandru_visinescu

Documente care atestă alte șapte decese în rândul deținuților politici închiși la Râmnicu Sărat în perioada în care Alexandru Vișinescu a fost comandant al penitenciarului au intrat în posesia Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în baza unor informații furnizate de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), scrie Agerpres. Potrivit unui comunicat al IICCMER, Institutul a identificat documente care probează că alți șapte deținuți politici au decedat la Râmnicu Sărat în timpul mandatului lui Alexandru Vișinescu (1956-1963), pe lângă cele cinci decese deja documentate: Ion Lugojianu (d. 1957), Theodor Roxin (d. 1960), Ion Gigurtu (d. 1959), Sándor Imre (d. 1956), Constantin Hagea (d. 1960), Gheorghe Leon (d. 1959), Mircea Cancicov (d. 1959).

„Pe baza noilor informații, numărul deceselor de la Râmnicu Sărat a ajuns astfel la 12.


Din punctul nostru de vedere, numărul deceselor înregistrate probează brutalitatea regimului de detenție de aici. Reafirmăm că răspunzător din punct de vedere penal pentru decesele înregistrate la Râmnicu Sărat este comandantul Alexandru Vișinescu, pentru care s-a început deja urmărirea penală. Totodată, noile probe confirmă barbaria de care Vișinescu a dat dovadă în exercitarea mandatului la conducerea penitenciarului. Documentele identificate în arhive vor fi înaintate procurorilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care instrumentează în acest moment dosarul Vișinescu”, a precizat Andrei Muraru, președintele executiv al IICCMER.

În luna aprilie, IICCMER a anunțat că a identificat numeroase fapte cu posibile consecințe de natură penală comise de 35 de angajați ai Direcției Generale a Penitenciarelor în urma exercitării funcțiilor în perioada 1950-1964. Persoanele  investigate au vârste cuprinse între 81 și 99 de ani și locuiesc pe teritoriul României. Totodată, IICCMER informa atunci că a intrat în posesia datelor de identificare, a numelor și adreselor exacte ale persoanelor în cauză. Pe data de 30 iulie, IICCMER a solicitat Parchetului începerea urmăririi penale împotriva fostului comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat pentru săvârșirea infracțiunii de omor deosebit de grav.

Pe 3 septembrie 2013, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus începerea urmăririi penale față de Alexandru Vișinescu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de genocid, constând în aceea că în perioada 1956-1963, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a supus colectivitatea reprezentată de deținuții politici încarcerați în Penitenciarul Râmnicu Sărat la condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora, prin acțiuni ce depășesc cadrul legal. Potrivit cadrului legal de funcționare, IICCMER este abilitat să efectueze investigații științifice cu privire la crimele, abuzurile și încălcările drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist și să sesizeze organele în drept.

 

1 COMENTARIU

  1. ei aia DA PUSCARIE….POATE CA N-AR FI RAU SA NE GANDIM CA DOAR ASA S-AU STOPAT MULTE NELEGIUIRI IN Romania….DOAR ASA BANDITII ,TICALOSII SI DERBEDEII NEAMULUI-in special politicienii- PE A CAROR URMASI II VEDEM ASTAZI..facand atatea golanii ,AU PLATIT PENTRU NEMERNICIILE COMISE…..sigur astazi avem un ghiveci de interlopi format din beizadelele fostilor nomenclaturisti si ..”aspirantii” fostilor membri ai disidentilor politici care au reusit erformanta de a a trece prin ..iadul comunist….cand vad cu cata ardoare se grabesc ..”institutiile statului” sa-i traga la raspundefe pe acesti visinesti,ficiori si cum s-or mai numi,imi vine sa vomit….astazi orice golan sau derbedeu care a avut un dinte impotriva ordinii de stat…hopa cu jalba-n protap….la „don judecator” care fie este un golan care joaca la poker banii de flagrant,fie este vreo curva ordinara nesatula de bani,aur si valuta ,ca deh,e madam judecatoare ori procuroare…..fratilor singura rezolvare a problemelor Romaniei nu sunt aceste procese…CI O DREAPTA JUDECATA DESPRE TOT CEEA CE A FOST,SI MAI ALES A CEEA CE AM AJUNS….SI APOI CATEVA ZIDURI DE TARGOVISTE VOR REZOLVA PROBLEMELE…pentru ca istoria Romaniei asa cum ne-au prezentat-o unii,sau cum ar vrea unii „disidenti” sa ne-o bage pe gat astazi….e plina de MINCIUNA….si adevarul este unul singur;pana in decembrie 89 in Romania ERA LINISTE SI ORDINE….astazi orice infractor sau curva …isi cer tot felul de drepturi si judecati…ori singura egalitate este REPUNEREA IN DISCUTIE A TUTUROR PROBLEMELOR ASA CUM AU FOST ELE….DAR NUMAI ASA CUM AU FOST …si doar apoi sa tragem linie si sa vedem care au fost adevaratele abuzuri si intr-o societate si in alta….eu unul ii am drept martori pe numitii:Eminesu,Caragiale,Camil Petrescu,George Calinescu,Rebreanu,Zaharia Stancu,Ion Marin Sadoveanu,Musatescu, Mihail,Sadoveanu,Lancrajan,Goga,Alecsandri,Duiliu Zamfirescu,si inca alti multi care mi-au lasat in …”scris-si descris-” societatea ..si despre societatea reinstaurata in urma golaniei din decembrie 89…sii sincer NU AU MINTIT CU NIMIC….CU ABSOLUT NIMIC….atat doar ca cei care au urmat au pastrat ceva din gena..comortamentala a inaintasilor….lasand in ..libertate prea multi golani din acekle vremuri ..pe care le retraim..si cand te gandesti cate ziduri de tip Targoviste …”stau nefolosite” iar morarii,si codrutele kivesite ale neamului..”fac ordine ” in Romania..sub comanda unor infractori si camatari….mai ca-mi vine sa lupt..”pentru libertatile ” visinestilor si ficiorilor”…………

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.