Şcolile profesionale, reînfiinţate în Timiş. Vezi de când va funcţiona prima în...

Şcolile profesionale, reînfiinţate în Timiş. Vezi de când va funcţiona prima în sistem dual

1
DISTRIBUIȚI

bacalaureat 03_resize

Şomer cu diplomă de licenţă sau meseriaş cu loc de muncă asigurat după terminare şcolii? Acesta este dilema cu care se confruntă mulţi părinţi şi elevi din ziua de astăzi după finalizarea clasei a 8-a. Repornirea şcolilor de meserii este unul din dezideratele ministerului Educaţiei, măsură care se doreşte a fi luată la solicitarea agenţilor economici care se plâng că puţinii absolvenţi de şcoli profesionale nu fac faţă la locul de muncă. Astăzi, acest subiect a fost abordat în cadrul unei conferinţe de presă urmată de o dezbatere, eveniment realizat de senatorul Ben-Oni Ardelean, sub denumirea „Implicarea agenţilor economici în dezvoltarea şcolii profesionale timişene”.

Alături de edilul şef Nicolae Robu şi inspectorul şcolar general Cornel Petroman în sala de consiliu s-a aflat şi consilierul ministerului Educaţiei, Stelian Fedorca.


Acesta a menţionat că hopul primului an de şcoală profesională a fost depăşit cu bine la Braşov, acolo unde deja elevii aflaţi în cel de-al doilea an şi-au schimbat ţinuta, comportamentul şi au ajuns să înţeleagă că nu este nimic în neregulă în a fi talentat într-o meserie precum cea de tâmplar, în detrimentul profesiei de avocat, spre exemplu. Fedorca a povestit că s-a confruntat cu glumele proaste ale colegilor, reticenţa părinţilor, cei care erau la şcoala profesională erau paria. Consilierul a atenţionat că dacă nu înveţi nu vei ajunge niciodată la o şcoală profesională. Conform lui Fedorca admiterea la şcoala profesională trebuie făcută înainte de repartizare computerizată pentru ca elevii să poată să aleagă ce meserie doresc şi nu să nimerească din greşeală.

Şcolile profesionale de pe raza judeţului Timiş vor fi realizate în sistem dual, adică în parteneriat cu agenţii economici. Deocamdată, pentru anul viitor există dorinţa de a se înfiinţa o şcoală germană. Pratic, în noul, parteneriat din agenţii econimici şi Inspectoratul Şcolar Judeţean şi ministerul Educaţiei, deşi tinerii fac practică la viitorul angajator, aceştia pot fi respinşi dacă nu se ţin de treabă. Pe lângă avantajul locului de muncă asigurat, elevii vor avea transport şi cazare gratuită pe durata şcolarizării. Senatorul Ben Oni Ardelean a menţionat că doreşte să implice personalităţi de valoare în acest proiect, pentru ca elevii şi părinţii să înţeleagă că un bun meseriaş este la fel de valoros ca un avocat sau profesor.

1 COMENTARIU

  1. Corect este VOR REAPĂREA, deoarece verbul A PĂREA și celelalte din familia sa lexicală sunt de conjugarea a II-a. Articolul este foarte neglijent redactat, lipsesc litere: a se vedea cum e scris și substantivul TERMINAREA, e insinuată inutil o conjuncție ȘI în fraza privind parteneriatul ÎNTRE (nu DIN) AGENȚII ECONOMICI, INSPECTORATUL ȘCOLAR ȘI MINISTERUL (unde era necesară inițiala majusculă) EDUCAȚIEI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.