Peste 1.000 de tineri protestează în stradă împotriva educației sărace din România:...

Peste 1.000 de tineri protestează în stradă împotriva educației sărace din România: „Legea respectați, 6% alocați!” FOTO

6
DISTRIBUIȚI
proteste studentesti06_resize
FOTO: ADRIAN PÎCLIȘAN

Mii de studenți sunt așteptați să iasă în stradă, astăzi, la Timișoara, ca să protesteze împotriva indiferenței guvernanților care nu doresc să aloce 6 % din PIB pentru educație, începând cu anul 2014. Tinerii sunt chemați la protest de la ora 13.00, în Complexul Studențesc, în fața Cantinei UPT, de unde se va pleca pe traseul Universitatea de Vest – Universitatea Politehnica – Piața Victoriei – Prefectura Timiș. Acțiunea este organizată de tinerii din Universitatea Politehnica și Universitatea de Vest, proteste ale studenților vor avea loc și în alte zece centre universitare din țară, având cu toții aceeași revendicare – mai mulți bani pentru educație.

Demersurile studenților pentru creșterea finanțării educației au început încă din luna ianuarie, când o petiție de peste 100 de metri semnată de 10.000 de tineri a fost depusă la Guvern și Parlament, însă instituțiile statutului au ignorat complet mesajul transmis. A urmat un marș la Timișoara, în această vară, în cadrul căruia reprezentanții organizațiilor studențești au plimbat pe stradă o vacă pentru a sugera că educația a ajuns la ῍coada vacii῍. Iar săptămâna trecută, pe 6 noiembrie, studenții au organizat greve japoneze, în semn de solidaritate cu protestul profesorilor din București.

Studenții cer Guvernului României să respecte Legea Educației Naționale și să aloce 6% din PIB pentru educație, să crească finanțarea de bază a universităților până la valoarea ei din 2008, să crească subvenția cămine-cantine cu 30%, să crească fondul de burse cu destinație clară către bursele sociale și să existe investiții reale în centrele de consiliere și orientare în carieră și o metodologie care să definească normele de funcționare a acestora.

UPDATE Peste 1.000 de studenti s-au adunat în complex, în urmă cu puțin timp.


Câțiva participanți merg printre cămine și îi îndeamnă pe studenți să li se alăture. Tinerii speră ca la marș să participe aproximativ 1.500 de persoane. Protestatarii au preluat sloganele celor care se împotrivesc proiectului de la Roșia Montană și strigă „dacă vă pasă, Ieșiți din casă!”. Manifestanții mai scandează „noi de aicea nu plecam acasă, până nu ne finanțați educația noastră”, „legea respectati, 6 % alocați”, „studenții sunt uniți”. Printre lozincile studenților a fost și una mai puțin obișnuită: „Vrem internet extraordinar în cămine”.

 

6 COMENTARII

  1. Felicit studentii pentru aceste miscari. Intotdeauna studentii au reprezentat o forta si o categorie sociala care nu poate fi pacalita de guvernele pesediste. Ponta trebuie sa respecte legea care prevede o alocare de minim 6% din PIB pentru Educatie. Nu va lasati dragi studenti, luptati-va pentru tara noastra!

    • astia-s oamenii lui Basescu si ai PNL-ului,daca erau cu adevarati nemultumiti erau afara ca si in 2012,numai vrajeli marca Robu

    • Nu stiu de unde ai constatat tu ca sunt „oamenii lui Basescu si ai PNL-ului”. In 2012 ei nu au iesit ca sunt apolitici. Iar in 2012 a fost o miscare cat se poate de politica, care dupa ce a reusit se pare ca a transformat lucrurile in mai rau (cand ne imaginam ca nu se poate mai rau). Eu zic sa te informezi putin despre ANOSR si cu ce se ocupa aceasta alianta de organizatii studentesti, iar apoi sa te informezi despre cealalta mare alianta de organizatii studentesti din tara USR, si sa vedem care e finantata politic dintre cele doua, si mai ales, de catre cine e finantata. Protestul asta este unul organizat, si nu este deloc spontan. A fost nevoie de timp pentru organizare (se planuia de prin primavara, in momentul in care si acest guvern a decis sa isi bage picioarele in ea educatie). Terminati cu paranoile astea ca totul este politic. Dupa cum am remarcat astazi incercand sa prind multimea din urma, o tara plina de „ma doare-n …”. Tu nu faci parte din acesti „ma doare-n …”, dar din pacate tie iti pasa de ce nu trebuie. P.S. Eu nu mai sunt student, dar asta nu inseamna ca nu imi pasa! Pace…

  2. „să protesteze împotriva indiferenței guvernanților” cred ca aveti un pleonasm aici. e logic ca daca protestezi o faci doar impotriva. nu strica putina atentie

  3. Ca fost student la UVT, va recomand sa porniti spre Bucuresti, daca vreti sa va fie luate in seama revendicarile! Si va rog s-o faceti! NU va pierdeti sperantza ca acolo veti fi ai nimanui, ci va rog sa luati legatura cu colegii vostrii studenti,din Bucuresti……. caci va vor oferi necesarul! Miticii sunt niste domni, stiu sa-si primeasca aproapele, deci colo veti fi ca acasa……… Fara o solidaritate intre studenti, cum a fost si in 1989, cu plecare tot din Timisoara, nu se va reusi nimic! Studenti din toata tzara, plecati spre Bucuresti si dati jos regimul criminal basescu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.